Bästa mineralfoundation 2021 – bli av med porerna utan att täppa igen dom

En bra foundation är guld värt och det är den sminkprodukt som är viktigast att få helt rätt. Vare sig det är en mineralfoundation, en flytande foundation, eller om det är en annan typ av produkt inom detta segment som man gillar så är det mycket som ska klaffa.

En bra och passande foundation ska vara skön på huden och man ska känna sig så bekväm som möjligt efter applicering. Vilken typ av foundation som passar just dig har att göra med bland annat vilken hudtyp du har, om du har mogen hy, om du har akne, förstorade porer och så vidare.

Inledning, om mineralfoundation

Just mineralfoundation i puderform passar de flesta, men har du väldigt torr hy är det smartast att välja en flytande foundation som tillför fukt. Har du däremot fet hy, normal hy eller blandhy så är ofta en mineralfoundation i puderform perfekt.

Att hitta rätt nyans kan vara svårt, men ge inte upp då det är på det viset att det viktigaste är att man får rätt färg. Om du har att välja mellan en som är lite för ljus och en som är lite för mörk ska du satsa på den ljusare nyansen. Det går alltid att få det att se snyggt ut med exempelvis bronzer, rouge med mera. En för mörk foundation är dock något som inte kan fixas, så håll dig så långt borta från det som möjligt!

Då en fin bas är det viktigaste steget i sminkrutinen är foundation den viktigaste produkten att få helt rätt – det är inte utan anledning det finns så många olika foundations på marknaden. Just mineralfoundation är vårdande samtidigt som den fixar en fräsch bas, så man får allt i ett.

Vi har tagit fram en bäst i test med en topplista på de mineralfoundations som vi tycker är de bästa för tillfället. Det finns många bra produkter att välja mellan, så det är inte svårt att hitta en favorit. Det är bara för er att hänga med oss nedan för att se efter vad vi tycker är något att satsa på och se efter vilken som blir just din favorit – häng med!

IDUN Minerals Foundation

IDUN Minerals Foundation

IDUN Minerals är ett svenskt märke och detta låg till grund för att vi valde att ta med just denna foundation som vinnare. Man får mycket för pengarna med denna foundation, och med andra produkter från detta märke, då det både är fina resultat och fina ingredienser i produkterna.

Detta är en 100 % vegansk foundation som smälter in fint i huden och som vårdar och skyddar huden. Resultatet är strålande fräscht och det bästa är att det blir en vacker och naturlig bas med denna foundation. Du får det du vill ha av en foundation, men slipper det trista med att se för sminkad ut.

För en beautyjunkie är det alltid kul med makeup som inte bara ser snygg ut. Att dessutom få en produkt som är bra för huden och som har rika pigment gör att det blir ett klockrent val för många. Vi rekommenderar er att testa denna mineralfoundation!

GloMinerals Pressed Base Powder Foundation

GloMinerals Pressed Base Powder Foundation

Detta är en favorit bland många som använder mineralfoundation då den ger ett mycket fint och lagom täckande resultat. Den är i pressad form och efter att man testat den så förstår man varför den är en bästsäljare!

Den passar alla hudtyper och finns i ett flertal olika färger. Den passar lika bra för ljusa hudnyanser som för mörka och självklart finns det även passande nyanser för medium hy. Vad gäller hudtyp så passar denna foundation både för normal hy och för känslig hy. Har du problemhy är detta ett mycket bra val.

Den innehåller både A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin. Dessutom innehåller den extrakt av grönt te. Denna kombination ger en mycket bra vårdande effekt på din hud, så den lever upp till att vara en foundation som inte bara blir snygg, utan även vårdar huden.

Den skyddar även mot UVA och UVB, så det är en mycket bra foundation för dig som vill ha makeup som är lite mer än bara “vanligt” smink. Använd en kabuki borste, en blender brush eller en ultra brush – det är helt upp till dig att avgöra vilken typ av resultat du vill åt.

Eminence Organics Mineralfoundation

Eminence Organics Mineralfoundation

Med denna lyxiga mineralfoundation i puderform får du en riktigt fin foundation som till och med har en snygg förpackning. Din hud vårdas och skyddas till 100 % och dessutom är det på det viset att huden får både lyster och en fräsch naturlig glöd.

Den har SPF 30 och du kan välja mellan ett flertal olika nyanser för att just du ska hitta exakt rätt färg för dig och din hudton.

Du applicerar den enkelt och vid varje applicering får du en hy fylld av berikande vitaminer och mineraler. Den både skyddar och lugnar huden samtidigt som den reducerar hudens synliga tecken på åldrande.

Vad gör våra tester av mineralfoundation påliltliga?

Vi som har utfört detta test är alla intresserade av skönhet i allmänt och det gäller för såväl makeup, hudvård, hårvård med mera. Vi har testat många olika foundations genom åren, så vi har mycket bra koll på vad man ska kolla efter vad gäller för- och nackdelar.

Utöver vår samlade erfarenhet så har vi naturligtvis även sett till att rådfråga proffs inom makeup inför detta test. Vi har pratat med såväl makeupartister som personal på skönhetsbutiker.

Mineralfoundation – för vem?

Mineralfoundation är ett bra val för alla som vill ha en foundation som är enkel att applicera och som dessutom vårdar och skyddar huden. Man slipper också den “kletiga” känslan som vissa ogillar med flytande foundation.

Med mineralfoundation får du också en produkt som har bra ingredienser och som låter huden andas. Att man även får med solskydd i de flesta varianter är ännu ett plus och detsamma gäller för att de passar de flesta, oavsett hudtyp.

Hur valde vi vilka olika mineralfoundation vi skulle testa?

Just foundation är en sådan sak som man testar många varianter av innan man hittar en favorit. Vi som var med i testet har provat massor av foundations genom åren, både mineralfoundations och andra varianter.

Vi har tagit med en mix av gamla favoriter, produkter som var nya som vi ville testa, mineralfoundations som proffsen tipsade oss om och foundations som är populära och som det snackas om. En bra blandning, med andra ord!

Hur utförde vi testerna av utvalda mineralfoundation?

Vi som testade produkterna i detta test använde alla produkterna i en vecka vardera. Sedan bytte vi och testade nästa. På detta vis var det lätt att se skillnaderna direkt och det var även lätt att välja ut favoriterna.

Vi testade att använda de olika produkterna i testet både ensamma som vardagsmakeup, tillsammans med andra sminkprodukter under dagen och som kvällsmakeup. Det är viktigt att testa en mineralfoundation både i dagsljus och i kvällsljus. Den ska ju funka dygnet runt och för att veta om den gör det så krävs det att man provar i olika ljussättning.

Bäst i Test bland mineralfoundation

Efter att vi alla slutfört våra tester av alla utvalda mineralfoundation samlades vi för att enas om vilka som skulle väljas ut till bäst i test mineralfoundation, en produkt inom varje kategori. Från en billig mineralfoundation som samtidigt fungerar riktigt bra, till en lite dyrare men mycket lyxigare och mer premium mineralfoundation. Nedan är våra recensioner från testerna av bäst i test mineralfoundation.

Bäst & Billigast: IDUN Minerals Foundation

Bäst & Billigast: IDUN Minerals Foundation

En härlig mineralfoundation i puderform som ger ett mycket fint resultat och som är enkel att applicera. Det är bara att använda sig av IDUN Minerals kabukiborste för bäst resultat. Efter att du applicerat den kommer du att ha en stålande finish med lyster och hälsosam glöd!

Den är rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet och den är 100 % vegansk. Att den tar hand om huden medan den är på huden gör också det att detta är ett av de bästa valen du kan göra för din hud vad gäller foundation.

Med rika färgpigment får du en jämn nyans som enkelt smälter in i huden. Huden får en mjuk och vacker yta som ser naturlig ut. Dessutom är detta en mycket prisvänlig mineralfoundation. En mineralfoundation som har allt i ett, helt enkelt!

Medium: GloMinerals Pressed Base Powder Foundation

Medium: GloMinerals Pressed Base Powder Foundation

Är du ute efter en mineralfoundation i pressad form som gör underverk för din hy ska du kolla hit! En bästsäljande produkt som lever upp till sitt rykte på alla sätt och vis och lite mer därtill, om ni frågar oss!

Detta är en mineralfoundation som inte bara täcker på ett naturligt och fint sätt, den fixar även så att du får ett fint och jämnt resultat. Vad gäller just täckningen så väljer du själv om du vill ha hög täckning eller inte. Det går enkelt att bygga upp för att få det resultat man är ute efter.

Nyanserna man kan välja mellan är många så det är lätt att hitta en variant som passar utan att det blir något krångel. Kanske kan det vara så att du behöver två olika att växla mellan så att du kan använda en under sommaren och en under de månader du inte vistas så mycket i solen.

Med ett innehåll där både grönt te och A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin finns med så kan man räkna med att huden mår bra medan man har sin foundation på huden och det är mycket värt. Det finns många mindre bra sminkprodukter som inte är särskilt bra för huden så när man stöter på den här typen av smink ska man passa på.

Du väljer själv vilken typ av borste du ska använda. Kanske är det så att du vill ha mer täckning vissa dagar eller vissa tillfällen? Då är det bara att använda en borste som fixar det. Vill du ha ett mer skirt resultat är det bara att använda en borste som styr upp ett sådant resultat.

Lyx: Eminence Organics Mineralfoundation

Lyx: Eminence Organics Mineralfoundation

Denna mineralfoundation i puderform skyddar och vårdar din hud och dessutom är, och känns, den väldigt exklusiv. Den har naturligtvis SPF 30 och det är verkligen viktigt att se till så att man har en foundation som skyddar mot solens skadliga strålar.

Om du har känslig hud med rosacea, akne eller dylikt så kommer detta att vara ett klockrent val. Med denna mineralfoundation får du nämligen något så fantastiskt som en foundation som lugnar hud som behöver det. Den verkar också anti-inflammatoriskt, vilket gör att den passar perfekt för hud i obalans.

Du får också mineraler och vitaminer och den är helt fri från starka kemikalier och parfym. Även detta gör att det är ett smart val, vare sig du har känslig hy eller inte.

Den är vattenfast så att du kan använda den även när det är varmt, eller när det är blött ute. Den funkar alltså både under semesterns soliga dagar, på stranden, i regnet och under träningen.

Vid applicering är det bara att pumpa upp en lagom mängd foundation genom att trycka i botten tre gånger. Sedan sveper du pudret över ansiktet med borsten i uppåtgående rörelser. Spraya sedan en valfri tonique över ansiktet för att din foundation ska få fäste.

Mineralfoundation som utmanar

Vi kan här bara välja ut 3 olika bäst i test mineralfoundation i vår test av olika mineralfoundation, en i varje kategori. Det fanns ändå några andra mineralfoundation som gjorde ett intryck under våra tester vilka vi vill rekommendera, om ingen av våra bäst i test mineralfoundation finns på lager eller passar dina behov.

Youngblood Natural Loose Mineral Foundation

Youngblood Natural Loose Mineral Foundation

Med detta mineralpuder har du en foundation som ger fin täckning. Du bestämmer själv hur hög täckning du vill ha då det går bra att anpassa och bygga upp täckningen till exakt det resultat du är ute efter.

Den är fri från både talk och parfym och den kommer i en mycket lätt, krossad form som gör att det är ett mycket bra val för alla hudtyper. Den täpper inte till porerna. Detta är viktigt då det är av stor vikt att låta huden andas när man har foundation.

Denna foundation ger ren täckning samtidigt som den ger fin lyster. Du kan använda den både som foundation, puder och concealer. Testa dig fram för att se efter hur du vill använda produkten.

Med en praktisk och exklusiv sil är det otroligt lätt att dosera produkten på rätt sätt. Det krävs bara ett par försiktiga knackningar med fingret för att få ut en lagom mängd produkt. Vissa produkter inom mineralpuder eller löspuder kan vara mycket besvärliga att handskas med. Det är lätt att det kommer för mycket produkt och det innebär att man får mycket spill och det är ju väldigt onödigt.

Du kan räkna med att rodnad dämpas med denna mineralfoundation och dessutom kan du räkna med att den fördelar sig fint vid applicering. Du kan även se fram emot att en ojämn hud kommer att slätas ut och att den känns mycket lätt och behaglig på huden.

BareMinerals Original Loose Mineral Foundation

BareMinerals Original Loose Mineral Foundation

Om du vill testa en riktig klassiker bland mineralfoundations är detta den produkt du ska satsa på – den har funnits med på marknaden under lång tid och det har alltid varit uppskattad av användare. Om du inte har testat denna foundation än så är det verkligen på tiden att göra det, du kommer inte att bli besviken!

Den är prisbelönt och har 100 % mineraler + ett naturligt UV-filter SPF 15. Vissa makeup-produkter är och förblir favoriter från det att de släpps på marknaden och detta är en sådan produkt. Trots att det finns ett flertal olika mineralfoundations på marknaden idag så är detta en av dem som fortfarande sticker ut.

Konsistensen är silkeslen och ultralätt och när man applicerar den så känns det som en kräm på huden, vilket är mycket behagligt. Den ger naturligt vacker lyster och du väljer själv hur mycket täckning du vill ha – du kan ha allt från lätt täckning till full täckning med denna foundation.

Då den inte bara fungerar som en sminkprodukt utan även som hudvårdande får din hy allt den behöver med denna foundation. Din hud kommer att bli klarare och mer hälsosam och dessutom kommer din dina ojämnheter i huden att synas betydligt mindre. Allt detta utan att det känns kakigt eller torrt.

Den torkar inte ut din hud, så även om du har torr hud så kommer detta att vara ett bra val. Den sitter på plats i 8 timmar efter att du har applicerat den.

Om du har problem med huden, eller om du har känslig hud och har svårt att hitta bra sminkprodukter som inte irriterar är det ett bra val att testa denna. Den tar hand om huden på ett sätt som man inte ser med alla mineralfoundations. Denna kan du använda närsomhelst utan att den känns “jobbig” på huden.

Du kan välja mellan ett flertal olika nyanser så det är inte svårt att hitta rätt. Testa dig fram för att se efter vilken nyans som passar just dig. Det är väldigt viktigt att hitta rätt färg på din mineralfoundation från bareMinerals, annars blir det allt annat än ett kul resultat.

Jane Iredale Amazing Base Loose Mineral Powder

Jane Iredale Amazing Base Loose Mineral Powder

Även denna mineralfoundation är av mycket hög kvalitet och den ger ett mycket fint täckande resultat. Efter applicering känns det som att man är osminkad, så du behöver inte oroa dig över att det ska kännas tungt och/eller “kladdigt” på huden.

Med viktlös känsla och fin lyster med en aning skimmer är detta en mineralfoundation som gör vilken hy som helst glad. För dig som gillar högkvalitativt smink som ger naturligt resultat är detta ett bra val och då den även innehåller SPF 20 så får du även det på köpet!

Den innehåller lugnande algextrakt för känslig hy och granatäpple som skyddar mot fria radikaler. Detta är alltså en mycket bra foundation för dig som har problem med känslig hy och som vill ha ett bra skydd mot yttre påverkan.

Du kan välja mellan 16 olika nyanser och resultatet blir mycket naturligt och fräscht. Huden får väldigt fin lyster och det är inte särskilt svårt att hitta den nyans som matchar ens egen hudton.

Bestäm själv hur mycket täckning du ska ha. Det går att bygga upp täckningen med denna foundation utan att det ser konstigt ut. Kanske vill du exempelvis ha lite lägre täckningsgrad under sommaren och lite högre täckning under vinterhalvåret? Det är inga konstigheter, det är bara att anpassa din sminkning på det vis som passar dig bra för tillfället.

Frågor och svar om mineralfoundation

Även om du kanske redan bestämt vilken mineralfoundation du ska köpa rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om mineralfoundation, för att på så vis kunna göra bästa valet av mineralfoundation för just dig.

Vad är mineralfoundation?

Mineralfoundation innehåller mineraler som exempelvis lera, zink, titan, glimmer etcetera. Varför är det då mineraler i din foundation, kanske du undrar? Jo, det är för att mineraler har vårdande egenskaper.

Ofta är det ju på det viset att smink som man använder inte är varken dåligt eller bra för huden, men här får man alltså en produkt som faktiskt är bra och tar hand om huden medan man får en snygg bas på köpet!

Mineraler är antibakteriella, antiinflammatoriska och allmänt skyddande. Detta är vad som ligger till grund för varför det är så många som väljer mineralfoundation. Alla, även de med mest känslig och problematisk hy, kan använda denna typ av foundation utan att man behöver oroa sig över att huden ska bli irriterad eller bli igentäppt.

Med mineralfoundation får du både en vårdande produkt + en sminkprodukt i en och samma och det är passande både för normal hy och problematisk hy. Om du brukar ha problem med sminkprodukter och har en reaktiv hy ska du satsa på mineralsmink i allmänhet och mineralfoundation i synnerhet. Du kommer att märka stor skillnad.

Ytterligare fördelar med en mineralfoundation är att de hålls så neutrala som möjligt vad gäller innehåll – de är fria från syntetiska dofter, vaxer, olja konserveringsmedel med mera och det är kul att se de positiva effekterna en bra mineralfoundation har på huden.

Hur applicerar man mineralfoundation?

Med rätt teknik är det inte det minsta svårt att applicera mineralfoundation. Att använda sig av en bra borste är det viktigaste och om man inte får till det direkt så kommer det att gå på ett kick efter några gånger.

Ofta kan man köpa en bra borste från samma märke som man köper sin mineralfoundation och det är ofta att rekommendera, trots att det finns många bra varianter från andra märken också.

Grunden är viktig

Som med all annan makeup så är det viktigaste att du har rätt grund. Det gör att ditt smink har de bästa förutsättningarna att jobba med och det gör att resultatet blir tipptopp. vad är det då man ska göra med sin bas för att en mineralfoundation ska sitta så bra som möjligt?

Jo, det som är viktigt är att du ser till att ha en ren och återfuktad hud innan du börjar sminka dig. Låt dina hudvårdsprodukter och eventuell primer sjunka in i huden ordentligt innan du börjar applicera sminket.

Eftersom mineralfoundation fäster på din huds naturliga oljor är det extra viktigt att vara noga med att ansiktet ska vara torrt innan man använder foundation. Det blir alltså inte bra om du stressar och börjar sminka dig innan ansiktskrämen har torkat in.

Om du inte har ren och återfuktad hud så kommer din foundation att lyfta fram torra partier istället för att dölja rodnad och annat trist. Man ska med andra ord satsa på att ha bra tålamod och att vara förberedd på att det får ta några extra minuter att sminka sig för ett bra resultat.

Använd rätt verktyg med mineralfoundation

Det är mycket som ska klaffa för att man ska få ett så bra resultat som möjligt med sin mineralfoundation. Det är inte bara själva produkten i sig som ska vara av bra kvalitet och som ska funka, det är lika viktigt att man har rätt redskap för applicering.

För att det ska bli så fint som möjligt ska du vara noga med ditt val av borste om du använder mineralfoundation i puderform. Här är det en kabukiborste som kommer att bli det bästa alternativet.

En kabukiborste är täthårig och mjuk och den är lätt att buffa in sminket med. Det är också en sådan produkt som låter dig applicera sminket på ett stort område i ansiktet och det gör att det blir enkelt att få ett fint resultat.

Om det är en mineralfoundation i flytande form du använder så ska du använda dig av en sminksvamp eller en sminkborste. Här kan du välja relativt fritt då det är lite olika hur det ser ut med vad man tycker är det mest enkla att använda.

Applicering av mineralfoundation

Efter att du har valt det verktyg som passar just dig är det bara att sätta igång och applicera din mineralfoundation. Du ska testa dig fram för att kunna hitta rätt applicering av mineralfoundation som passar just dig. Alla vill ha olika resultat och alla föredrar olika metoder. Det finns inga rätt eller fel, utan det är upp till dig att avgöra vad dom är rätt för dig och din sminkstil.

För att applicera en mineralfoundation i puderform ska du först och främst få in det rätta knycket vad gäller att öppna burken. Det är inte alltid det lättaste då det lätt blir så att det ramlar ut onödiga mängder som bara försvinner vid varje applicering.

Det bästa är att knacka ut lite produkt i locket för att sedan arbeta in pudret i kabukiborsten. För att det ska bli så bra resultat som möjligt är det klokt att använda cirkulära rörelser. Du märker själv när all produkt har fastnat i borsten och då är det dags att knacka av överflödig produkt innan du börjar applicera foundation i ansiktet.

Buffa in din foundation med buffande och cirkulära rörelser för maxat resultat. Använd lite produkt till en början för att se efter hur mycket täckning och hur mycket foundation du vill ha. Det är bättre att köra på flera lager än att ta för mycket från början. Om du applicerar flera lager än ett är det viktigt att du kommer ihåg att vänta lite mellan de olika appliceringarna.

Vill du ha extra täckning på mindre områden går det alldeles utmärkt att använda lite produkt med en liten sminkborste.

Gör ett bra avslut

Precis som med andra typer av basprodukter så som flytande foundation eller liknande så är det viktigt att avsluta på ett bra sätt. Detta innebär att man ska komma ihåg att använda settingspray, fuktmist eller någon annan typ av sprayprodukt. På det viset blir det inte pudrigt, torrt eller kakigt efter applicering.

Dessutom blir det så att sminket sitter betydligt bättre på huden efter att man sprayat en bra spray över sin foundation.

Hur tillverkas mineralfoundation?

De mineraler som ska ingå i en mineralfoundation slipas och blandas sedan med pigment med mera. Du hittar olika mineraler och olika mängd av olika mineraler i olika produkter. Om alla hade samma innehåll skulle det inte behövas så många olika varianter.

Efter att man blandat samman alla ingredienser är det dags att pressa blandningen till ett puder som är antingen i lös form, eller i fast form. Vilken variant som just du vill ha är helt upp till dig – vi gillar alla olika typer av mineralfoundation och det är bara att testa sig fram!

Finns mineralfoundation i flytande form?

Jepp! Det finns mineralfoundation i flytande form, även om det är på det viset att de flesta tänker på just pudervarianten av mineralfoundation när man talar om det.

Det är kanonbra att det finns mineralfoundation i flytande form då det innebär att alla kan hitta sin perfekta match vad gäller både hudtyp och annat. Istället för att bara köpa första bästa produkt är det smart att prova lite för att se efter vad som är bäst för ens egen hud.

Hur vet jag vilken formula som bäst passar mig?

Utgå från din hudtyp och vad du tycker känns behagligt på huden. Vissa tycker om ett matt och pudrigt resultat medan andra vill ha mer glow och en flytande produkt. Detta brukar man veta redan innan man ska testa just mineralfoundation.

Du ska även komma ihåg at ta hänsyn till täckningsgrad, om du är extra känslig med mera. En sak är dock säker och det är att alla kan hitta en mineralfoundation som passar perfekt.

Din hudtyp

Att välja mineralfoundation efter hudtyp är viktigt och det är är i allmänhet viktigt att ha koll på vad man har för hudtyp. Det avgör både vilka hudvårdsprodukter och vilka sminkprodukter som passar en bra.

Om du har problemhud är det svårast då det kräver mer än vad som krävs om man har normal hud utan krångel. För dig med normal hud fungerar det med i princip vilken typ av mineralfoundation som helst medan en känslig hud behöver mer omsorg.

Vill du att din hy ska se mindre oljig ut? Vill du ha lyster? Vill du att dina förstorade porer ska bli mindre synliga? Vill du ha en foundation som inte lägger sig i fina linjer och rynkor? Oavsett vad du har för behov ska du anpassa ditt val av foundation efter just din hudtyp och din huds behov annars blir det inte ett bra resultat.

För en torr hud är det oftast bäst med en flytande mineralfoundation medan en fet hy ofta mår bra av en mineralfoundation i puderform. Det är naturligtvis upp till var och en att avgöra vilken typ av mineralfoundation som ska användas. Det är dock så att om du vill ha ett bra resultat är det ofta klokt att lyssna till råd gällande vilken som passar just dig och din hudtyp bäst.

Vissa med en fetare hudtyp gillar foundation i flytande form och använder nedmattande lättare puder över för att matta ner medan det finns personer med torr hy som vill använda foundations i puderform.

Täckningsgraden

Om du väljer en mineralfoundation i puderform blir det ett mer täckande resultat än om du använder en mineralfoundation i flytande form. Det är med andra ord ganska lätt att välja formula efter hur man vill att täckningsgraden ska vara.

Täckningsgraden beror på hur kompakt och tjock konsistens det är på produkten du använder. Oftast kan man bygga upp täckningen på ett enkelt sätt, vilket är mycket bra. Kanske vill man ha ett mindre täckande resultat ena dagen och ett mer täckande resultat nästa dag? Då kan man använda samma produkt men mer produkt de dagar och de tillfällen man känner för det.

Idag finns det foundations som ger ett mycket skirt och naturligt resultat och sedan finns det varianter som är väldigt täckande. Beroende av om du har fin hy, eller om du har problemhy som behöver mer täckning passar det ena bättre än det andra.

Finishen

Vad du vill åt när det kommer till finish är väldigt individuellt. Vissa vill ha en finish som lyfter fram massor av lyster och andra vill ha lite extra skimmer. Det är också vanligt att man vill ha en matt finish utan glänsande resultat. Vilket gillar du? Det som är så bra är att det finns olika produkter som kan ge dig exakt den finish som du är ute efter.

Din hudton

Att det finns många olika nyanser på foundations är knappast konstigt – vi har ju alla väldigt olika hudnyans och alla vill ha en foundation som stämmer överens med just vår nyans. Då en foundation är det viktigaste steget i din basmakeup så är det väldigt viktigt att du får exakt rätt färg.

Du ska välja den nyans som kommer så nära din egen ton som möjligt, vilket kan innebära att du kanske får hoppa en foundation du gärna vill ha till fördel för en annan på grund av nyansutbudet.

Då en foundation fungerar som ett extra lager på din hud och gör din hy slät och jämn så måste den stämma överens med hudnyansen, annars kan det lätt bli lite “dagis-sminkning” av det. Kom ihåg att din foundation inte ska användas för att ge färg till ansiktet – det ska användas för att jämna ut och släta ut.

Ibland är det så att det krävs att man blandar två nyanser för att hitta exakt rätt och då är det bara att köpa två olika foundations. Det är också vanligt att man behöver fler än en nyans då man ofta har lite olika hudnyans beroende av årstid.

Vilka är fördelarna med att använda mineralfoundation?

Mineralfoundation är bra på massor av olika sätt som ni har kunnat läsa genom denna artikel. Vi ska berätta om de främsta fördelarna nedan för er och efter att du har sett alla fördelar kommer du att vilja testa att använda det om du inte redan har testat!

Inte bara är det bra för huden, det blir också ett mycket fint resultat som ser naturligt ut.

Mineralfoundation passar alla hudtyper

Du kan använda dig av mineralfoundation vare sig du har torr hy, känslig hy, fet hy eller blandhy – det är med andra ord något för alla! Beroende av vad du vill ha för resultat passar den ena formulan bättre än den andra och det är också så att det finns rekommendationer gällande vilken typ av mineralfoundation man ska ha beroende av hudtyp.

Kom ihåg att använda dig av rätt produkter under din foundation då det gör så att den sitter fint plus att den förstärker nyttan och resultatet för just din hudtyp.

Mineralfoundation sparar tid för dig

Det är snabbt och enkelt att applicera en mineralfoundation och det är guld värt vare sig det handlar om att sminka sig på morgonen, eller om det handlar om en kvällssminkning/festmakeup.

Efter att man kommit in i hur det funkar så går det på ett kick att sminka sig med en mineralfoundation! Då man buffar in mineralfoundation i puderform så är det också så att det går snabbt och blir jämnt vad gäller resultat – ett mycket bra val av foundation, alltså!

Naturliga ingredienser i mineralfoundation

Det som kanske ändå är det allra bästa med mineralfoundation är att de består av naturliga ingredienser. Även om du inte är känslig i huden är det viktigt att se till att använda smink som är av bra kvalitet och som har ett bra och naturligt innehåll.

Beroende av vad du är ute efter och beroende av hur mycket pengar du vill lägga på en mineralfoundation så finns det olika sorter. Vissa har ett bättre innehåll än andra och detta märker man på avsaknaden av alkohol, mineraloljor och andra ämnen som är dåliga för huden.

Det är också på det viset att man ska kolla upp så att den mineralfoundation man väljer inte innehåller fetter och konserveringsmedel. Det man ska titta efter är istället mineralfoundationn som har massor av godsaker i form av mineraler som är vårdande, skyddande, antiinflammatoriska, antibakteriella och så vidare. Vill du ha en produkt som tar hand om huden så kommer du att bli mycket glad över vad en mineralfoundation innehåller.

Huden får andas

När man talar om smink idag är det mycket tal om att man ska använda produkter som låter huden andas. Detta kanske känns självklart, men det finns många produkter som täpper till porerna och använder man den typen av smink så kommer man att få hudproblem.

Satsar man på makeup och mineralfoundation från lite finare märken och om man har full koll på innehållet så kan man också vara säker på att få ett innehåll som inte innehåller några skadliga eller tilltäppande ingredienser.

Med en mineralfoundation får du en andra hud och då de låter huden andas på ett mycket bra sätt så slipper du trista finnar, pormaskar och allmänt trist hud. Då din hud tillåts andas så kan du med fördel använda dig av mineralfoundation på reaktiv hud eller hud som lätt får utbrott. Du kan använda dig av foundation även om du har ett utbrott eller andra problem. Kom ihåg att rengöra borsten bara så att du inte sprider bakterier runt i ansiktet.

Inbyggt solskydd med mineralfoundation

Ytterligare en klart lysande fördel med mineralfoundation är att de flesta innehåller inbyggt solskydd. Det är såklart att slå två flugor i en smäll när man får solskydd i sminket, för vad kan vara smidigare än det? Du ska naturligtvis använda vanligt solskydd också, det är viktigt att vara så försiktig som möjligt när man är ute i solen.

Titanoxid och zinkoxid är de två mineraler som fungerar som solskydd och som du hittar i mineralfoundation. De hindrar solen från att tränga in i huden och skada den och istället reflekterar dessa mineraler UVA-strålarna och UVB-strålarna.

Om man använder kemiska solskyddsprodukter absorberas solen, men med en mineralfoundation reflekteras den alltså istället. Detta är mycket bra och det gör att det blir ett stort plus för mineralfoundation i vår bok!

Det är bra att använda mineralfoundation både under soliga dagar och under dagar utan sol. Det viktiga är att det finns ett inbyggt skydd mot just solens skadliga strålar då huden åldras extremt mycket av solen.

Täckning som lätt går att byggas upp

Att kunna välja täckningsgrad på sin foundation är praktiskt och viktigt. Det är smart att man kan anpassa sin sminkning efter tillfället utan att behöva ha olika typer av sminkprodukter och flera olika foundations.

Med en mineralfoundation väljer du själv täckningsgrad genom att bygga upp med flera lager om du inte blir nöjd med det första lagret. Tänk dock på att du ska ta ett tunt lager från början så att det inte blir för mycket. Betydligt lättare att bygga upp än att behöva ta av om det blir för mycket av det goda.

Sammanfattning av bästa mineralfoundation

Nu har vi nått fram till slutet av vårt omfattande test av mineralfoundation. Här har vi lyft fram 3 olika bäst i test mineralfoundation, från en billig mineralfoundation som fungerar bra, till en dyrare men mycket lyxigare och mer premium mineralfoundation. Nedan sammanställer vi våra bäst i test mineralfoundation för att underlätta ditt val.

KategoriMineralfoundationLägsta pris
Bäst & BilligastIDUN Minerals FoundationLyko.se
MediumGloMinerals Pressed Base Powder FoundationNordicfeel.se
LyxEminence Organics MineralfoundationLyko.se

Källor

  • https://www.lyko.se/idun-minerals/idun-minerals-foundation-disa
  • https://www.nordicfeel.se/makeup/ansikte/foundation/glo-skin-beauty-pressed-base-48108
  • https://www.lyko.se/elizabeth-arden/elizabeth-arden-pure-finish-mineral-powder-foundation-spf-20-pa-05
  • https://www.nordicfeel.se/makeup/ansikte/foundation/youngblood-natural-loose-mineral-foundation-28194
  • https://www.lyko.se/bareminerals/bareminerals-orig-spf15-neutral-dark-24
  • https://www.nordicfeel.se/makeup/ansikte/foundation/jane-iredale-amazing-base-loose-mineral-powder-42315