Bästa foundation 2024 – perfekt hud på nolltid!

Med rätt foundation har man den perfekta bästisen i sminkväskan. Det är grunden i en fin makeup då man får en hud som glatt ropar “Här är jag!” istället för “Göm mig!”

Alla vill vi ha hy som ser perfekt ut och med rätt foundation är det just det man får. Det är långt ifrån alla av oss som varit lyckosamma i det stora lotteriet som avgör vem som får perfekt hy naturligt så det är härligt att det idag finns så bra makeup.

Vi som behöver lite hjälp på traven har just foundation att tacka för en snabbt uppfräschad och lite lätt retuscherad hud. Det gäller bara att hitta rätt!

Det finns mängder av olika typer av foundation på marknaden, men det är inte alltid så lätt att veta vilken man ska välja.

Smink i allmänhet, och basmakeup i synnerhet, är en hel vetenskap och vi har bestämt oss för att hjälp er med just foundation – vi ger oss in i djungeln och testar så att ni kan få svar på allt ni behöver veta för att välja rätt!

Lumene Nordic Chic CC Color Correcting Cream

Lumene Nordic Chic CC Color Correcting Cream

Detta är en riktigt bra produkt! Denna produkt är vår självklara vinnare i den billigaste prisklassen – man får nämligen väldigt mycket bra produkt för pengarna här!

Är du ute efter ett felfritt resultat till ett överkomligt pris är detta produkten för dig! Med dess halvmatta finish som slätar ut ojämnheter och döljer rodnad så är det en foundation som passar alla.

Clinique Even Better Refresh Hydrating and Repairing Makeup

Clinique Even Better Refresh Hydrating and Repairing Makeup

Detta är en alldeles underbar foundation som inte bara ger felfri täckning – den är även rejält återfuktande. Här är det pores no more som gäller, så det är bara att tacka och ta emot!

Denna foundation passar alla hudtyper och åldrar. Den ger fukt och håller huden jämn och mjuk. Allt man behöver med en foundation!

Sensai Cellular Performance Cream Foundation

Sensai Cellular Performance Cream Foundation

Här har vi en lyxlirare för alla som vill ha det bästa av det bästa! Sensai är alltid ett säkert kort – de vet vad de pysslar med!

Denna foundation ger en ultralyxig finish och din hy kommer att se 110 % felfri ut med bra glow och utsuddande effekt – perfektion!

Inika Organic Certified Organic Liquid Foundation

Inika Organic Certified Organic Liquid Foundation

Den foundation vi har valt ut som Joker är en fantastiskt bra ekologisk foundation. Den ger massor av fukt samtidigt som den innehåller både antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Ekologiskt smink är alltid ett bra val och just denna foundation rekommenderar vi till alla er som vill använda mer ekologiska produkter.

Foundation – för vem?

En bra foundation är för alla som som vill ha en felfri hy med vackert glow och utsuddande effekt.

Med rätt foundation får man ett resultat som varken lägger sig i fina linjer, eller lyfter fram porerna – istället får man en snygg täckning som ser ut som en andra hud.

Om man har en fin foundation så fungerar den som en bra bas för övrig makeup. Det spelar ingen roll hur bra smink du har – om din foundation blir kakig, lägger sig i fina linjer eller liknande så blir resultatet allt annat än fint med övriga produkter.

Alla, oavsett hudtyp, kan använda foundation, det är bara att välja rätt typ för just din hud. Ofta är det så att flytande foundation passar alla. Fetare hudtyper kan behöva lägga extra puder över medan en med torr hud kanske inte behöver pudra alls, det märker man själv när man testar foundation.

Har du problemhud finns det många bra valmöjligheter jämfört med för några år sedan. Idag kan man använda sig av foundation från hudvårdsmärken som vårdar huden samtidigt som man ser flawless ut – inte illa!

Hur valde vi vilka foundations som skulle testas?

Vi har valt att ta med foundations som vi vet är kanonbra och som vi vet att många är nyfikna på för tillfället.

Det finns alltid ett stort intresse för den perfekta basmakeupen och där spelar foundation en av de absolut största huvudrollerna. Vi har därför tagit med sådana produkter som har visat sig funka för olika hudtyper.

Bland våra utmanare har vi tagit med andra typer av foundation än flytande. Vi valde dock att endast ha flytande bland de andra produkterna i testet då dessa alltid funkar, oavsett hudtyp.

Foundation är ständigt under utveckling och vi kan se en enorm skillnad bara genom att jämföra med för ett par år sedan. Nu får man ofta allt i ett med en foundation – både extra fukt och vård, så det kan inte bli bättre. Undrar vad som händer om några år? Spaceship-foundation, förmodligen!

Hur utförde vi testerna av foundation?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Våra testvinnare av foundation

Nedan presenterar vi utförliga recensioner av de olika foundations som blev bäst i test inom våra olika kategorier. Från den billigaste och samtidigt bästa foundation till riktigt lyxig foundation, till ett lite högre pris.

Bäst-Billigast: Lumene Nordic Chic CC Color Correcting Cream

Lumene Nordic Chic CC Color Correcting Cream

Nordic Chic CC Color Correcting Cream från Lumene är en produkt som funkar för alla. Här har alla vi som testat märkt att produkten sitter på bra, att den är behaglig på huden och att den ger en flawless finish. Detta är en foundation som vinner kategorin bäst och billigast foundation.

Täckningen är väldigt fin utan att bli “för mycket”. Man ser bara fräsch ut, helt enkelt. Ett resultat som är precis så som man vill ha det med en foundation!

Man ser inte att det är en foundation på, utan den lägger sig som en utjämnande slöja på huden. Precis som det ska vara med en bra foundation!

Man kan använda denna ensam eller under annan makeup, den ger ett fint resultat även om man använder den helt ensam. Perfekt om man bara vill släta ut hudtonen lite i vardagen.

Denna lilla godbit kostar cirka 200 kronor och den är väldigt dryg, så den är mer än prisvärd!

Medium: Clinique Even Better Refresh Hydrating and Repairing Makeup

Clinique Even Better Refresh Hydrating and Repairing Makeup

Clinique har ett flertal bra foundations, men vi valde ut denna på grund av att den är både vårdande och ger fukt.

Den innehåller bland annat salicylsyra som förnyar hudytan och hyaluronsyra som fyller ut torra linjer. Att den även ger extra fukt gör att man får en väldigt sund sminkning med denna.

Istället för att oroa sig för att den täpper till porerna så är det så att den istället ger i princip helt osynliga porer. All foundation som ger intryck av mindre porer hamnar högt upp enligt våra tester, för det är vi ju alla ute efter!

Priset ligger på cirka 375 kronor och det är det värt!

Lyx: Sensai Cellular Performance Cream Foundation

Sensai Cellular Performance Cream Foundation

Lyx, lyx, lyx! Här har vi en riktigt läcker foundation som är omöjlig att ogilla. Perfekt att önska sig i present, om man inte vill skämma bort sig själv för mycket!

Konsistensen och känslan är precis lika lyxig som priset vittnar om och resultatet är såklart även det därefter – detta är en foundation som man ska lägga vantarna på så fort man bara kan!

Den ger ett fantastiskt resultat på huden, vare sig du har ung eller mogen hy, torr eller fet. Den passar alla! Den blir fin på huden både med svamp, borste och med fingrarna, så det spelar ingen roll hur man väljer att applicera den.

Priset för denna godbit ligger på runt 840 kronor, så det är som sagt lyxigare värre som gäller här.

Joker: Inika Organic Certified Organic Liquid Foundation

Inika Organic Certified Organic Liquid Foundation

Inika Organic Certified Organic Liquid Foundation är ett väldigt bra ekologiskt alternativ.

Förutom att det är just en ekologisk foundation är det även på det viset att den kommer i många olika nyanser och att den är återfuktande och vårdande.

Likt många andra bra foundations så suddas gränsen mellan foundation och fuktkräm ut med den här produkten och det man får är allt man behöver för en strålande hy!

Priset ligger på cirka 429 kronor så den är inte bland de billigaste på marknaden, men den är inte heller en av de dyraste.

Utmanande foundations

Vi har valt att ta med ett par till foundations som vi har med som utmanare till de andra i testet. Här har vi tagit med lite av varje, vilket ni kan se nedan. Vi har med bland annat mineralfoundation och puderfoundation för att ge er tips på bra sådana produkter, om ni vill testa på det.

Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup

Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup

Detta är en klassiker som alla vi som gjort testet har gillat länge. Den passar alla hudtyper och den ger ett mycket fint resultat.

Denna foundation vinner ofta priser och det är många som har den som favorit. Har du inte testat rekommenderar vi dig att göra det.

Priset ligger på cirka 470 kronor.

Bare Minerals Original Foundation

Bare Minerals Original Foundation

Här kommer favorit nummer två! Även denna härliga mineralfoundation är en favorit för många och vi kan inte annat än att hålla med.

Detta är en produkt som genast ger ett strålande frisk hud och den är dessutom dryg och lätt att applicera utan att det blir för mycket.

Kanske du undrar om det kan bli ett bra resultat av en mineralfoundation? Det kan vi garantera. Det blir i många fall finare än med vissa flytande foundations.

Priset ligger på cirka 395 kronor.

Shiseido UV Protective Compact Foundation SPF 30

Shiseido UV Protective Compact Foundation SPF 30

Om du vill testa en puderfoundation så är denna från Shiseido ett mycket bra val. Dess höga SPF gör att man kan känna sig säker på att huden inte skadas när man är ute i solen och dessutom ger den en mycket fin finish.

Huden tillåts andas och den behåller sin fräscha känsla i flera timmar efter applicering. Den är även bra på att stå emot svett och vatten – kanonbra för semester!

Priset ligger på cirka 395 kronor.

Max Factor Face Finity All Day Flawless

Max Factor Face Finity All Day Flawless

Max Factor är ett populärt märke när det kommer till makeup och det är inte konstigt. man får mycket för pengarna när man väljer produkter från detta märke.

Med denna flytande foundation så får man något så fabulöst som primer, concealer och foundation i ett – en riktigt bra produkt! Man kan naturligtvis även använda concealer och annan primer under, om man vill det.

Priset ligger på runt 169 kronor.

Frågor & Svar om foundation

Innan du springer iväg till närmaste varuhus eller webbutik för att köpa foundation och annat smink rekommenderar vi att du läser svaren på valiga frågor om foundation nedan.

Hur ska jag applicera foundation?

Du kan själv välja appliceringsmetod genom att testa dig fram. Vissa föredrar fingrarna (bland annat många makeupartister), makeupsvamp eller foundationborste. Det sägs att man inte ska använda fingrarna, men så länge man har rena fingrar så är det en bra metod, om man tycker att det är enklast för applicering av foundation, concealer med mera.

Det är ingenting som är bättre eller sämre, utan det är upp till var och en att avgöra.

Är dyr foundation bättre än billig?

När det kommer till basmakeup som foundation är det ofta så att det är värt att betala några hundralappar extra för att få en riktigt bra produkt.

Det finns naturligtvis bra billigare budgetalternativ av foundation som du bland annat kan se ovan, men i regel är det så att det är de lite dyrare produkterna som håller måttet.

Jag har känslig hud – vilken foundation ska jag välja?

Vårt råd till er med känslig hud är att köpa foundations från kända märken. Det finns många hudvårdsmärken idag som även har foundations och det är dessa man ska satsa på om man har känslig hud.

Dessa foundations är ofta vårdande och dessutom så är de snälla mot huden utan parfym med mera. Sedan kan man ju använda alla produkter från rengöring till toner, masker, kräm och foundation från samma märke och det är alltid bra.

Dålig hy av smink som t.ex. foundation?

Nej, man får inte dålig hy av smink, t.ex. foundation, förutsatt att man använder bra smink och rena sminkverktyg. Istället för att snåla in och köpa en foundation som är billig snarare än bra är det bättre att köpa en av bra kvalitet. En foundation räcker länge.

Vad gäller rengöring av sminkverktyg så ska man helst göra detta efter varje gång när det kommer till flytande produkter. En gång i veckan är dock okej, men inte mer sällan än så.

Vilken nyans ska jag välja på min foundation?

Första gången du köper en ny typ av foundation är det klokt att gå till en fysisk butik och prova dig fram med olika nyanser och be om hjälp från personalen.

Efter att du testat dig fram så kan du själv köpa din foundation på nätet, eller be kompisar/familj köpa med sig från semester eller liknande. Man måste dock testa först så att man vet nyans.

Kolla upp om du har varm eller kall hudton genom att se efter om dina blodådror är gröna (varm underton) eller blå (kall underton). Du kan även kolla detta med hjälp av smycken och kläder. Passar du bäst i guld och offwhite? Då har du varm hudton. Är du finare i silver och kritvitt? Då har du kall underton.

Källor

Bäst i test foundation

Många olika foundation har testats i denna bäst i test utmaning och vi har tagit fram fyra olika vinnare. Nedan sammanställer vi aktuella bäst i test foundation så att du nekelt ska kunna göra ditt val.

KategoriFoundation
Bäst & BilligastLumene Nordic Chic CC Color Correcting Cream
MediumClinique Even Better Refresh Hydrating and Repairing Makeup
LyxSensai Cellular Performance Cream Foundation
JokerInika Organic Certified Organic Liquid Foundation