Bästa ekologiska hårfärgen 2024 – inga gifter när du färgar håret

När det kommer till ekologisk hårfärg så hittar man många fina ingredienser som varken sliter på håret eller är dåligt för vare sig dig själv, ditt hår eller för miljön. Det kan alltså inte bli mycket bättre!

Det är för många helt självklart att välja just ekologiska hårvårdsprodukter i största allmänhet och har du inte testat just ekologisk hårfärg än så tycker vi att du borde ta och göra det nu – du kommer inte att bli besviken!

Inledning

Ni som använder ekologiskt schampo och balsam är redan bekanta med ingredienser som exempelvis tomat, selleri, diverse örter, rödbetor med mera. När man tar sig en titt på innehållet när det kommer till ekologisk hårfärg är det mycket spännande man får bekanta sig med, så det är ett litet treat i sig självt.

Som beautyjunkie har du säkert redan testat ekologiska hårvårdsprodukter, men du kanske inte har testat just hårfärg som är ekologisk? Det är ingenting att tveka över. Det är på inga sätt sämre färg, det är bara det att det är lite mer nytt och “oprövat”, men det innebär inte att det är ett dåligt alternativ. I detta fall är det helt tvärtom – ekologisk hårfärg vinner över vanlig hårfärg.

Som med andra ekologiska skönhetsprodukter ser vi ett stort ökat intresse och det är inte så konstigt. Varför välja produkter som inte är ekologiska om det finns ett ekologiskt alternativ? En viktig del av att välja ekologisk hårfärg har naturligtvis att göra med att man tänker på miljön, men ju renare produkter man använder, desto mindre risk är det att man får i sig dåliga och farliga ämnen.

När man köper ekologisk hårfärg kan man oftast räkna med att även få en renare produkt på flera olika sätt. Ofta är denna typ av hårfärg fri från parabener, sulfater och andra ingredienser som är dåliga för dig själv och miljön.

Idag är det betydligt lättare att hitta bra ekologisk hårfärg på marknaden och man kan även hitta det hos många frisörer. Detta innebär att det finns mycket att välja mellan när det kommer till både färgalternativ, prisklass och varumärken.

Dessutom betyder det att du har många olika alternativ vad gäller frisör. Det finns ett flertal olika salonger som går in för att satsa helhjärtat på att erbjuda grönt tänk inom hårvården, så är du ute efter det så kommer du att hitta det. Om du bor på en mindre ort kan det vara svårare, men då kan du ju alltid planera in ett besök i en större stad och passa på att fixa håret när du ändå är där.

Är du oroad över att resultatet kommer att bli sämre? Ingenting att oroa sig över – du kan räkna med att du får ett minst lika bra resultat som när du använder “vanlig” färg.

Vad gäller innehåll så är det inte så att en ekologisk hårfärg garanterar att du slipper undan allergier. Man kan vara allergisk mot naturliga ämnen likväl som mot kemikalier. För att vara på den säkra sidan ska man alltid kolla och göra ett ordentligt test innan man färgar håret.

Om du exempelvis vill bleka håret på naturlig väg används ofta sådana saker som kamomill, citron, pepparmynta, jordgubbar, bikarbonat med mera. Det som är en skillnad man ska ha med i åtanke är att “naturlig” blekning inte bara är mer skonsam och bra för både hud, hår och miljö, det är också på det viset att resultatet blir mindre potent. Det kan med andra ord vara så att det krävs flera behandlingar än med blekning där man använder kemikalier.

Bara för att du använder ekologisk hårfärg kan du inte skippa de viktiga efterbehandlingarna, så kom ihåg att ta väl hand om ditt hår så att du inte sliter på det i onödan. Hårinpackningar/hårmasker och andra vårdande produkter är vitala delar av en bra hårvårdsrutin, vare sig man färgar håret eller inte, men om man färgar håret är det extra viktigt att man tar hand om sitt hår.

Radico Colour Me Organic

Radico Colour Me Organic

Detta är en härlig ekologisk hårfärg som finns i massor av olika färger. Det är såklart en sådan sak som gör att det känns extra kul, eftersom det innebär att de allra flesta kommer kunna hitta exakt den färg man vill ha snabbt och smidigt.

Den är 100 % ekologisk certifierad och den är tillverkad av henna och örter. En förpackning är tänkt att räcka gott och väl till midjelångt hår, så det räcker oftast med en förpacknig oavsett hårlängd.

Logona Örthårfärg

Logona Örthårfärg

Även denna hårfärg har många olika färger att välja mellan och dessutom är det på det viset att den färgar håret på ett mycket skonsamt sätt. Den innehåller inga syntetiska ämnen vare sig vad gäller doft, färg eller konserveringsmedel.

Den är lätt att använda även för dig som är nybörjare, så även om det är första gången du ska färga håret på egen hand hemma så är detta ett bra val.

Cultivator’s Ekologisk Hårfärg

Cultivator's Ekologisk Hårfärg

Med denna hårfärg får du så många som 19 olika färger att välja mellan och att det är 100 % naturliga ingredienser i färgen gör att man blir extra glad!

Detta är en färg som är rättvisemärkt och den innehåller bland annat örter. Det vi gillar lite extra med just denna färg är att den lägger sig som en skyddande film runt hårstråna. Den tränger alltså inte in i håret och detta gör att man slipper utväxtränder.

Vad gör våra tester av ekologiska hårfärger påliltliga?

Vi som utför dessa test är alla väldigt intresserade av skönhet i allmänhet, så hårvård och hårfärg är definitivt sådana saker som vi tycker är kul och spännande. Vi undersöker nya produkter hela tiden, så vi har alla bra koll på både nya produkter och produkter som funnits med på marknaden sedan en längre tid.

Ekologisk hårfärg– för vem?

Ekologisk hårfärg är för alla som färgar håret. Om du färgar håret så är det helt klart värt att testa ekologisk hårfärg. Du gör inte bara dig själv en tjänst, du gör även miljön en stor tjänst och vem vill inte göra det?

Då denna typ av hårfärg inte är det minsta skadlig så är det perfekt för dig som färgar för första gången om du är rädd för kemikalier och att ditt hår ska skadas. Med ekologisk hårfärg är du mer säker. Även om du inte är känslig är det klokt att testa just ekologisk hårfärg, även om du är van vid att använda “vanlig” hårfärg i vanliga fall.

Hur valde vi vilka ekologiska hårfärger vi skulle testa?

Då det finns så väldigt många olika ekologiska hårfärger att välja mellan så fanns det mycket att välja mellan. Vi gjorde som så att vi valde ut hårfärger som vi läst om och som det talas om. Vi valde också ut några som vi velat testa sedan tidigare.

Hur utförde vi testerna av ekologiska hårfärger?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland ekologisk hårfärg

Efter att vi alla slutfört våra analyser av alla utvalda ekologiska hårfärger kunde vi enas om vilka som skulle väljas ut till bäst i test ekologisk hårfärg, en produkt inom varje kategori. Från en billig ekologisk hårfärg som samtidigt fungerar riktigt bra, till en lite dyrare men mycket lyxigare och mer premium ekologisk hårfärg. Nedan är våra recensioner från testerna av bäst i test ekologisk hårfärg.

Bäst & Billigast: Radico Colour Me Organic

Bäst & Billigast: Radico Colour Me Organic

Detta är en toppenbra ekologisk hårfärg då den kan användas 2-3 gånger efter varandra om man bara ser till att vänta 24 timmar mellan varje färgning. Detta är bra då det är på det viset att ekologisk hårfärg ibland inte ger samma resultat som “vanlig” hårfärg.

Om man ska färga håret och vill satsa på en ekologisk variant vill man såklart att det ska gå att öka på resultatet så snabbt som möjligt och här blir det verkligen en stor guldstjärna för Radico Colour Me Organic!

Resultatet av denna hårfärg håller i cirka 4-6 veckor och den är 100 % ekologiskt certifierad. Det är en härlig hårfärg som passar alla. Även om du har kemiskt behandlat hår kan du använda denna hårfärg, men då får du räkna med att färga håret minst två gånger för bra resultat.

Kom ihåg att göra en testslinga innan du färgar hela håret. På så vis kan du se om du är allergisk mot antingen henna, eller kanske någon av de örter som finns bland ingredienserna. Denna hårfärg är helt fri från peroxider, ammoniak, resorcinoler, konserveringsmedel, syntetiska färgämnen, PPD och kemiska tillsatser.

Verkningstiden för denna hårfärg är mellan 45 minuter – 3 timmar.

I förpackningen för man med följande:

  • 100 gram färgpulver
  • Plasthandskar
  • Plasthätta
  • Pensel
  • Beskrivning

Medium: Logona Örthårfärg

Medium: Logona Örthårfärg

Denna ekologiska hårfärg passar perfekt för dig som vill färga håret på ett sätt som är skonsamt både för dig själv och för natur och miljö. Då just denna färg lägger sig runt håret likt en film så blir det på det viset att din ursprungliga hårfärg lägger grunden för resultatet.

Henna, vegetabiliska vårdande ämnen och andra växtfärger än just henna ger håret massor av glans, volym och läcker färg – du kan räkna med ett glänsande resultat som är vackert och hållbart. Allt detta får du utan att behöva oroa dig över vare sig färgämnen, doftämnen eller konserveringsämnen som är syntetiska. Istället får du ett 100 % naturligt resultat som du kan räkna med.

Du kan välja mellan 10 olika färger såsom exempelvis gyllenblond, intensiv svart, kastanjebrun och rödbrun. Det finns med andra ord något för alla bland deras färger, vare sig du vill vara blond, eller brunhårig, eller om du vill ha svart eller rött i ditt hår. De olika färgerna passar för olika typer av grundfärg, så titta noga så att du väljer rätt färg för att du ska få ett så fint resultat som möjligt.

När du köper denna hårfärg får du med färgpulver (100 gram), handskar, värmehuva och en bruksanvisning. Detta är allt du behöver för att kunna skapa ett fint färgresultat i ditt hår. För att göra resultatet ännu bättre rekommenderas det att man använder sig av Logona Mineral Clay Pre-Treatment. Detta är en produkt som tar bort alla spår av produktrester i håret. Man rekommenderar även att Logona Color Fix After-Treatment ska användas som en efterbehandling.

Följ alla instruktioner väl när du färgar håret. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan än att chansa. Det är aldrig kul med ett misslyckat färgresultat, så satsa hellre på att ta extra tid på det istället för att slarva och tänk också på att det är bättre att betala en extra slant om det innebär att resultatet blir bättre.

Lyx: Cultivator’s Ekologisk Örthårfärg

Lyx: Cultivator's Ekologisk Hårfärg

Denna hårfärg imponerar redan med förpackningen då den är väldigt fint designad. Den känns väldigt retro och det tycker vi passar den här typen av produkt alldeles utmärkt. Att det sedan finns hela 19 olika färger att välja mellan gör att detta blir en ännu mer tilltalande produkt.

Med denna örtbaserade färg får du inte bara en ekologisk hårfärg, du får även en rättvisemärkt färg. Vad mer? Jo, denna färg är den typen av färg som även har vårdande egenskaper, vilket innebär att ditt hår kommer att må bra snarare än att slitas på i onödan.

Hårfärgen tränger inte in i hårstrået, utan den lägger sig istället som en skyddande film runt hårstrået. Det som är extra toppen med denna typ av färg är att färgen är permanent utan att man behöver stå ut med det trista som det innebär att ha en hårfärg med synlig utväxt. Färgen bleknar med tiden, men inte på ett sådant sätt så att man ser utväxten.

Bland ingredienserna hittar vi bland annat henna, kamomill, indigo, aloe vera, gurkmeja, rödbeta, hibiskus, eukalyptus och hibiskus. Färgen är dermatologisk testat i Europa och den är helt fri från kemikalier, peroxid, ammoniak, tungmetaller, PPD, parabener och resorcinol.

Du kan använda denna färg på grått hår med gott resultat och du kan även använda färgen på kemiskt behandlat hår. Du kan naturligtvis använda hårfärgen på alla andra hårfärger utöver grått som är ofärgat. Alla inkluderas med andra ord.

Ekologiska hårfärger som utmanar

Vi kan bara välja ut tre olika bäst i test ekologiska hårfärger i våra tester, en i varje kategori. Det fanns ändå några andra ekologiska hårfärger som gjorde ett intryck under våra tester vilka vi vill rekommendera om ingen av våra bäst i test ekologisk hårfärg finns på lager eller passar dina behov.

Tints of Nature Permanent Hair Color

Tints of Nature Permanent Hair Color

Denna härliga hårfärg kommer i över 20 olika färger och det innebär att du kommer kunna färga ditt hår i exakt den nyans du vill ha. Du kan mixa de olika nyanserna med varadra för att nå exakt det resultat du är ute efter.

Det är en skonsam och naturlig hårfärg som är ekologiskt certifierad, så även denna färg gör att du får ett fint resultat samtidigt som du är snäll både mot dig själv och miljön. Det är lätt att använda hårfärgen, så du behöver inte vara orolig över att det ska vara besvärligt. Inte ens om du är nybörjare!

MacUrth Henna Hårfärg

MacUrth Henna Hårfärg

Här har vi en hårfärg som är baserad på henna. Denna enkla växtbaserade ingrediens ser vi mycket av bland de ekologiska hårfärgerna och det är inte konstigt. Utöver att den ger bra färgresultat är detta en hårfärg som även vårdar ditt hår.

Det är viktigt att komma ihåg att alla hår är unika. Detta gäller med denna hårfärg från MacUrth – olika hår kräver olika verkningstid. Passa på att färga håret en dag då du har mycket tid för att du ska kunna anpassa verkningstiden efter ditt hår och dess reaktion till färgen.

Du kan självklart välja mellan en massa olika färger, så vare sig du vill ha exempelvis svart, mahogny eller intensiv röd så finns det en variant för dig!

Sante Ekologisk Hårfärg av Örter

Sante Ekologisk Hårfärg av Örter

Denna hårfärg ger ett mycket fint resultat och den kommer i 9 olika färger. Det är en örtfärg som är skonsam samtidigt som den ger fin färg och alla kan hitta en favorit bland de färger som finns att välja mellan.

Färgen ger långvarig lyster och fyllighet och dessutom är den skonsam mot din hårbotten. Det är viktigt att använda en hårfärg som är skonsam mot just hårbotten då det inte bara är håret som behöver vård när man färgar sitt hår.

Du får med örthårfärgningspulver, handskar, värmehuva samt en bruksanvisning. Med ett paket får du tillräckligt med färg för att det ska räcka till axellångt hår.

Khadi Naturlig Örtfärg

Khadi Naturlig Örtfärg

Här har vi en ekologisk hårfärg som innehåller högkvalitativa ayurvediska örter. Håret får fin färg samtidigt som det ges fyllighet och glans. Detta är en ekologisk hårfärg som ger ett mer intensivt färgresultat än andra naturliga örthårfärger, så vill du ha ett resultat som är lite mer studs i är detta ett bra val.

Färgen innehåller varken konserveringsmedel, PPD, eteriska oljor eller några som helst syntetiska doft- och färgämnen. Färgen kontrolleras så att den inte innehåller några skadliga ämnen.

Frågor och svar om ekologisk hårfärg

Även om du kanske redan bestämt vilken ekologisk hårfärg du ska köpa rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om ekologisk hårfärg, för att på så vis kunna göra bästa valet av ekologisk hårfärg för just dig.

Går det att färga grått hår med ekologisk hårfärg?

Det går att färga grått hår med ekologisk hårfärg, så vill du göra det så är det inga problem. Som vi nämnt tidigare är det på det viset att färgresultatet blir annorlunda beroende av vad man har för ursprungsfärg.

Har du sett ett bra resultat på en person med samma typ av hår och samma grå hårfärg som du själv har kan du räkna med att ditt resultat kommer att bli lika fint.

Kan jag använda ekologisk hårfärg om jag tidigare använt vanlig hårfärg?

Det går att färga håret med ekologisk hårfärg om du har använt vanlig hårfärg tidigare. Det är dock inte bra att använda en annan hårfärg direkt på ett färgat hår då det kan förstöra hela håret. Var försiktig i största allmänhet när du färgar håret själv och vänta drygt en månad innan du lägger i ny färg i ett redan färgat hår.

Sammanfattning

Nu har vi nått fram till slutet av vårt omfattande test av ekologisk hårfärg. Här har vi lyft fram 3 olika bäst i test ekologiska hårfärger, från en billig ekologisk hårfärg som fungerar bra, till en dyrare men mycket lyxigare och mer premium ekologisk hårfärg. Nedan sammanställer vi våra bäst i test ekologisk hårfärg för att underlätta ditt val.

KategoriEkologisk hårfärg
Bäst & BilligastRadico Colour Me Organic
MediumLogona Örthårfärg
LyxCultivator’s Ekologisk Hårfärg

Källor