Bäst mascara 2024 – perfekta ögonfransar idag!

Vem vill inte ha perfekta fransar? Det är ju drömmen för oss alla, inte sant? Vackra fransar är dock inte alla förunnat, så det är bra att det finns mascara så att vi kan fejka oss fram till de perfekta fransarna!

Om man inte vill använda lösögonfransar så är mascara det bästa alternativet. Det är snällt mot fransarna och man tvättar bort det varje kväll så att fransarna får vila från smink . ett mycket vårdande val, men andra ord!

Inledning – hitta rätt mascara

Det kan vara en aning svårt att hitta en mascara som ger en allt man vill ha, men de flesta hittar en mascara de kan trivas bra med. Är det volym man vill ha? Rejäl svärta? Längd? En annan färg än svart? Allt finns att få tag på idag – du kommer att hitta en favorit i vårt test nedan, det kan vi lova!

Då det alltid är en djungel man ger sig in i när det kommer till makeup så hjälper vi er på traven med hjälp av våra tester. Här har vi testat och listat ett flertal olika mascaror som vi som gjorde testet gillar skarpt – varsågoda att ta för er!

Maybelline New York Great Lash Mascara Very Black

Maybelline New York Great Lash Mascara Very Black

Denna favorit får ju alltid stående ovationer bara av förpackningen – så himla snygg! Den är läckert retro och förutom att vara snygg är det såklart urbra till på köpet!

Om du vill ha en riktigt bra produkt till bra pris så är detta mascaran för dig – det är bara att testa den så fort du får chansen. Den ger ju knappast ett hål i plånboken, om man säger så!

Yves Rocher Vertige Longeur Mascara

Yves Rocher Vertige Longeur Mascara

Denna mascara från Yves Rocher kan lätt hamna utanför tester då den endast säljs hos just Yves Rocher, men vi har naturligtvis sett till att ta med denna godbit!

Här är det fransar med längd som man knappast kan tro på som gäller. Vem säger nej till det? Dess microborste fixar så att även de minsta fransarna hänger med och dina fransar får både längd, en snygg böj och fixering och definition.

Diorshow Iconic Overcurl Mascara Waterproof

Diorshow Iconic Overcurl Mascara Waterproof

Vill man lyxa så är denna mascara ett måste i sminkväskan. Den är alldeles underbar att applicera och resultatet är täta och långa fransar – allt man kan tänkas vilja ha!

Den är värd varenda krona och du kommer att bli glad varje gång du tar dig en titt på den, för så himla snygg är förpackningen, faktiskt!

YSL Mascara Vinyl Couture

YSL Mascara Vinyl Couture

Här har vi en mascara som vi inte tvekade på att ta med som joker – den finns i en massa färger så att alla som är en aning djärvare kan gå loss ordentligt!

Blir det rosa? Kanske guld? Bara att välja det som känns coolast och som passar just dig allra bäst. I den här kollektionen finns något för alla smaker!

Vad gör våra tester av mascara pålitliga?

Först och främst är det helt säkert att ta del av våra tips av den enkla anledningen att vi ständigt håller koll på makeup, så vi är alltid uppdaterade.

När det kommer till mascara så är det ju en sådan produkt som man testar ofta och mycket, så det blir extra mycket kunskap om just denna produkt, såklart. All den kunskapen vill vi dela med oss här nu, så det är bara att spana in vad vi har att tipsa om här nedan!

Mascara – för vem och när?

Mascara är för alla som vill ha extra läckra ögonfransar, så det är för i princip alla, med andra ord! Vare sig det är en mascara för vardagsbruk, eller om det är en mascara som är för mer festliga tillfällen så finns det passande varianter att välja mellan.

Att använda en bra mascara som ger de där svepande underbara fransarna är alltid lika härligt för alla som använder smink. Man får ett snabbt lyft med rätt mascara, så man ska absolut inte använda en gammal som man inte gillar.

Även om du inte sminkar dig särskilt mycket så är en mascara alltid fint. Det räcker många gånger att bara ha mascara i vardagen, men om man vill glamma till det lite så kan man även använda en färgad dagkräm, eller liknande. Fräscht och “osminkat” resultat!

En mascara är värt att investera i, så fortsätt köpa nya varianter tills du blir nöjd. Väljer du en av de mascaror som vi har med i vårt test så kommer du att bli nöjd – det är bara att välja den som fångar ditt intresse!

Hur valde vi vilka mascaror som skulle testas?

Då det finns så många underbara mascaror så var det inte svårt för oss att hitta produkter som vi ville ta med i testet. Det var bara att gå loss och välja ut de mascaror vi var nyfikna på, helt enkelt.

Just mascara är ju en sådan produkt som många vill ha tips om, så vi valde även några klassiker som vi testat under en längre tid. Allt för att ni skulle få ett så uttömmande test som möjligt.

Vi har både vattenfasta, icke-vattenfasta, svara och färgade mascaror i detta test. Vi ville ha med ett brett urval så att ni skulle kunna hitta favoriter som inte bara var de vanliga svarta.

Idag finns det en mascara för alla då utbudet är galet stort. Om man betänker det faktum att alla skönhetsmärken har minst en mascara så förstår man snabbt hur mycket det finns att välja mellan. Som tur är så finns vi här för er så att det ska bli en kortare lista på produkter att testa.

Hur utförde vi testerna av mascara?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test mascara

Här presenterar vi våra mascaror som valdes till bäst i test inom varje kategori. Från vinnaren som klassas som bäst och billigast mascara till den lite dyrare mascaran som hamnar i vår lyx kategori.

Bäst & Billigast: Maybelline New York Great Lash Mascara Very Black

Maybelline New York Great Lash Mascara Very Black

Som nämnt så är detta en riktigt snygg mascara – vem vill inte ha rosa förpackningar i sminkväskan, liksom? Klart att man vill det! Helst när det visat sig att innehållet är lika bra som förpackningen är snygg!

Denna mascara är vattenlöslig och den är även vårdande. Man får både läcker volym och längd samtidigt som man får fin färg. Det är en mascara som ger oss allt vi kan tänkas vilja ha.

Man kan lätt bygga upp den volym och längd man vill ha utan att det blir klumpigt eller kladdigt.

Priset ligger på cirka 99 kronor.

Medium: Yves Rocher Vertige Longeur Mascara

Yves Rocher Vertige Longeur Mascara

Denna mascara är från Yves Rocher och detta är en riktig boom-mascara som säger va-va-voom! En äkta mascara-vinnare, alltså! Det är ju knappast man tackar nej till ett sådant resultat, eller hur?

Är det längd du är ute efter så kommer du att bli mer än tacksam över denna produkt. Att borsten är av så bra kvalitet gör hela upplevelsen med denna mascara helt fantastisk. Det finns ingenting att klaga på här.

Du kan köpa mascaran från deras webbutik eller så kan du besöka en av deras fysiska butiker. Lätt som en plätt.

Priset ligger på cirka 189 kronor.

Lyx: Diorshow Iconic Overcurl Mascara

Diorshow Iconic Overcurl Mascara

Här har vi lyxliraren i vårt test – Diors underbara mascara Diorshow Iconic Overcurl Mascara! Detta är en av de lyxprodukter som vi verkligen kan rekommendera er att köpa.

Detta är en mascara som är bra både för känsliga ögon, för ögon som vill ha uppmärksamhet och för ögon som vill vara fina både till vardag och fest.

Här får man längd och volym på ett sätt som få mascaror kan mäta sig med. Bokstavligt talat! Dessutom kan man räkna med att slippa smulor, kladdighet med mera. Den sitter på plats precis som den ska och man kan enkelt bygga på den. Perfektion!

Priset ligger på cirka 365 kronor.

Joker: YSL Mascara Vinyl Couture

YSL Mascara Vinyl Couture

Denna lilla läckerbit är svår att inte ha med i vårt test, vi var helt enkelt tvungna att presentera den för er! Det är en mascara som är likt en dröm som man inte får nog av.

Den ger både volymen man vill åt och längden. Att man får något så kul som ett urval av kul färger gör att detta är en produkt som vi tycker att man ska passa på att testa, ni kommer inte att ångra er!

Borsten är väldigt smidig att använda och man behöver inte vara ett proffs för att få till sminkningen snyggt. Det går enkelt och snabbt och resultatet blir verkligen “couture”!

Priset ligger på cirka 335 kronor.

Utmanande mascaror

Det finns ju en sådan stor mängd härliga mascaror, så här kommer fyra utmanare till våra vinnare som blev bäst i test inom våra olika kategorier. Nu har ni sammanlagt åtta bra mascaror att välja mellan. Inte illa, eller hur?

Loréal Paradise Mascara

Loréal Paradise Mascara

Loréal är ett märke som är populärt bland många och det är inte konstigt. Det är oerhört prisvärda produkter som håller vad de lovar.

Denna mascara är perfekt när man vill ha rejält med volym. Vem tackar nej till maffig volym på sina ögonfransar? Inte vi! Det är bara att köra – här är det inget less is more som gäller, utan bara kör på!

Priset ligger på cirka 149 kronor.

NYX Worth the Hype

NYX Worth the Hype

NYX är även det ett väldigt bra märke som har väldigt bra priser. Det man får för pengarna hos NYX är betydligt mer än hos många andra märken. Har ni inte testat deras produkter än så tycker vi att ni ska testa deras Worth the Hype mascara som första test. Ni kommer att digga resultatet!

Man får fransar som är omöjliga att missa då det blir både fylligare fransar och mörkare fransar med denna mascara. Du kommer att tacka oss direkt när du testar den första gången – magnifika fransar på ett kick!

Priset ligger på cirka 119 kronor.

Lancôme Hypnôse Volume-À-Porter Mascara

Lancôme Hypnôse Volume-À-Porter Mascara

Att just Lancôme dyker upp i ett test över bäst mascara är ju knappast en överraskning. Deras mascaror har de flesta av oss testat många av och det är också så att det brukar vara så att man har en favorit.

Vi har tagit med Hypnôse Volume-À-Porter Mascara bland våra utmanare, för den bara måste vara med bland de bästa man kan välja mellan, så bra är den!

Den är vårdande och den ger volym utan att bli tung – istället är det fjäderlätta mjuka tjocka fransar man får. Helt drömskt!

Priset ligger på cirka 315 kronor.

Max Factor 2000 Calorie Dramatic Volume Mascara

Max Factor 2000 Calorie Dramatic Volume Mascara

Vill du riktigt läckra fransar så ska du satsa på den här mascaran, för här får man verkligen snygga fransar. Dessutom är det till ett bra pris man får snygga fransar, så det kan ju inte bli bättre!

Detta är en mascara som alla vi som testat tycker mycket om och den håller vad den lovar och den sitter där den ska under hela dagen.

Priset ligger på cirka 139 kronor.

Frågor & Svar

Behövs ögonfransprimer?

Nej, det behövs inte. Visst är det så att det ger ett häftigt resultat om man använder rätt primer under sin mascara, men oftast är det så att det räcker med en bra mascara.

Vill man ha ett superduper-resultat så ska man testa, för det ger definitivt ett resultat som är så flirtigt att man knappast tror att det är sant!

Hur ofta ska jag byta mascara?

Tro det eller ej, men en mascara ska faktiskt inte användas i mer än 2-3 månader, sedan är det dags att byta.

Tycker du att din mascara brukar funka ett tag längre än några månader kan du ha den ett tag till, men du ska se upp med mascara (och annat smink). Det är INTE bra att använda smink för länge.

Ögonen kan lätt bli irriterade om man har en mascara för länge, så här är det bra att hålla koll på när man börjar på en ny. Sedan är det bara att slänga den, även om det finns kvar. Det är onödigt att riskera annat än friska ögon.

Mascara eller lösögonfransar?

Detta är väldigt individuellt. Vi kan inte svara på vilket som är bäst, för det som är bäst enligt oss kanske inte känns bäst för er.

Här är det bästa att testa sig fram. Testa olika mascaror och olika lösögonfransar för att skapa dig en bra bild av vad du tycker bäst om.

Hur förvarar jag mascara?

Du ska inte ha din mascara (eller annat smink) i badrummet. Detta är viktigt att komma ihåg. har du det i badrummet så är det smart att flytta det omgående.

Det är fint att ha ett gammeldags sminkbord i sovrummet, till exempel. Eller kanske i hallen?Testa dig fram, men ta gärna bort din mascara från badrummet genast!

Hur länge håller en mascara?

I teorin kan en mascara hålla hur länge som helst. Så det är snarare en fråga om hur länga man vill och kan använda sig av mascaran innan den fått i sig för mycket bakterier.

Svaret på hur länge en mascara håller sig är då omkring 6 månader. Självklart behöver man beakta saker som hur ofta mascaran används men i genomsnitt sägs att en mascara kan hålla sig i sex månader.

Om du använder din mascara ofta så håller den något kortare tid. Om du t.ex. endast smikar dig på helgerna så kommer din mascara sannolikt att hålla sig lite längre än 6 månader.

Hur applicerar man mascara?

När du ska applicera mascaran rekommenderar vi att du använder dig av den s.k. zizk zack-metoden då den är lätt att förstå sig på. När du behärskar denna kan du prova på lite mer avancerade metoder för att applicera mascara.

Zick zack-metoden för mascara innebär helt enkelt att man gnuggar in mascara borsten närs fransrötterna och drar sedan uppåt. Vi rekommenderar att man börjar i mitten och sedan jobbar utår för att till sist komma till ögonvrån.

Se till att du tar god tid på dig när du ska applicera din mascara – räkna med att det tar ett par minuter för att applicera mascaran på varje öga.

Sammanfattning

Här sammanfattar vi slutresultatet av vår omfattande test av mascaror så att du enkelt hittar vilka som blev bäst i test inom respektive kategori. Från den billigaste mascaran till den lite dyrare men mycket lyxigare varianten av mascara.

KategoriNamnCa. pris
Bäst billigastMaybelline New York Great Lash Mascara Very Black99 kr
MediumYves Rocher Vertige Longeur Mascara189 kr
LyxDiorshow Iconic Overcurl Mascara365 kr
JokerYSL Mascara Vinyl Couture335 kr

Källor