Akryl- eller gelénaglar – Vilket är bäst?

När det kommer till naglar har det hänt väldigt mycket på relativt kort tid. Vi har gått från klassisk manikyr till rejält over-the-top-manikyr och idag är det inte ovanligt med långa naglar i regnbågens alla färger.

Då det har skapats ett behov bland oss kunder har naturligtvis marknaden även gått framåt snabbt. Detta märks både på material, så som gelé och akryl, och andra saker, så som trender och spännande idéer.

Akryl eller gelénaglar

Vi tycker att det är väldigt kul att det inte endast är de klassiska naglarna som gäller, det är alltid kul med en personlig touch, vare sig det handlar om naglar eller något annat.

När du väljer att använda akrylnaglar eller gelénaglar kommer dina egna naglar att skyddas. Du “kapslar” liksom in den egna nageln så att den skyddas. Detta gör att du som har lite besvärliga naglar kan använda detta som en teknik för att de egna naglarna ska växa sig starkare.

Här ska vi diskutera om akryl- eller gelénaglar är det bästa valet. Dessa två material har olika egenskaper och beroende av vad just du är ute efter passar det ena alternativet bättre än det andra.

Akryl eller gelénaglar

Du väljer själv om du vill fixa dina naglar hemma, eller om du vill fixa dem på nagelsalong. Vissa gillar att göra det hemma och ser det som en mysig stund medan andra istället uppskattar det positiva med att gå på nagelsalong och bli omhändertagen. Vilket som är bäst för dig vet du inte förrän du testar!

Akryl eller gelé – vad är det för skillnad?

Vad är det då för skillnad mellan akrylnaglar och gelénaglar? Först och främst är det så att akryl är starkare än vad gelénaglar är. Detta gör att det är ett klokt val för dig som vill ha väldigt långa naglar. Gelénaglar, i sin tur, är ofta är ett bra val för dig som vill ha kortare naglar.

Båda sorter består av akrylater, det är själva sammansättningen som är olika beroende av vilket material man väljer. Med akryl är det på det viset att det är ett pulver som härdas med hjälp av syre – ju varmare det är, desto hårdare härdar akrylen.

Gelénaglar

Gelénaglar kräver en speciell UV-lampa för att få materialet att härda. Man bygger upp en gelénagel i flera lager för att den ska se naturlig ut. UV-lampan som används består av UVB-ljus och det är inte skadligt och det ger heller ingen ofrivillig solbränna.

Konstruera naglar med akryl eller gelé

Först och främst är det så att gelénaglar är snällare mot dig som har känslig hud. Akryl är mer hållbart, men det är också mer allergiframkallande än vad gelénaglar är. Dessutom har akrylnaglar en mycket stark doft som vissa ogillar.

En överkänslig person kan få en allergisk reaktion, men man kan förhindra den här typen av konsekvenser genom att se till så att materialet kommer i kontakt med huden så lite som möjligt.

Hur gör man akrylnaglar – guide

Om du arbetar med naglar professionellt är det av yttersta vikt att du är noggrann med hygienen och att du använder olika verktyg för gelénaglar och akrylnaglar.

Med gelénaglar krävs det att du är mer försiktig medan akrylnaglar klarar av det mesta utan att förstöras. Akrylnaglar gör att man kan vara väldigt kreativ och dessutom är det på det viset att man med akrylnaglar kan korrigera sådana saker som exempelvis sneda naglar.

En gelénagel går att göra tunn, vilket gör att det ser mer naturligt ut. Är du ute efter en naturlig look med naglar som vare sig doftar starkt eller är allergiframkallande är det alltså ett bra val att använda sig av gelénaglar. Oavsett vilken typ av naglar du har är det viktigt att använda olja för nagelbanden och bra krämer för händerna och främst huden runt fingrarna.

Med gelénaglar kan du också byta färg på nagellack hemma. Akrylnaglar är mer känsliga mot nagellacksborttagningsmedel medan gelénaglar klarar av det riktigt bra.

UV-lampa med UVB ljus för härdning av gelénaglar.

UV-lampan som används för att härda materialet i gelénaglar är så kallat UVB-ljus. Ljuset från denna lampa är helt ofarligt och ger inte heller någon solbränna.

Vilket material passar just mig?

Vi är alla olika och vi har alla olika stil. Även om långa akrylnaglar ser snyggt ut på din kompis betyder ju inte det att det kommer att passa just dig. Testa dig fram för att hitta din egen stil – det blir alltid snyggast när man hittar en stil för sina naglar som känns 100 % bra.

Som vi var inne på ovan är det också så att valet handlar om hur känslig man är. Är man känslig kan det vara så att det inte finns någon möjlighet att använda annat än gelénaglar. Om du är känslig mot andra saker, så som hudvårdsprodukter, smink, parfym med mera så kan du nästan räkna med att du kommer att vara känslig mot akrylnaglar också.

Vilket material passar mig bäst, gel- eller akryl?

Det är knappast värt att få en allergisk reaktion på grund av akrylnaglar, så se till att vara försiktig. Att göra det hemma om man är känslig och det är första gången är knappast något vi rekommenderar, utan det är bättre att gå till en proffsig nagelsalong och be om råd där.

Se till att göra research så att du hamnar på en nagelsalong som är proffsig och skicklig och som har lång erfarenhet av just känsliga personer. Kolla runt på nätet och se efter vilka salonger som får bäst recensioner så att du vet att det är en seriös och bra salong. Här ska du inte tänka på priset, utan det är viktigt att du väljer kvalitet framför pris.

Hållbarhet för naglarna – hur funkar det?

Det är olika från en person till en annan. Vissa har bättre förutsättning vad gäller den egna nageln, medan andra har svårare för att få nageln att fästa ordentligt. Med starkare naturliga naglar blir det också ett bättre resultat med både akryl- och gelénaglar.

Vet du med dig att dina naglar inte är av särskilt bra kvalitet kanske det krävs att du får ställa in dig på att hållbarheten inte kommer att bli den bästa. Du kan såklart räkna med att de håller ett tag, men har du sämre nagelkvalitet så blir troligtvis hållbarheten kortare.

Hur länge håller naglarna?

Att fästa och skapa nya naglar på bra naglar som varken är spruckna eller flagnade är lättare, men oavsett naglarnas kvalitet får man räkna med att gå till nagelteknologen med cirka 3-5 veckors intervaller. Du märker själv efter ett tag hur lång tid det tar och hur långa intervaller som krävs för att fräscha upp just dina naglar.

Ta bort konstnaglar

Om du är väldigt duktig på att fixa med dina naglar hemma så kan du göra det på egen hand när det passar dig. Det är dock oftast bättre att gå till en salong då det innebär att du slipper tära på ditt tålamod och att du slipper göra fel. Det sparar även tid då det går snabbare för ett proffs att fixa dina naglar.

Vill ta bort naglarna själv så finns det speciella removers som används för att lösa upp nageln. Detta är särskilda removers, så det funkar inte med en vanlig nagellacksremover. Det är bara att fukta en bomullspad med vätskan, placera den på din nagel och linda in fingret i folie. Låt det sitta på i cirka 30 minuter och därefter kan du skrapa bort det lösa materialet samt fila.

Ta bort konstnaglar

Då det krävs att du gör en hand åt gången när du gör det hemma själv så tar det onödigt mycket tid och dessutom kan det vara svårt för dig att veta exakt hur mycket som ska filas. Det kan resultera i att de filar för mycket eller att du förstör din riktiga nagel på andra sätt.

När du går till en salong för att ta bort konstnaglar blir du mer bortskämd då de filar ner dem på ett proffsigt sätt för att sedan massera in både närande oljor och krämer. Detta gör att dina naglar mår betydligt bättre och det blir ofta ett så fint resultat att man vill köra på naturliga naglar ett tag efteråt.

Hur tar jag bäst hand om naglarna?

Precis som med naturliga naglar utan konstnaglar är det viktigt att ta hand om sina naglar även när man har konstnaglar. Det går inte bara att lämna dem utan vård. Dina egna naglar får näring genom att näringsämnen tillförs på ett sätt så att både nagel och nagelband kan suga upp näringen.

Nagelvård - ta hand om dina naglar

Din naturliga nagel innehåller kanaler för vätska och olja och om man ser till att ständigt ta hand om dessa så kan den naturliga nageln suga upp all fukt och all näring som behövs.

Tänk också på att nagelbanden lätt blir väldigt sköra. Vårda dem regelbundet så att de inte går av eller skadas av nagelfil eller liknande.

Vilket material ska jag välja på min konstnagel?

Det finns många olika faktorer som spelar in i valet av konstnaglar. Det är inte så att det ena är bättre än det andra i allmänhet, utan det handlar om vilket som är bäst just för dig.

Du vet själv hur bra kvalitet dina naglar har och hur känslig du är. Har du starka naglar och tålig hud kan du satsa på akrylnaglar eller gelénaglar medan det är klokt att satsa på gelénaglar om du har sköra naglar och känslig hud.