Bästa balsamet 2024 – få ett välmående och friskt hår

Att ha ett friskt och välmående hår är en sådan sak som de flesta av oss drömmer om. Det är många olika faktorer som påverkar vårt hår, men en av de viktigaste sakerna man ska tänka på är att ha bra hårvårdsprodukter, så som ett bra balsam.

Om man inte lever hälsosamt är det dock svårt att få både bra hår och hy då man inte kan lämna allt ansvar till fina och dyra produkter – man måste se till att leva hälsosamt också! Tänk på att både mat, motion, tid man spenderar i friska luften med mera påverkar hur håret mår.

Kanske är det så att det inte är det balsam du har valt det är fel på? Ett friskt och sunt leverne är nämligen grunden till att håret och huden ska stråla, så tänk på det!

Denna artikel om balsam innehåller reklam i form av annonslänkar till Kicks.se, Hudoteket.se, Lyko.se, Nordicfeel.se och Ahlens.se

Inledning

Ett bra balsam ska både vara vårdande, ge ett friskt och fräscht utseende, dofta gott, ta hand om friss och eventuella lockar, ge en bra utgångspunkt för styling, vara utredande med mera. Det är alltså mycket som ett balsam ska prestera för att vi ska bli nöjda.

Vi har plockat ut fyra vinnare i olika prisklasser och vi har även tagit med fyra stycken utmanare – totalt får ni alltså åtta olika balsam att ta er en närmare titt på via vårt test. Inte illa!

Vår vinnare i kategorin Bäst & Billigast blev den numera klassiska budgetfavoriten Miracle Moist från Aussie. Detta är en väldigt bra produkt och man får mycket för pengarna!

I mellanklassen föll vårt val på en produkt från Davines, nämligen deras OI-conditioner. Detta balsam är för alla hårtyper och det ger härlig “studs” till alla hår.

Vår vinnare i lyxklassen är även det ett balsam som ger bra “studs” och det är ju knappast något vi med typiskt skandinaviskt hår tackar nej till. Kérastase Densifique får alldeles för lite uppmärksamhet, tycker vi. Det är klockrent både vad gäller balsam, schampo och hårmask/inpackning är fantastiska produkter.

Vi har även tagit med en Joker precis som vanligt och denna gång föll valet på Maria Nila Head & Hair Heal som är ett balsam som ger ett friskt och fräscht hår samtidigt som det är antiinflammatoriskt och hårväxtstimulerande.

Aussie Miracle Moist Conditioner

Aussie Miracle Moist Conditioner

Med detta balsam från Aussie har man en kanonbra budgetalternativ som man kan använda ofta och köpa nytt av då det inte gör några större hål i plånboken.

De flesta av oss behöver lite extra fukt både vad gäller hy och hår, så att detta är ett poppis balsam är inte konstigt. Du behöver inte vara orolig för att ditt hår kommer att tyngas ner av detta balsam, utan det blir luftigt och fint.

Davines Essential OI Absolute Beautifying Conditioner

Davines Essential OI Absolute Beautifying Conditioner

Davines OI-produkter är favoriter för många och vi är bara några av alla dem som älskar denna serie. Det är extra kul när man får balsamet i en burk istället för en flaska, tycker vi. Det känns lite lyxigare, helt enkelt.

Har du inte testat OI balsamet ännu så kommer du att få en härlig överraskning, så mycket är säkert! Man kan använda detta balsam tillsammans med annat schampo om det skulle vara så att schampot skulle ta slut, men bäst resultat blir det om man använder alla produkter från OI tillsammans.

Kéraste Densifique Femme Fondant Densité Conditioner

Kéraste Densifique Femme Fondant Densité Conditioner

Detta underbara balsam är en riktig hit! Vill du ha luftigt och fint hår som dessutom ges fyllighet så är detta balsamet för dig! Om du ser till att använda dig av schampo och hårmask/inpackning i samma serie så kan du förvänta dig riktigt härligt resultat – det blir nämligen hur fräscht som helst!

Självklart är det en lyxig och supersnygg förpackning man får till på köpet, så det är allt i ett som gäller när man väljer Kérastase Densifique Femme Fondant Densité Conditioner!

Maria Nila Head & Hair Heal

Maria Nila Head & Hair Heal

När man behöver ta hand om håret lite extra så är Maria Nila Head & Hair Heal det perfekta valet. Har du ett milt balsam som förebygger hårbottensproblem som är antiinflammatoriskt och stimulerande för hårväxten så behöver du inte oroa dig för att slita på håret.

Även om man tvättar håret ofta så är detta ett bra val då man inte behöver tänka på att hårbotten eller hår ska bli irriterat. Istället är det tvärtom, så med detta balsam (plus schampot i samma serie) så är både hår och hårbotten trygga!

När behöver man använda balsam?

Alla bör och ska använda balsam. Det spelar ingen roll vad för typ av hår man har. Det räcker inte med schampo om man vill ha ett hår utan friss, ett hår som är återfuktat och som är lätt att reda ut. Man ska alltid ta hand om sitt hår ordentligt och det gör man bäst genom att alltid använda sig av bra balsam. Det spelar inte någon roll vilket av de balsam vi har med i vårt test du väljer att testa, du kommer att bli nöjd oavsett.

Det finns många som skippar balsam för att de tycker att håret bli fett eller för glansigt, men det finns passande balsam för alla hårtyper och personer, det gäller bara att hitta rätt.

Var inte rädd för produkter som ger fukt! Kanske har du dåliga erfarenheter av just detta? Ett tungt och fettigt hår som känns allting annat än fräscht? Det har många av oss upplevt, men då har man använt ett balsam som inte passar just ens eget hår, det är inte svårare än så. Det är bara att testa vidare – det finns balsam för alla!

Hur valde vi vilka balsam som skulle testas?

Det var inte särskilt svårt att välja ut vilka balsam vi skulle har med i vårt test. Det finns så många underbara balsam som vi redan från start visste att vi ville dela med oss av till er och dessa balsam är naturligtvis med i vårt test här.

Det är självklart så att det är vissa balsam som vi gärna hade tagit med som vi valde bort, det finns helt enkelt för många bra balsam.

Hur utförde vi testerna av balsam?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland balsam

Efter nogranna tester och utförliga utredningar över vilka balsam som vi analyserat lunde vi välja ut bäst i test bland balsam, en till varje kategori. Från som blev bäst och billigaste balsamet till dyrare men mycket mer lyxigt.

Bäst & Billigast: Aussie Miracle Moist

Bäst & Billigast: Aussie Miracle Moist

Detta balsam passar alla med torrt hår och det ger verkligen en bra effekt. Vi som gjort testet älskar även doften som är lite bubbelgum-känsla, men ändå fräsch.

Balsamet både låser in fukt samt skyddar mot väder och vind, så det är ett balsam som är lätt att tycka om – det är helt enkelt ett balsam som tar hand om håret på bästa sätt och det för en riktigt billig penning, till på köpet!

Miracle Moist från Aussie har vunnit många priser och utmärkelser genom åren och för några år sedan fick detta balsam pris för “Bästa hårvård” på KICKS Beauty Awards. Det betyder att det är en riktigt bra produkt!

Om du behöver ha ett balsam som gör det lätt att reda ut ett trassligt hår så är detta balsam perfekt. Det är faktiskt bättre på just den punkten än många andra, betydligt dyrare produkter. Men det är ju fler saker än så ett balsam ska leverera och det tycker vi att detta balsam gör!

Cirkapriset för Aussie Miracle Moist ligger på 119 kronor för 400 ml.

Medium: Davines Essential OI Absolute Beautifying Conditioner

Medium: Davines Essential OI Absolute Beautifying Conditioner

“Vill du se en stjärna, se på mig…” – det är verkligen vad detta balsam förmedlar! Vilket balsam, alltså wow! När man använder detta tillsammans med schampo (och stylingprodukter från OI-serien) så får man hår som är drömmigt snyggt. Bara köp det, helt enkelt – det passar ju alla hårtyper!

Med detta balsam så kommer du att ha mer “bounce” än någonsin förr – det är ett riktigt vinnar-balsam som alla i detta test älskar!

Davines har inte bara ursnygga och fräscha förpackningar, det är också på det viset att detta märke har minskat plasten i förpackningarna samt att de ser till så att miljöpåverkan är så liten som möjligt.

Just OI-serien är i genomskinlig förpackning så att man ser det vita tjocka balsamet och detta, i kombination med svart lock och svart etikett, gör att det är en klar vinnare vad gäller det estetiska.

Snygga förpackningar som dessutom utstrålar inte bara stilrenhet, utan också miljötänk är pluspoäng bara det, att det dessutom är så att det är produkter utan parabener gör bara att man hoppar ytterligare lite högre av glädje – Davines OI är en klar vinnare!

Cirkapriset för Davines Essential OI Absolute Beautifying Conditioner ligger på 299 kr för 250 ml.

Lyx: Kéraste Densifique Femme Fondant Densité Conditioner

Lyx: Kéraste Densifique Femme Fondant Densité Conditioner

Detta är ett balsam som vi tycker får alldeles för lite uppmärksamhet, som vi nämnde ovan. Det är ett riktigt bra balsam och detta balsam, i kombination med schampo och hårmask/inpackning i samma serie ger ett hår som man bara trodde var att drömma om!

Om du vill ha ett lyft för håret och om du vill ha mer fyllighet så är detta ett balsam som du kommer att älska! Doften är underbar och man känner sig verkligen galet fräsch och snygg i håret efter detta balsam. Det är frisörkänsla direkt efter tvätt och det är ju inte illa!

Vi tycker att detta är ett balsam som man kan ha (tillsammans med schampot och hårmasken/inpackningen) hemma och använda en gång i veckan som ett treat. Man måste inte använda det varje gång man tvättar håret, utan man jan ha det som en lyxgrej någon gång i veckan. Då räcker det längre samtidigt som man får en riktig lyx-upplevelse!

Cirkapriset för Kéraste Densifique Femme Fondant Densité Conditioner ligger på 349 kronor för 200 ml.

Joker: Maria Nila Head & Hair Heal

Joker: Maria Nila Head & Hair Heal

Detta balsam är väldigt behagligt både för hår och för hårbotten. Det kan med fördel användas av alla, man behöver inte nödvändigtvis ha problem med vare sig mjäll eller andra hårbottenproblem.

Att detta balsam motverkar håravfall och stimulerar hårväxten innebär att det är bra för alla att använda. Det är aldrig fel att använda sig av produkter som fungerar förebyggande. Det är helt enkelt smart att använda den här typen av produkter då det innebär att man har bra kvalitet på håret hela tiden istället för att börja med det först när man får problem.

Maria Nila är ett svenskt företag och det är 100 % veganskt, vilket bara det är en anledning att välja deras produkter. Det är inte bara just Head & Hair Heal som är favorit för oss, utan det är faktiskt på det viset att alla deras produkter är kanonbra. Testa och se efter vad som blir just din favorit!

Cirkapriset för Maria Nila Head & Hair Heal ligger på 279 kronor för 300 ml.

Utmanare bland balsam

Vi tar alltid med ett par olika utmanar i våra tester – allt för att ni enkelt ska kunna skapa er en bild av ett flertal olika produkter. Det är ju alltid kul att få läsa om ett flertal olika balsam istället för att det bara är ett par stycken att kolla igenom, eller hur?

Här kommer de fyra balsam som hamnar bland våra utmanare, häng med!

Unite 7Seconds Conditioner

Unite 7Seconds Conditioner

Detta balsam kommer från samma märke som ligger bakom succéprodukten Unite 7Seconds Condition Leave In Detangler. Bara en sådan sak!

Detta balsam är drygt, det är otroligt bra på att reda ut håret, det doftar gott och det kommer i en snygg förpackning. Vad mer kan man begära? Det är perfekt för behandlat hår och det innehåller både UV-skydd och värmeskydd.

För bäst resultat – använd schampo från samma serie.

Cirkapriset för Unite 7Seconds Conditioner ligger på 269 kronor för 236 ml.

Joico K-Pak Conditioner

Denna klassiker inom balsam ville vi ha med – alla som inte testat ännu ska nämligen göra det, bara så ni vet! Den var ju en stot snackis för några år sedan, men det betyder inte att den är mindre bra nu.

Det kommer alltid nyheter som är bra och som tar över uppmärksamhet från klassiska bra produkter, men denna ska man inte glömma bort! Den är för bra för det, minsann!

Man kan använda detta balsam dagligen och det är både vårdande, väldoftande och bra för att bevara hårfärg. Kanonbra!

Cirkapriset för Joico K-Pak Conditioner ligger på 239 kronor för 300 ml.

Kevin Murphy Hydrate Me Rinse

Kevin Murphy Hydrate Me Rinse

Här har vi ännu en gammal favorit som kommer att gillas av många av er. Detta balsam från Kevin Murphy är mycket bra av fler olika anledningar. Det är otroligt mjukgörande och det är särskilt anpassat för torrt och skadat hår som genast får ny och frisk lyster.

Cirkapriset för Kevin Murphy Hydrate Me Rinse ligger på 319 kronor för 250 ml.

John Frieda Frizz Ease Miraculous Recovery Deep Conditioner

John Frieda Frizz Ease Miraculous Recovery Deep Conditioner

Detta är en djupbehandling som stärker torrt, skadat och frissigt hår. Dessutom hjälper detta balsam till med att skydda håret från att gå av, så det är en mycket bra produkt.

Då detta är en så prisvärd produkt så är det lätt att testa för att se vad man tycker. Vi är ganska säkra på att ni kommer att bli lika förtjusta som vi är!

Cirkapriset för John Frieda Frizz Ease Miraculous Recovery Deep Conditioner ligger på 99 kronor för 150 ml.

Frågor & Svar om balsam

Innan du surfar till närmaste webbutik eller besöker närmaste varuhus för att köpa ny balsam rekommenderar vi att du först läser våra svar på vanliga frågor relaterade till balsam.

Köpa billigt balsam för att spara på slantarna?

Nja, det är sällan det blir bra, i ärlighetens namn. Vi önskar att vi kunnat säga att de dyrare märkena bara tar betalt för varumärket och/eller en snygg förpackning, men så är sällan fallet, trots att det självklart händer det också.

Det är också på det viset att det ofta är mer “vattniga” produkter när det kommer till de billiga varianterna. Man får med andra ord mer produkt i ett dyrare balsam då det vanligtvis räcker betydligt längre än ett billigt som är mer utblandat.

Att spara in på hårvård är inte ovanligt och det är ju så smidigt att bara plocka ett balsam från hyllan när man ändå är och handlar mat. Detta blir dock kostsamt i längden då det sällan blir bra resultat.

Vi rekommenderar er att köpa ett lite dyrare balsam då resultatet nästan alltid blir bättre. Idag finns lite finare märken i mataffären och Aussie, som är detta tests vinnare i kategorin “Bäst & Billigast” är ett exempel på ett sådant balsam. Detta är inget lyxmärke, men det är bättre produkter än de gamla vanliga matbutiks-märkena.

Vilket balsam ska jag välja för min hårtyp?

För att veta vilket balsam som passar en allra bäst så ska man kolla vilken hårtyp, eller vilka hårtyper, det balsam man kollar på är till för.

Bara för att ett balsam får en massa uppmärksamhet så betyder inte det att det är bra för just dig – du kanske inte alls behöver exempelvis extra fukt eller glans och då behöver du ju inte heller ha ett balsam som tillför just det.

Ofta finns det bra särskilda produkter som exempelvis passar dig som har lockigt hår, eller som har frissigt hår eller liknande. Kanske är det så att det är fett hår som är det du behöver ett balsam som kan ta hand om? Du vet vad du har för typ av hår och du vet därmed också vad för typ av balsam du ska ha.

Schampo och balsam – alltid använda samma märke?

Precis som med hudvård så är det ofta så att schampo och balsam från samma märke och samma serie kompletterar varandra. Det är lätt att känna sig säker på att man får ett bra resultat om man väljer samma märke, medan det kan leda till sämre resultat om man använder olika.

Om kassan är skral tycker vi att du ska satsa på att köpa ditt vanliga lite lyxigare balsam tills du har råd att köpa hem även schampot i samma märke och serie. Du kan köra på ett billigare schampo några dagar innan lön, om det behövs. Men balsam är viktigare att det är av bra kvalitet, så som sagt, satsa på det.

Balsam FÖRE schampo – bara en tokig trend?

Enligt oss så är det lite så, faktiskt. varför ska man hålla på och krångla till det så mycket med allting numera? Det är väl ganska givet att man vill mjukgöra EFTER att man rengjort håret? Varför skulle man vilja mjukgöra FÖRE rengöring?

Finns det några fördelar? Enligt vår testpanel är svaret nej, men vi är ju knappast allvetande. De som gillar denna metod gillar den på grund av håret blir mindre tungt och att man får bättre volym.

Vi tycker dock att det då är bättre att satsa på bättre produkter som fixar volym och samtidigt är vårdande där man använder schampo först. Det balsam från Kérastase vi har med i detta test är ett bra exempel på en sådan produkt. Använd schampot i samma serie först så ska du se att du får volym trots att du tvättar håret före balsam.

…men balsammetoden, då?

Ja, det är klart, vi har ju den att tala om också! Vad är detta och varför har det kommit att bli populärt? Det är enkelt – balsam sliter inte på håret så som schampo. Balsam verkar endast uppmjukande och ger fukt, vilket innebär att man slipper få risigt hår på grund av sitt schampo.

Beroende av vad för typ av hår du har, om du gillar den rena känslan av schampo eller om du har så torrt hår att det räcker med balsam så fungerar denna metod mer eller mindre bra.

Testa ska du såklart göra – det kan ju hända att du gillar det jättemycket!

Bör man handla balsam på rea?

Ja, det är absolut inga problem att köpa balsam på rea. Samma gäller som när du handlar balsam till normalpris, handla bara bra hårvårdsprodukter och om du handlar på nätet rekommenderar vi främst att du handlar hos någon av våra samarbetspartners. Om du vill bli notifierad i mail när det kommer nya rea erbjudanden på balsam och andra skönhetsprodukter rekoemmenderar vi att du anmäler dig till vårt nyhetsbrev.

Sammanfattning

För att du enkelt ska kunna jämföra våra olika vannande balsam som utsetts till bäst i test sammanställer vi de olika produkterna i en jämförelsetabell nedan.

KategoriBalsamCirkaprismlKr/ml
Billigast & BästAussie Miracle Moist119 kr4000,30
MediumDavines Essential OI Absolute Beautifying Conditioner299 kr2501,20
LyxKéraste Densifique Femme Fondant Densité Conditioner349 kr2001,75
JokerMaria Nila Head & Hair Heal279 kr3000,93

Källor