Bästa hårtoningen 2024 – Hållbar färgning och intensivare hårfärg

En hårtoning är det perfekta valet för dig som vill testa en ny hårfärg, men som inte vill lägga i en permanent hårfärg. Med en toning är det på det viset att du enkelt tvättar ur färgen, så det är inte “läskigt” för er som ska testa ny hårfärg för första gången. Toningen tvättas ur håret gradvis, vilket skiljer sig från en hårfärg då man måste bleka eller färga håret på nytt för att bli av med en oönskad färg.

Gillar du resultatet kan du köra på riktig hårfärg vid ett senare tillfälle och om du inte gillar resultatet så är det bara att tvätta ur och testa loss bland andra färger vid ett senare tillfälle. Tänk på att du ska vänta åtminstone 4 veckor mellan varje toning. Det är viktigt då det gör att du sliter mindre på ditt hår.

Inledning, om hårtoning

Toning är inte bara för dig som vill testa en ny hårfärg, utan det är också ett mycket bra val för dig som vill ha i lite extra fräschhet i ditt hår mellan dina frisörbesök.

Det finns ytterligare en grupp som kan dra mycket nytta av just hårtoning och det är ni som vill fräscha upp ert naturliga hår utan att gå till frisören och utan att lägga i hårfärg. En toning kan göra din naturliga hårfärg mer intensiv och ge lite extra djup till färgen.

Det går att köpa hårtoning lite överallt, så det är inga svårigheter att hitta rätt bland produkterna. Välj gärna en nyans ljusare än den färg du vill ha då hårtoning tenderar att ge en mörkare färg än vad man tror.

Hårtoning är inte särskilt dyrt när man gör det hemma själv, så det är inte något man behöver spara pengar till att fixa. När man går till frisören och fixar med toningar, färger med mera tenderar det ju att nå upp i tusentals kronor direkt. Det är därför väldigt bra att det finns ett alternativ där man kan sköta det hemifrån på egen hand till ett betydligt billigare pris.

En hårtoning är en produkt som ofta är bra för håret och som därför skiljer sig från blonderingar och permanenta hårfärger som sliter otroligt mycket på håret. Det finns hårtoningar som inte innehåller skadliga ämnen för vare sig miljö, hår eller hårbotten och det är såklart dessa man ska satsa på för att få det allra bästa resultatet.

Även om en hårtoning inte sliter på håret på det sätt som en hårfärg kan göra är det ändå på det viset att man ska ta extra mycket hand om sitt hår efter att man har gjort en hårtoning. Det finns massor av bra produkter som är lite extra vårdande och som ger håret extra mycket näring – det är dessa produkter du ska satsa på!

Det är ofta värt att lägga extra pengar på bra hårvård. Det är dels så att det ofta är bättre innehåll och dels är det ofta ett mer koncentrerat innehåll. Det gör att dyrare produkter blir mer prisvärda i längden, även om priserna för bra hårvård ibland kan kännas magstarka.

Efter att du har tonat ditt hår så kan du antingen använda dig av hårinpackning/hårmask oftare, eller så kan du göra så att du lägger till detta steg i din vanliga hårvårdsrutin. Om du redan använder en hårinpackning/hårmask och tonat håret för första gången så kan du satsa på en produkt som ger det där lilla extra. Du kan också byta ut den hårvårdsserie du använder till en annan som är bättre lämpad att ta hand om just tonat hår.

Precis som med hårfärg är det på det viset att om man vill vara säker på att få en så skonsam produkt som möjligt är det klokt att antingen gå till en riktigt bra frisör, eller att göra bra research så att man köper den mest skonsamma varianten. Vi har plockat fram ett rejält gäng med bra och skonsamma toningar till er i detta test. Det är bara att hänga med nedan och följa med oss in i de spännande världen av hårtoning!

KC Professional Color Mask

KC Professional Color Mask

Detta är en glansförstärkande och färgskyddande inpackning som passar alla hårtyper. Den återupplivar trist och glåmigt hår lika effektivt som en peeling fräschar upp huden och dessutom har den kort verkningstid.

Den behöver bara sitta i mellan 5-10 minuter och den är både tonande och reparerande. Den ska användas veckovis för att bibehålla färgen, eller oftare om man vill ha ett djupare resultat.

Det är bara att lägga den i nytvättat och handdukstorkat hår och kamma igenom. Klart!

Wella Color Touch Pure Naturals

Wella Color Touch Pure Naturals

Detta är en intensivtoning som är både glansförstärkande och mjukgörande. Håret får fint skimmer och färgen blir djup och ser naturlig ut.

Toningen består av naturligt vax och fiberproteiner och den är helt fri från ammoniak. Den ger upp till 63 % mer lyster och 57 % mer mångfacetterad färg.

Oribe Beautiful Color Shampoo

Oribe Beautiful Color Shampoo

Med detta schampo får ditt hår både skydd och intensiv fukt. Den låter hårfärgens klara och intensiva färg bestå och den är både skonsam och stärkande för överbehandlat hår – en riktig fullträff, med andra ord!

Produkten innehåller varken natriumklorid eller parabener och förutom att det kan användas i färgat hår kan det användas i keratinbehandlat hår. Håret får även fin lyster när man använder detta schampo.

Davines Coppar Conditioner

Davines Coppar Conditioner

Detta färgförstärkande balsam är väldigt bra för alla koppartonade hår som vill ha lite extra hjälp med färgförstärkning. Hårets färg behåller sin intensitet och dessutom blir håret vackert glansigt.

Denna produkt hjälper också till att vårda ditt hår samtidigt som det blir återfuktat och hälsosamt. Det blir med andra ord ett resultat som glänser och är hälsosamt. Att kluvna hårtoppar motverkas skadar ju knappast det heller!

Hårtoning– för vem?

En hårtoning passar för dig som vill testa en ny hårfärg utan att för den skull färga håret. Hårtoning är med skonsamt mot håret och färgen sköljs gradvis ut ur håret.

Vare sig du vill göra din naturliga hårfärg mer intensiv, eller om du vill testa en ny hårfärg så är det klokt att köra på just en hårtoning. Känner du sen att du vill ha den looken så är det bara att välja ett permanent alternativ.

Hur valde vi vilka hårtoningar vi skulle testa?

Vi valde bland de produkter som vi tyckte var intressanta som var nya för oss. Det är alltid lika kul att testa nya grejer!

Det finns många olika hårtoningar på marknaden, så det var inte så svårt att hitta ett gäng varianter som vi ville testa!

Hur utförde vi testerna av hårtoningarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland hårtoning

Efter att vi noggranna analyser kunde vi besluta vilka som skulle väljas ut till bäst i test hårtoning, en produkt inom varje kategori. Från en billig hårtoning som samtidigt fungerar riktigt bra, till en lite dyrare men mycket lyxigare och mer premium hårtoning. Nedan är våra recensioner från testerna av bäst i test hårtoningar.

Bäst & Billigast: KC Professional Color Mask

Bäst & Billigast: KC Professional Color Mask

Med KC Professional Color Mask färgmask får du direktfärg med stora mängder färgpigment och det tackar man ju knappast nej till! Det bästa är att man får ett resultat som är både snabbt och effektivt då man får ett intensivt resultat vid första appliceringen.

Man bestämmer själv hur mycket färg och intensitet man vill ha – det är bara att anpassa mängden färg vid användning. Du kan få resultat som endast ger en mild nyansering och du kan få resultat som ger en tydlig färgförändring. Sedan kan du såklart också få resultat som hamnar mittemellan dessa två.

Färgen sitter i mellan 5-30 tvättar. Det är väldigt mycket beroende av hårets utgångsläge vad gäller kvalitet, hur poröst det är, om det är kemiskt behandlat och så vidare. Det är också så att det beror på vilken av de färger som finns att välja mellan som man väljer.

Ett tips är att torka håret direkt efter tvätt. På det viset ges färgpigmenten chans att återansluta till hårets yta och det gör att färgen håller så länge som möjligt.

Det är väldigt lätt att använda sig av KC Professional Color Mask. Det enda man behöver göra är att tvätta håret och sedan fördela denna mask jämnt i hela håret efter att du handdukstorkat det. Kamma sedan igenom håret med en bredtandad kam.

Medium: Wella Color Touch Pure Naturals

Medium: Wella Color Touch Pure Naturals

Här har vi en riktigt bra intensivtoning som ger ditt hår väldigt fin och skimrande färg. Wella Color Touch Pure Naturals är också en hårtoning som ger otroligt mycket glans och lyster. Att få just fin glans och lyster av en hårtoning är ett extra plus, så det tycker vi att ni ska söka efter.

Vi gillar att formulan är väldigt vårdande och skonsam. Bara det är en anledning nog att välja just denna hårtoning! Den innehåller ingen ammoniak, utan istället hittar man fiberprotein och naturliga vaxer bland ingredienserna. Se till att vara noggrann när du väljer hårtoning så att du får en med bästa möjliga innehåll.

Med denna hårtoning kommer ditt hår att få upp till 63 % mer lyster och 57 % mer mångfacetterad färg jämfört med obehandlat hår. Det är alltså inte bara det att man får en ny och fräsch färg, utan det är också på det viset att håret kommer att se fräschare ut i allmänhet.

Den kommer i mängder av olika färger så det är lätt att hitta en variant som passar ens preferenser. Det är väldigt bra att den finns i så många olika färger, eftersom det innebär att alla som vill testa en ny hårfärg kan gå en nyans ljusare eller mörkare med Wella Color Touch Pure Naturals.

Innan du lägger i denna toning är det klokt att tvätta håret med ett schampo från Wella och sedan handdukstorka det försiktigt. Glöm inte att använda handskar och annat som skyddar kläder, hud, möbler och golv.

Det finns, som ni kan se, mycket som gör att det är lätt att falla för Wella Color Touch Pure Naturals toning. Den har helt enkelt väldigt många olika fördelar i ett och samma paket och det är alltid positivt.

Lyx: Oribe Beautiful Color Shampoo

Lyx: Oribe Beautiful Color Shampoo

Om du inte har testat Oribe ännu så är det verkligen dags att göra det! Deras hårvårdsprodukter är alldeles underbara på alla sätt och vis. Man får inte bara lyxiga förpackningar och trevliga dofter, det är också så att Oribe är noga med ingredienserna.

Färgschampot från Oribe motverkar oxidativ stress, för tidigt åldrande och nedbrytningen av naturligt keratin. Med bioflavonoider ges håret fukt, färgskydd och lyster. Extrakt från kaemferia ger håret UV-skydd och dessutom innehåller schampot keratin och hydrolyserat keratin som stärker håret och skyddar ytan.

I detta färgschampo,Beautiful Color Shampoo, finner du malvaextrakt och det är det som ger antioxidativa, vårdande och skyddande egenskaper. Det är, som ni kan se en mycket spännande produkt som är svårt att ogilla!

Du kan självfallet köpa till både balsam och mask i samma serie för att du ska kunna gå loss ordentligt och ge håret ett riktigt treat! Det är inte billiga produkter, men det är väldigt bra hårvård man får från Oribe, så det är väl värt pengarna.

En ytterligare fördel med detta färgschampo är att det ser till så att färgen hålls fräsch länge så att man slipper använda färgbomber eller liknande. Det känns mycket bättre att ha ett schampo som tar hand om att behålla färgen istället för att “färg-chocka” håret.

Med Beautiful Color Shampoo hemma i badrummet så får du inte bara en vacker förpackning att bli glad av, utan du får också ett riktigt högkvalitativt färgbevarande schampo.

Joker: Davines Coppar Conditioner

Joker: Davines Coppar Conditioner

Om du är ute efter en riktigt bra produkt så ska du ta dig en extra titt på Davines Coppar Conditioner färgförstärkande balsam från Davines. Just denna variant är för kopparfärgat hår, men det finns även för bland annat blondiner. Oavsett vilken variant av detta balsam du väljer så kommer du att bli nöjd, så mycket är säkert!

Det spelar ingen roll om du har naturlig hårfärg som du vill förstärka, eller om du har färgat hår där du vill att färgen ska hålla extra länge – detta balsam passar för alla typer av hår! Detta gäller naturligtvis också när det kommer till hårkvalitet och hårlängd.

Använd helst detta balsam tillsammans med schampot i samma serie, då blir det ännu bättre resultat. Ditt hårs färg kommer att vara intensiv och dessutom ges håret vacker glans. Håret blir även fint återfuktat och ser och känns allmänt hälsosamt.

Det innehåller 98 % nedbrytbara ingredienser varav 95 % av dessa har naturligt ursprung. Bland ingredienserna hittar vi bland annat hydroliserat mjölkprotein och det vårdar håret samt motverkar kluvna hårtoppar. Det innehåller även konditionerande ämnen som är särskilt framtagna för att skydda och mjukgöra ett färgat hår.

Detta är en mycket dryg produkt, så du behöver inte oroa dig över att det ska ta slut snabbt. Det är bara att ta en liten del produkt i fuktigt hår efter det att du har schamponerat dig. kamma gärna igenom håret så att balsamet sprids jämnt.

Precis som alla andra produkter från Davines så är Davines Coppar Conditioner ett balsam som kommer i en miljövänlig (och snygg) förpackning – toppbetyg för det!

Hårtoningar som utmanar

Utföver utvalda bäst i test hårtoningar vill vi även pusha för några andra hårtoningar som utmanade vinnarna om förstaplatserna. Nedan är andra hårvårdsprodukter som vi också varm kan rekommendera om ingen av våra utvalda bäst i test toningar passar dig.

Grazette of Sweden Colour Mask

Grazette of Sweden Colour Mask

Grazette of Sweden Colour Mask är en färgtonande inpackning som ger ditt hår massor av nytt liv, härlig glans och fräschör. Den är mycket pigmentrik och kommer i ett flertal olika färger så att du ska kunna välja det som passar just dig bäst.

Den avancerade pigmentteknologin gör så att färgen kan nå långt in i fjällskiktet och så att håret ges exceptionell konditionering.

Du kan själv anpassa hur stark färg du vill ha. Det är bara att ha i toningen mer eller mindre lång tid. Oftast håller denna toning mellan 4-10 tvättar, det beror helt på hårets kvalitet.

Tigi Bed Head Dumb Blonde Shampoo

Tigi Bed Head Dumb Blonde Shampoo

Tigi Bed Head Dumb Blonde Shampoo är ett härligt set med schampo och balsam som passar alla blondiner. Detta gäller både för naturligt blonda hår och för blonderade hår, men det är främst till för kemiskt behandlade hår.

Produkterna innehåller både keratin och mjölkprotein och detta bidrar till att återuppbygga håret och stärka det. Både vitalitet, glans och lyster förbättras vid användning och dessutom är det kul design på flaskorna.

Håret blir återfuktat, skadat hår blir omstrukturerat och Vitamin E bidrar med antioxidanter.

Wella Color Fresh

Wella Color Fresh

Wella Color Fresh är en mycket bra hårtoning från välbeprövade Wella och vill du ha bra kvalitet så ska du definitivt titta hit! Du kommer inte att bli besviken när du använder denna, utan du kommer att få det resultat du är ute efter.

Denna toning finns i många olika färger, så det är bara att välja den som passar just dig bäst. Den passar perfekt för dig som känner ett behov av att få en djupare nyans i håret. Man kan också räkna med att få fin lyster när man tonar håret med denna hårtoning.

Det går väldigt snabbt att fixa håret med denna produkt – det tar nämligen bara mellan 3-10 minuter att fräscha upp färgen på håret. Vill du ha extra intensitet så kan du ha i toningen i 20 minuter.

Four Reasons Take Away Color

Four Reasons Take Away Color

Four Reasons Take Away Color intensivtoning är helt ammoniakfri och den ger ett naturligt och snyggt resultat på direkten! Det är särskilt bra att denna toning är snabb och effektiv, men det är också så att den är mycket bra för dig som tonar håret första gången. Den är enkel att använda.

Den är mycket skonsam mot håret och man får både vacker glans och lyster när man använder den. Det är alltså inte bara en fin färg, utan håret blir uppiffat i allmänhet.

Man kan välja mellan många olika färger och den passar bra för dig som är känslig mot starka dofter. Den är mycket mild och har bra täckningsförmåga, trots avsaknaden av ammoniak.

Frågor och svar om hårtoning

Även om du kanske redan bestämt vilken hårtoning du ska köpa rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om hårtoning, för att på så vis kunna göra bästa valet av toning för just din hårtyp.

Vad är hårtoning egentligen?

En hårtoning är som en hårfärg med den skillnaden att den går att tvätta ur och att den gradvis sköljs ur.

Hårtoning är också oftast mer skonsam mot både hår och miljö än vad hårfärger är.

Hur använder man sig av hårtoning?

Hur man ska använda en hårtoning är lite beroende av vad för typ av hårtoning man väljer. Som ni har sett ovan så finns det många olika sorter att välja mellan, så det går inte att säga exakt hur man ska använda en hårtoning då alla skiljer sig åt.

Det man kan säga rent allmänt om detta är att man oftast ska applicera hårtoning på rent och handdukstorkat hår, men det finns även varianter där man applicerar på torrt hår.

Hur mycket kostar hårtoning?

Det är olika vad det kostar med en hårtoning. Vissa är dyrare medan andra är billigare, men räkna med att betala åtminstone runt hundralappen.

Hur ofta kan man använda sig av hårtoning?

Det beror helt på vilken typ av hårtoning det handlar om. Om det är schampo, mask eller balsam som är färgförstärkande så kan man använda det hela tiden medan en “vanlig” håtoning som är mer som en hårfärg inte kan användas utan minst fyra veckors uppehåll.

Sammanfattning

Nu har vi nått fram till slutet av denna köpguide får hårtoning där ni kunnat ta del av våra utvalda bäst i test hårtoningar samt dess utmanare. Från en billig hårtoning som presterar bra, till en dyrare och lyxigare toning. Nedan är en sammanställning av bäst i test hårtoning för att underlätta ditt val.

KategoriHårtoningCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastKC Professional Color Mask145 krNordicfeel.se
MediumWella Color Touch Pure Naturals200 krLyko.se
LyxOribe Beautiful Color Shampoo520 krKicks.se
JokerDavines Coppar Conditioner320 krHudoteket.se

Källor