Bästa hårvaxet 2024 – snygg form på håret

Hårvax är en av de mest älskade stylingprodukterna som finns och det är inte konstigt – det går nämligen att få till vilken typ av frisyr som helst med ett bra hårvax!

Vare sig det är ett långt hår, eller om det är ett kort hår som ska stylas, så är ett bra hårvax en bra kompis att ha i badrummet. Det är viktigt att man har en produkt som man kan lita på vad gäller stadga då det inte är så kul att fixa en frisyr som inte håller sig på plats.

Vi har testat nio olika hårvax för att kunna berätta för er vilka som är bäst i test. På så sätt behöver du inte själv köpa en massa vax som sedan visar sig vara mindre bra, utan det är bara att välja ut ett av de vax vi har med i detta test.

Denna artikel om hårvax innehåller reklam i form av annonslänkar till Kicks.se, Nordicfeel.se, Ahlens.se och Hudoteket.se

Inledning – köpa hårvax

Vax är perfekt för alla, oavsett hårlängd och stil. Det är alltså inte bara för kort hår, utan det är lika bra för längre hår. Det enda man ska tänka på är att man ska använda det rätt!

Man får både volym, stadga och bra form med ett bra vax. Detta är för de flesta de viktigaste delarna av en bra och lyckad frisyr, så vax är absolut en sådan sak som man ska se till att ha i sin hårvård.

Vi har valt ut tre vinnare i prisklasserna billigt, medium och lyx. Vi har även med en joker-vinnare samt fem stycken utmanare. Vår vinnare i bäst & billigast klassen är Kicks Beauty Matte Wax, vinnaren i medium-klassen är Lanza Healing Style Urban Molding Paste. Lyx-vinnaren blev ingen mindre än Shu Uemura Clay Definer Paste och vår Joker är Lernberger Stafsing Paste Shape & Texture.

Kicks Beauty Matte Wax 100 ml

Kicks Beauty Matte Wax 100 ml

Detta vax är perfekt för alla, vare sig man har kort hår eller långt hår. Det är läckert i sin färg och konsistens och det är såklart alltid välkommet!

Du behöver inte oroa dig över att det kommer att bli kladdigt eller flottigt, utan det blir en jättesnygg finish. Det ger bra komtroll när du formar frisyren och dessutom är det enkelt att tvätta ur.

Lanza Healing Style Urban Molding Paste 200 ml

Lanza Healing Style Urban Molding Paste 200 ml

Detta är en riktig storsäljare som dessutom har en läcker förpackning som man blir glad av att ha i sin hand! Ditt hår kommer att tacka dig när du väljer detta vax, så mycket är säkert!

Man får både hårförtjockare, volym, struktur och värmskydd med denna produkt och vaxet säljer som smör i solsken! Har du inte testat denna ännu är det dags – det är en riktig vinnare!

Man kan testa vaxet genom att köpa en i 50 ml innan man slår till på en stor förpackning, om man vill det.

Shu Uemura Clay Definer Paste 75 ml

Shu Uemura Clay Definer Paste 75 ml

Shu Uemura är alltid lika pålitligt. Man vet att man får riktigt hög kvalitet när man väljer deras produkter och det är något vi verkligen uppskattar. Där vissa märken är dyra utan att vara särskilt bra så får man allt i ett med Shu Uemura.

Detta vax ger en matt och chic finish och precis som med alla produkter från detta märke så är det en riktigt lyxig och snygg förpackning man får.

Lernberger Stafsing Paste Shape & Texture 100 ml

Lernberger Stafsing Paste Shape & Texture 100 ml

Vår Joker-vinnare i detta test kommer från Lernberger Stafsing och detta vax är en mjuk paste som ger både volym, textur och definition. Man slipper frizz och håret blir formbart hela dagen. Allt man kan tänkas vilja ha, alltså!

Dess doft är en riktig vinnare i sig, så det är mycket man får med detta vax. Man behöver inte välja det ena eller det andra, vilket är väldigt trevligt.

Vad gör våra tester pålitliga?

Som ni vet så är vi väldigt intresserade av skönhet i allmänhet, så vare sig det handlar om hårvax eller andra hårprodukter, makeup eller hudvård så har vi koll på läget. Det är helt enkelt detta vi gillar allra bäst så vi testar hela tiden nya produkter och vårt stora intresse gör att vi ständigt är uppdaterade – allt för att kunna ge er de bästa tipsen!

Hårvax – för vem?

Hårvax är bra för dig som vill ha stadga och volym. Trots att det är många som tänker på korta frisyrer när det är vax man talar om så är det på det viset att vax passar perfekt för längre hår också.

Ditt hår blir bekvämt formbart hela dagen med ett bra vax och om man vill så kan man blanda vax och andra stylingprodukter. Beroende av vad man vill ha för typ av finish och beroende av vad man har för hårtyp så kan man blanda på olika sätt. Det gäller bara att hitta det som passar en själv allra bäst.

Idag är det betydligt bättre vax än vad som fanns förr. Den kladdiga känslan som många upplevde som besvärlig är borta på de flesta vax och vad gäller att tvätta ur vax från håret så är även det betydligt enklare med de produkter som finns på marknaden idag.

Hur valde vi ut vilka hårvax som skulle testas?

Då vi alla är intresserade av hårvård så var det inte så svårt att välja ut de produkter vi ville ha med i vårt test.

Vi har kollat bland produkter hos bland annat Kicks, Åhléns, Nordicfeel och Hudoteket. Det är viktigt att man kollar upp vad som finns på bra och reko butiker, så det gör vi alltid. Detta rekommenderar vi även er att göra – det är viktigt att det är seriösa butiker man handlar från.

Hur utförde vi testerna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i test hårvax

Bäst & Billigast: Kicks Beauty Matte Wax 100 ml

Bäst & Billigast: Kicks Beauty Matte Wax 100 ml

Kicks eget märke har många bra produkter inom både hår, hud och makeup. Det är definitivt värt att testa då det är bra pris och bra kvalitet i ett – precis som med detta hårvax!

Detta vax är otroligt bra för sitt pris och det är också läckert både i konsistens och färg. Det är helt enkelt härligt att använda då det både ser fint ut och känns toppenbra i håret.

Detta vax är snabbtorkande och det ger otroligt bra stadga med en matt finish. Du får bra kontroll på ditt hår så att du enkelt kan forma den frisyr du är ute efter.

Det är lätt att tvätta ur och det ger inte en kladdig känsla. Det är tvärtom en fräsch känsla som infinner sig, så är det så att du inte gillar kladdiga produkter så är detta ett bra val.

Vaxet är framtaget för att passa alla, vilket det också gör. Då det är så prisvärt är det den typen av produkt som man kan testa utan att det blir något hål i plånboken. Det är alltid bra, för det är kul att testa nya hårvårdsprodukter. Nu är det ännu lättare att testa detta vax – vi kan nämligen säga att det är värt det!

Cirkapriset för Beuty Matte Wax är 89 kronor för 100 ml.

Medium: Lanza Healing Style Urban Molding Paste 200 ml

Medium: Lanza Healing Style Urban Molding Paste 200 ml

Denna klassiker är en stor vinnare och har så varit bland många användare ett bra tag – det är en toppfavorit bland hårvax hos exempelvis Lyko. Det säger en hel del om en produkt, eftersom de har så många olika produkter.

Detta vax är perfekt då det ger både värmeskydd, volym och stadga. Man får allt i ett med denna produkt och som vi nämnt ovan så kan man testa detta vax med en av deras miniförpackningar i 50 ml. Det kostar under hundralappen, så det är lätt värt ett test!

Man kan använda produkten både i vått hår och i torrt hår. I torrt hår är det bara att ta lagom mängd i handflatorna, fördela vaxet jämnt över håret och sedan är det bara att rufsa till det tills du får den look du är ute efter.

Om du har det i vått hår arbetar du bara in en lagom mängd produkt för att sedan antingen föna håret eller låta det självtorka – det är du som bestämmer hur du vill ha det.

Detta vax är PETA-certifierat, vilket betyder att det inte är testat på djur.

Cirkapriset för Healing Style Urban Molding Paste ligger på 219 kronor för 200 ml.

Lyx: Shu Uemura Clay Definer Paste 75 ml

Lyx: Shu Uemura Clay Definer Paste 75 ml

Denna formbara paste definierar din frisyr genom att den skapar fin struktur. Konsistensen är krämig och den håller garanterat hela dagen – ett bra val för dig som vill lyxa till det lite med en bra produkt i en snygg förpackning!

Du väljer själv om du vill ha denna produkt i torrt hår, eller om du vill ha den i handdukstorkat hår. Efter att du fördelat produkten i håret är det bara att styla till frisyren på det sätt du vill ha den. Det bästa är att den funkar för alla typer av styling när du vill ha stadga, så det är många frisyrer som denna produkt kan hjälpa till med.

Du kan köpa denna produkt hos bland annat Åhléns och Kicks, så det är inte svårt att få tag på den. Kanske är detta ett av de märken som är lite av en doldis i Sverige, men det har funnits på den svenska marknaden under många år och det är, som nämnt, riktigt hög kvalitet på produkterna.

Cirkapriset för Shu Uemura Clay Definer Paste ligger på 370 kronor för 75 ml.

Joker: Lernberger Stafsing Paste Shape & Texture 100 ml

Joker: Lernberger Stafsing Paste Shape & Texture 100 ml

Detta är en mjuk paste med fibrer och den ger både textur, volym och definition – allt man vill ha av ett hårvax, alltså! Dessutom är det synnerligen prisvärd och det är ju alltid lika trevligt när man hittar en produkt som är bra till ett bra pris.

Vaxet innehåller bivax, vilket gör att håret blir både formbart och fuktavvisande. Arganolja och svartkumminolja ger naturlig glans och skydd för hårbotten.

Detta vax är väldigt enkelt att arbeta in i håret och det passar alla som har kort till halvlångt hår. Du väljer själv om du vill använda vaxet i fuktigt hår eller i torrt hår. Du kan alltid testa dig fram om de är på det viset att du inte är van vid vax sedan tidigare.

Detta vax är behagligt då det är så lätt att tvätta ur. Detta är ett problem som vi såg förr då det ofta var så att det blev kladdigt med vax och att det var svårt att tvätta ur, men inte idag!

Cirkapriset för Lernberger Stafsing Paste Shape & Texture ligger på 199 kronor för 100 ml.

Våra utmanare

Det finns så många bra hårvax att vi bestämde oss för att ta med fem stycken extra som utmanare. På detta sätt får ni lite extra många att välja mellan – inte dumt, eller hur?

Dessa vax har vi testat lika noga som de vax som vi har i vår topplista, så väljer du ett av dessa så är du lika säker på att det är en kanonbra produkt du har valt!

d:fi d:struct Medium Hold Molding Cream 150 ml

d:fi d:struct Medium Hold Molding Cream 150 ml

Även detta vax är en riktig klassiker som många har som favorit. Det är prisvänligt och då det är poppis så finns det hos de flesta skönhetsbutikerna på nätet. Man kan med andra ord ofta ha tur att få tag på detta vax på rea någonstans, eller så kan man hitta ett erbjudande som ger bra rabatt.

Detta vax ger medium stadga och finishen är matt. man behöver inte mycket produkt, utan ta en liten mängd i handflatan och fördela vaxet i håret. Du väljer själv om du vill ha vaxet i torrt hår, eller om du vill ha det i fuktigt hår.

Förpackningen är enkel att ta med sig, så om man vill fixa håret på en annan plats än just hemma så kan man enkelt fixa det med d:fi d:struct – kanske på gymmet eller efter en övernattning, till exempel?

Detta vax finns även i en mindre förpackning, om man vill ha det. Man kan köpa vaxet i en förpackning på 75 ml istället för 150 ml, vilket tar betydligt mindre plats i väskan.

Cirkapriset för d:fi d:struct Medium Hold Molding Cream ligger på 279 kronor för 150 ml.

Lee Stafford Messed Up Wax 50 ml

Lee Stafford Messed Up Wax 50 ml

Lee Stafford har många bra produkter och den rosa härliga färgen gör att man blir glad varje gång man ska använda produkten! Det tycker iallafall vi i vår testpanel, för vem gillar inte ett poppigt rosa hårvax, så säg?

Detta vax ger “ordnad rufsighet”, så vill du ha mer rufsigt hår med mindre kontroll är det bättre att välja en annan produkt – här är det mer “fint” rufsigt resultat man kan räkna med.

Det är enkelt att använda detta vax. Man tar en liten klick i handflatorna och fördelar det jämnt – sedan är det bara att massera in det från rot till topp och gå igenom hela håret. Ta hellre för lite i början och lägg i mer efterhand än att ta för mycket från början.

Cirkapriset för Lee Stafford Messed Up Wax ligger på 99 kronor för 50 ml.

NOIR Paste Poetry Texture & Definition Paste 100 ml

NOIR Paste Poetry Texture & Definition Paste 100 ml

NOIR har många bra hårprodukter och detta är en av dem. Det innehåller vårdande oljor för att ditt hår ska må bra under tiden du använder vaxet – det kan ju inte bli bättre!

Självklart är det en supersnygg förpackning till detta vax, precis som med alla deras produkter. Det är helt enkelt det man får från NOIR och vi tackar och tar emot bugande och bockande!

Vaxet ger lättviktig definition, så det blir inte en tyngande känsla. Texturen blir dock fantastisk då produkten är uppbyggd av naturliga waxer förutom de vårdande oljorna.

Den doftar av ros, honung, jasmin, patchouli, musk och ambra.

Cirkapriset för NOIR Paste Poetry Texture & Definition Paste ligger på 329 kronor för 100 ml.

Oribe Flash Form Finishing Spray Wax 150 ml

Oribe Flash Form Finishing Spray Wax 150 ml

Oribe är ett lyxmärke, vilket märks både på prisnivå och på kvalitet. Deras förpackningar är ett tydligt exempel på hur lyxigt och härligt detta märke är – det är bara att köpa och få in lyxen i badrummet!

Detta är en ultrafin vaxspray som ger både glans och separation till korta och långa hår. Det är alltså till för alla typer av hår, så det är inte bara för korta hår.

Denna produkt skapar luftigt hår med tydlig textur och definition samtidigt som det motverkar friss, återfuktar, ger glans, skyddar mot luftfuktighet och mjukgör under stylingen.

Bland ingredienserna hittar vi bland annat extrakt från vattenmelon, litchi och edelweiss. Håret skyddas mot stress, nedbrytning av naturligt keratin och mot uttorkning. Ett sprayvax som har allt, med andra ord!

Cirkapriset för Oribe Flash Form Finishing Spray Wax ligger på 465 kronor för 150 ml.

Maria Nila Minerals Shale Strong Wax 100 ml

Maria Nila Minerals Shale Strong Wax 100 ml

Detta är ett veganskt hårvax som man kan använda i antingen torrt eller i vått hår. Det blir bra resultat oavsett hur man väljer att använda det.

Maria Nila är ett av de märken som det säljs väldigt mycket av i Sverige och det är inte konstigt – deras produkter är nämligen underbara! Detta vax är bara en av de produkter som är både bra och prisvärd.

Vaxet ger både stadga, struktur, formbarhet och glans. Stadgan i just detta vax är 4/5 så det tillhör inte gruppen med allra mest stadga, men ändå mycket stadga. Det är alltså perfekt om man vill ha mycket stadga, men att det ska se lite “lagom” ut.

Produkten är sulfat- och parabenfri och innehåller 100 % veganska ingredienser.

Cirkapriset för Maria Nila Minerals Shale Strong Wax ligger på 249 kronor för 100 ml.

Frågor & svar om hårvax

Är det svårt att tvätta ur vax?

Nej, idag är det inte svårt att tvätta ur vax. Precis som med allt annat så är det en ständig förbättring som sker och nya sätt att ta fram vax och andra hårvårdsprodukter sker hela tiden.

Om du tänker på vax så som det var under exempelvis 90-talet så går det inte att jämföra med dagens teknik och produkter. Det är helt enkelt så att de flesta produkter idag både vårdar håret och är lätta att tvätta ur.

Finns det bäst-före-datum på hårvax?

Ja, det gör det. Man ska vara noga med att kolla igenom sina hårvårdsprodukter ofta, för det är viktigt att man inte har gamla skönhetsprodukter.

Beroende av vad det är för typ av produkt är det mer eller mindre skadligt att använda sig av för gamla produkter. Om man jämför exempelvis mascara och hårvax så är det på det viset att man kan skada ögonen med för gammal mascara medan hårvax mest bara förlorar sin effektivitet.

Ha koll på dina öppnade förpackningar och öppna inte två åt gången. Använd alltid upp den första innan du börjar använda nästa.

Vax i långt hår?

Beroende av vad du är ute efter för typ av finish och stil på ditt hår är det olika hårvårdsprodukter som passar mer eller mindre bra.

Man tänker ofta på kort hår när man tänker på hårvax, men det är lika bra till längre hår. Det är vissa vax som är bättre till kortare hår medan andra är bättre till längre hår.

Hur mycket vax ska jag använda?

Less is more med hårvax, så ta INTE för mycket! Tänk på den gamla vanliga “lika mycket som en ärtas storlek” och utgå från det när du applicerar vax.

Vill du sedan ha mer vax är det bara att ta i lite mer. Upprepa hellre ett flertal gånger än att ta i för mycket. Det tar inte särskilt mycket tid att ta det lite försiktigt och upprepa appliceringen, så det är värt det.

Sammanfattning

I denna stora köpguide för hårvax har du kunnat läsa resultatet av flera veckors tester av olika type av hårvax från flera olika tillverkare. Resultatet av våra tester har utsett bäst i test bland hårvax inom fyra olika kategorier, från bäst och samtidigt billigast hårvax till en mer premium och lyxig variant av hårvax. Beroende på din budget och preferenser får du sedan själv välja bästa hårvaxet för dig.

Nedan har vi sammanställt resultatet av vilka hårvax som utsågs som bäst i test i respektive kategori.

KategoriNamnVolymCa prisKr / mlLägsta pris
Bäst & BilligastBeauty Matte Wax100 ml89 kr0,89Kicks.se
MediumLanza Healing Style Urban Molding Paste200 ml219 kr1,01Nordicfeel.se
LyxShu Uemura Clay Definer Paste75 ml370 kr4,93Kicks.se
JokerLernberger Stafsing Paste Shape & Texture100 ml199 kr1,99Ahlens.se

Källor