Bästa hårborsten 2024 – Verktyget för dig som vill ha ett vackert och friskt hår

Att ha en bra hårborste är guld värt för alla med en aning längre hår. För många med kortare hår räcker det ju gott och väl med en kam, men för halvlånga och långa hår är det ofta en hårborste som krävs för att man ska kunna reda ut håret och få det att se friskt och välmående ut.

Man behöver inte nödvändigtvis skaffa sig en från Mason Pearson, men visst är det kul att ha en som är lite lyxig och av bra kvalitet, tycker ni inte? Det betyder inte att det inte finns bra hårborstar som är i riktigt bra budgetpris, man kan hitta borstar för under hundralappen under problem.

Denna artikel om hårborstar innehåller reklam i form av annonslänkar till Kicks.se, Hudoteket.se, Lyko.se, Nordicfeel.se och Ahlens.se

Inledning

Det som brukar hända när man köper en billigare hårborste är att man får byta ganska ofta då de billigare varianterna är av sämre kvalitet. Med sämre kvalitet följer mer slit och släng och det känns ju inte så fräscht i dagens upplysta och miljömedvetna värld.

Vi tycker att det är klokt att investera i en hårborste som åtminstone är av så bra kvalitet att man kan räkna med att ha den iallafall 1 år. Om man måste byta oftare än så är det extremt ansvarslöst rent miljö- och klimatmässigt. Håller ni inte med?

I det här testet så har vi tagit med åtta godbitar till er som ni kan välja mellan. Det är riktigt bra hårborstar vi testat och valt ut i olika prisklasser – allt för att ni ska kunna hitta en som passar just er perfekt!

Vår vinnare i vår kategori Bäst & Billigast är Tangle Teezer Wet Detangler Hairbrush som är ett mycket bra budgetalternativ under 200 kronor. Vår vinnare i mediumklassen är Shu Uemura Paddle Brush. Shu Uemura gör en aldrig besviken, utan man kan räkna med att få riktigt bra kvalitet som håller länge.

Vår vinnare bland de lyxigare varianterna är Davines Your Hair Assistant Large Round Brush. Här har vi bara en sak att säga – Davines! Vem älskar väl inte detta underbara märke med alla deras fantastiska produkter?!

En joker har vi såklart också med, precis som vanligt! I detta test är det inga mindre än Eco Tools som tar hem priset och det är inga konstigheter med det, även här har vi ett märke som aldrig gör en besviken. Med deras hårborste Styler + Smoother har vi en kanonbra produkt till bra pris och det är något som alltid är lika positivt!

Tangle Teezer Wet Detangler Hairbrush

Tangle Teezer Wet Detangler Hairbrush

En bra och prisvärd hårborste är aldrig fel och det tycker vi att man får med den här borsten från de numera moderna klassikerna Tangle Teezer.

Borsten passar både längre hår och kortare hår och man kan ha den både i vått hår och i torrt hår – allt för att denna borste ska passa alla.

Shu Uemura Paddle Brush

Shu Uemura Paddle Brush

Som alltid kan man vara på den säkra sidan när man köper något från Shu Uemura – det är ett märke man alltid kan räkna med. Vi gillar denna borste och det är vi ganska säkra på att även ni kommer att göra!

Är du inte bekant med Shu Uemura sedan tidigare är det på tiden att bli det nu. Varför inte testa denna hårborste som det första steget i din bekantskap med detta fräscha och trevliga märke?

Davines Your Hair Assistant Large Round Brush

Davines Your Hair Assistant Large Round Brush

Detta är en borste för alla som fönar håret, men en rund borste som den här är väldigt bra även för att borsta håret som vanligt. Det är mer att den är speciellt framtagen för när man fönar sitt hår, men det innebär inte att det inte är en bra allroundborste.

Då Davines är med i leken här så är det naturligtvis så att det är en jättefin design på borsten. Alltid lika pålitligt med Davines vad gäller design!

Eco Tools Styler + Smoother

Eco Tools Styler + Smoother

Detta är en borste som är återvinningsbar och den har delar av bambu och aluminium. Självklart kommer den också i en återvinningsbar kartong. Plasten i borsten är i miljövänlig plast (EVA), vilket är väldigt positivt.

Alla produkter från Eco Toolz är i snygg design och har PETA-certifiering och om man köper lite av varje från detta märke så blir det snabbt snyggt i badrummet samtidigt som man är snäll både mot miljö och djur!

Hårborste – för vem?

Ja, det är ju inte mycket mer att säga om det än att alla som har aningen längre hår behöver en hårborste. För att håret ska bli ordentligt borstat så krävs det att man har en borste som klarar av jobbet.

Har man tunt och typiskt “skandinaviskt” hår så behövs inte en särskilt komplicerad hårborste, men om man har lite tjockare hår är det på det viset att man behöver en som klarar av det.

Oavsett hårkvalitet, behov och stil så måste man borsta igenom sitt hår, så det är bra att satsa på en hårborste som man kan ha under lång tid. Flera av oss som gjort detta test har tunt och fint hår som inte behöver många borstdrag för att borstas igenom, men vi har ändå hårborstar som är av bra kvalitet, så tänk inte att det inte spelar någon roll bara för att ditt hår är tunt!

Hur utförde vi testerna av hårborstarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland hårborstar

Efter noggranna analyser av olika hårborstar bestämde vi oss till sist för vilka hårborstar som kunde utses till bäst i test denna gång. Nedan hittar ni våra recensioner av de hårborstar som vi utsett till bäst hårborstar just nu, från bäst och billigast hårborste till dyrare och mer lyxigare hårborste.

Bäst & Billigast: Tangle Teezer Wet Detangler Hairbrush

Bäst & Billigast: Tangle Teezer Wet Detangler Hairbrush

Denna helsvarta läckerbit till hårborste är verkligen en riktig vinnare, enligt oss! Det är omöjligt att inte tycka om den, för den passar alla hårtyper och man kan ha den både i duschen och efter att man torkat håret lite – det är upp till var och en att avgöra hur man vill göra.

Detta är en borste som inte skadar håret det minsta. Anledningen till att håret inte skadas är att tänderna i borsten är i två längder, vilket kallas för two-tiered-teknologi.

Du kommer att få hår som är mjukt och skinande och det är lätt att reda ut även trassligt hår med denna borste. Om du har saknat ett bra handtag på andra Tangle Teezers så får du här en variant med ett ergonomiskt utformat sådant, vilket kan vara skönt att ha.

Cirkapriset för Tangle Teezer Wet Detangler Hairbrush ligger på 169 kr.

Medium: Shu Uemura Paddle Brush

Medium: Shu Uemura Paddle Brush

Sugen på en hårborste som är en så kallad paddelborste? Då ska du se hit! Shu Uemura har fixat en riktig höjdare med denna hårborste och det är väldigt liten risk att du blir besviken när du köper denna.

När du använder denna borste är det inte bara utredning utan att slita på håret du får, du kommer även att få jämnhet och förbättrad glans. Det är alltid bra med den här typen av hårborstar då de tar hand om håret på alla sätt och vis.

Om du gillar Shu Uemuras produkter så kommer detta att vara ett trevligt tillskott i badrummet – det är bara att köpa hem den och se efter själv!

Cirkapriset ligger på 360 kr för Shu Uemura Paddle Brush.

Lyx: Davines Your Hair Assistant Large Round Brush

Lyx: Davines Your Hair Assistant Large Round Brush

Detta är en borste väl värd sin plats som lyxlirare i testet likväl som den är väl värd sitt namn. Detta är nämligen en hårborste som verkligen är som en assistent och det gäller främst vid föning av håret.

Vi gillar dock denna hårborste i största allmänhet och tycker definitivt att den är bra att använda även för vanlig utredning och borstning. Man kan alltså ha den till allt man kan tänkas behöva den till.

Detta är en hårborste som är av riktigt bra kvalitet och den är såklart ursnygg i lackat svart. Den är gjord av bokträ och borsten är i nylon och vildsvin.

Använder du kanske redan Davines produkter till ditt hår så är det kul att använda även en borste från dem, eller hur? Det är bara att testa. Tycker du att den är en aning dyr? Du kommer att ha den i väldigt många år framöver, så det är värt det som en investering.

Cirkapriset för Davines Your Hair Assistant Large Round Brush ligger på 795 kr.

Joker: Eco Tools Styler + Smoother

Joker: Eco Tools Styler + Smoother

För alla er som tycker att det är viktigt att använda ekologiska och veganska produkter så är detta den perfekta hårborsten. Den har allt som en miljömedveten person kan tänkas önska sig. Den är återvinningsbar och detsamma gäller för kartongen – en riktig fullträff, med andra ord!

Dess unika design gör att den är väldigt skonsam vid utredning och dessutom så motverkar den både friss och statiskt hår. Den glider lätt genom håret så man behöver inte oroa sig över att den ska “fastna” även om man har riktigt trassligt hår.

Borsten består av bambu, återvinningsbart aluminium och EVA-plast. En hårborste som ligger helt rätt i tiden, precis som alla andra produkter från Eco Tools. Har du inte testat deras produkter ännu? Då är det ett perfekt tillfälle att göra det med denna härliga hårborste!

Cirkapriset ligger på 209 kr för Eco Tools Styler + Smoother.

Hårborstar som utmanar

Bland alla hårborstar som finns på marknaden idag så är det inte det lättaste att välja ut favoriter, men då vi är åtta stycken i vår testgrupp så blev det lättare.

Alla hade vi favoriter och hårborstar som vi ville testa. Detta gjorde att det blev betydligt lättare än om man skulle vara ensam om att välja ut åtta hårborstar.

Här kommer våra utmanare som utmanar våra vinnare och är riktiga godbitar de också!

Björn Axén Gentle Detangling Brush For Fine Hair

Björn Axén Gentle Detangling Brush For Fine Hair

Om man vill testa en borste som är lyxig och bra så är detta ett väldigt bra val. Björn Axén är en favorit för många i Sverige vad gäller hårvård och att man kan använda sig av en borste tillsammans med sina hårvårdsprodukter gör att det blir komplett!

Denna hårborste har en perfekt blandning av svinborst och nylonstrån, vilket leder till att det slätar ut och ger ett fint och fräscht hår. Den reder ut håret på ett bra sätt och dessutom är det på det viset att den inte sliter på ditt hår – en fullträff, med andra ord!

Cirkapriset för Björn Axén Gentle Detangling Brush For Fine Hair ligger på 550 kr.

ghd Oval Dressing Brush

ghd Oval Dressing Brush

ghd är ett märke som i princip alla gillar. Vill man ha bra stylingverktyg så ska man vända sig till ghd då de aldrig gör en besviken. Det är klokt att investera i en borste från detta märke och då de är så prisvänliga så är det en sådan hårborste man kan köpa utan att det blir för stora ål i plånboken. Det är ju aldrig fel, eller hur?

Borsten är tillverkad av bokträ och vildsvinsborst, vilket är naturmaterial som är skonsamma mot ditt hår. Det är också på det viset att detta är en hårborste som är väldigt enkel att ha att göra med, så man kan räkna med att man kommer att kunna borsta håret med lätthet!

Cirkapriset ligger på 299 kr för ghd Oval Dressing Brush.

Mason Pearson Pure Bristle Handy Dark Ruby

Mason Pearson Pure Bristle Handy Dark Ruby

Okej, vi var ju tvungna att ha med Mason Pearson i vårt test, det föstår ni ju, eller hur? Det är en riktigt saftig prislapp som gäller, men här har vi en produkt som verkligen är värd sitt pris.

Man kan ha denna borste i generationer, om man tar väl hand om den. Gör det, om du köper en sådan här fin borste, för det är det värt! Varför ha en massa halvtrista hårborstar genom livet när man kan ha en och samma under ett helt liv?

Tänk dig själv att ha en handgjord hårborste som sprider vårdande oljor till hårbotten såväl som tar hand om det vid borstning på ett sätt som ingen annan borste vi testat kan!

Cirkapriset för Mason Pearson Pure Bristle Handy Dark Ruby ligger på 1,620 kr.

Lernberger Stafsing Dressingbrush Small

Lernberger Stafsing Dressingbrush Small

Lernberger Stafsing är ett sådant märke som de flesta tycker om. De har bra produkter som är prisvärda och genomgående av bra kvalitet.

Om man väljer att köpa denna hårborste så kan man räkna med att få en finfin borste som reder ut bra samtidigt som man får en lätt massage av nylonstråna.

Cirkapriset för Lernberger Stafsing Dressingbrush Small ligger på 259 kr.

Frågor & Svar om hårborstar

Här hittar du svar på många vanliga frågor som ställs när man funderar på att köpa och använda sig av en hårborste. Kan vara bra att läsa innan du rusar iväg för att köpa din nästa borste till håret.

Är dyra hårborstar alltid bättre?

När det kommer till skönhetsvård och även hårborstar så är det ofta så att det är bättre produkter när man köper de lite dyrare märkena. Det är inte någon svår ekvation egentligen – dyrare produkter har bättre ingredienser och dessutom är de drygare. Detta gäller även för hårborstar då man kan använda en som kostar lite extra betydligt längre än om man köper en för en tjuga någonstans.

Visst finns det alltid undantag och har man tur springer man på just sådana, men det är inte det lättaste.

Olika hårborstar till olika saker?

Beroende av vad för typ av hår du har så behöver du olika typer av borste. Det säger sig självt att det sällan är på det viset att ett riktigt tjockt hår och ett tunt hår har samma behov, men självklart är det samtidigt så att vissa borstar, så som en från exempelvis Mason Pearson, funkar till de flesta.

Om man inte håller på med en massa styling utan främst borstar håret efter tvätt eller för att reda ut torrt hår så räcker det ofta med en och samma borste. Om man däremot stylar sitt hår mycket så kan det vara så att det behövs många olika borstar och andra stylingprodukter.

Borsta håret i duschen?

Det är upp till dig att avgöra om du vill reda ut håret redan i duschen, men då ska du naturligtvis inte ha en fin borste i trä, utan då är det en i plast som gäller.

Man kan ha en hårborste som man använder i duschen och en som man använder utan att det rinner vatten på den. Om du är blöt om händerna så kommer ett fint trähandtag att bli slitet och fuktskadat efter ett tag, så är det bara.

Var köper jag en bra hårborste?

Du kan hitta bra hårborstar på alla de stora skönhetskedjorna och sedan är det naturligtvis så att du även kan hitta fina produkter som är bra för håret hos din frisör.

Ska jag rengöra min hårborste?

Ja, det ska du. Olika borstar rengörs på olika sätt, men det du kan tänka på i allmänhet är att du alltid ska ta bort håret efter varje borstning.

Sammanfattning

Nu har vi gått igenom att testresultat och presenterat utförliga recensioner av de hårborstar som blev bäst i test, samt gått igenom ett antal hårborstar som utmanar våra vinnare. För att underlätta ditt val av hårborste sammanställer vi fakta om våra bäst i test hårborstar nedan.

KategoriHårborsteCirkapris
Bäst & BilligastTangle Teezer Wet Detangler Hairbrush169 kr
MediumShu Uemura Paddle Brush360 kr
LyxDavines Your Hair Assistant Large Round Brush795 kr
JokerEco Tools Styler + Smoother209 kr

Källor