Bästa mjällschampot 2024 – skonsam lindring av hårbottenproblem

Mjäll är en sådan sak som många drabbas av och det brukar finnas ett mjällschampo hemma hos de flesta familjer. Det finns mängder av olika varianter, så alla kan hitta sin favorit.

Det är aldrig lätt att hitta ett mjällschampo som känns 100 % rätt för en, men har man bara tålamod så kan man, som sagt, hitta sin favorit. Kanske är det så att det blir att man gillar en variant som är lite dyrare än man tänkt sig? Det är värt det – ett bra mjällschampo gör nämligen underverk!

Inledning – tester av mjällschampo

Om du endast har testat budgetvarianter av mjällschampo är du “in for a treat”. Det finns massor av bra schampon inom detta segment som är superbra! Visst är det så att många av de som är riktigt bra också kostar några slantar, men att känna sig fräsch och fin i hårbotten och i håret är mycket värt för oss alla.

Mjäll är inte farligt, det är helt enkelt inte något annat döda hudceller som finns på hårbotten och som faller av när nya hudceller tittar fram. Känner du dig ofräsch på grund av mjäll kan du tänka på det. Det blir direkt mindre ofräscht när man tänker på det på det viset. Vi förstår dig dock då det är många som lider av att det känns “smutsigt”, trots att det inte har något med renlighet att göra.

Att hitta ett passande schampo som både vårdar hår och hårbotten, doftar gott och har ett bra pris är inte den lättaste matchen, men det är där vi kommer in i bilden! Det är bara att haka på oss nedan för att få all den info du behöver!

Vi har fixat en härlig topplista samt tagit med ett par utmanare till våra vinnare – allt för att ni ska få ett så utförligt och givande test som möjligt. Vår vinnare i kategorin “Lyx” är Oribe Serene Scalp Balancing Shampoo.

Vår vinnare i kategorin “Medium” är Davines NaturalTech Purifying Shampoo och vår budgetvinnare, “Bäst & Billigast”, är ingen mindre än Urtekram Aloe Vera Shampoo Dandruff.

Vi har också tagit med en joker och vinnaren i den kategorin är Kiehl’s Anti Dandruff Deep Micro-Exfoliating Scalp Treatment.

Urtekram Aloe Vera Shampoo Dandruff

Urtekram Aloe Vera Shampoo Dandruff

Urtekram Aloe Vera Shampoo Dandruff är ett prisvärt schampo som dessutom är 100 % ekologiskt. Att det finns aloe vera bland ingredienserna antar vi att många av er kommer att gilla, det gör iallafall vi!

Använd detta ensamt eller tillsammans med en inpackning så blir håret härligt!

Davines NaturalTech Purifying Shampoo

Davines NaturalTech Purifying Shampoo

Detta är en riktig stjärnprodukt som är svår att ogilla – vi kan lova er att ni kommer att digga detta shampoo. Det gör håret rent och fräscht och dessutom doftar det fräscht.

Som vanligt när det handlar om Davines så är det en fin flaska och du slipper både parabener och sulfater.

Oribe Serene Scalp Balancing Shampoo

Oribe Serene Scalp Balancing Shampoo

Vill du ha en lyxig produkt som hjälper dig att bli av med mjäll så ska du satsa på detta schampo från Oribe. Det är inte bara innehållet som är av bra kvalitet, det är också en väldigt fin rosa flaska som gör vilket badrum som helst lite snyggare!

Det hjälper både hårbotten och hår och du kommer snabbt att se skillnaden efter det att du börjar använda detta schampo.

Kiehl’s Anti-Dandruff Deep Micro-Exfoliating Scalp Treatment

Kiehl's Anti-Dandruff Deep Micro-Exfoliating Scalp Treatment

Detta är en liten specialare som tar hand om hårbotten som en pre-behandling till mjällschampo. Den exfolierar och löser upp och detta är ett perfekt sätt att förbereda inför en tvätt med mjällschampo.

Då det är Kiehl’s som ligger bakom så är det en trevlig doft och en fräscht designad förpackning.

Denna artikel om mjällschampo innehåller reklam i form av annonslänkar.

Mjällschampo – för vem?

Mjällschampo är för alla som har mjäll. Det spelar ingen roll om du har mycket eller lite, det är alltid bra att använda ett schampo som tar hand om det specifika problem man har.

Om du inte har mjäll eller problem med din hårbotten ska du naturligtvis inte använda dig av ett mjällschampo, vilket kanske säger sig självt. Det är ändå en sak vi vill nämna så att du inte köper ett av fel anledning.

Hur valde vi vilka mjällschampon vi skulle testa?

Vi har valt att testa mjällschampo som rekommenderas av frisörer, som får bra recensioner och sådana som vi har testat och gillar, eller sådana som vi hört talas om och vill testa.

Det är med andra ord på det viset att vi har med produkter som uppskattas av många olika personer. Det är alltid kul när det är både proffs och “vanliga” personer som får säga sitt.

Hur utförde vi testerna av mjällschampon?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland mjällschampon

Efter noggranna analyser av utvalda mjällschampon valde vi ut vilka mjällschampon som blev bäst i test inom respektive kategori. Från billigt mjällschampo som fungerade riktigt bra, till lyxigare och mer premium mjällschampo. Nedan är våra recensioner av bäst i test mjällschampon.

Bäst & Billigast: Urtekram Aloe Vera Shampoo Dandruff

Bäst & Billigast: Urtekram Aloe Vera Shampoo Dandruff

Detta mjällschampo är härligt på många olika sätt, inte minst är det så att många brukar falla pladask för doften. Det doftar av apelsiner och det kan ju liksom inte gå fel.

Urtekram Aloe Vera Shampoo Dandruff innehåller aloe vera och glycerin så att håret ska vara återfuktat samtidigt som balansen i hårbottnen återskapas – ett schampo som tar hand om allt på en och samma gång, med andra ord!

Gillar man Urtekram och deras design så kommer man att uppskatta flaskan då den är typisk för deras vanliga design. Det gör att det är kul att ha fler av deras produkter tillsammans i badrummet – testa att ställa upp dem fint mer som inredning än att gömma undan dem i badrumsskåpet.

Cirkapriset ligger på 59 kronor för 250 ml Urtekram Aloe Vera Shampoo Dandruff.

Medium: Davines NaturalTech Purifying Shampoo

Medium: Davines NaturalTech Purifying Shampoo

Om du vill ha ett bra mjällschampo med ett naturligt innehåll ska du se hit! Davines mjällschampo har både en antioxiderande och en antibakteriell effekt.

Davines NaturalTech Purifying Shampoo rengör mjäll och funkar oavsett om man har torr eller fet hårbotten – det är alltså ett mjällschampo som alla kan använda, även om man har väldigt fet eller väldigt torr hårbotten.

Det doftar härligt av bergamott, rosmarin, lavendel, kryddnejlika, vanilj, patchouli och kardemumma – knappast en doftcocktail man tackar nej till, eller vad säger ni?

Cirkapriset för Davines NaturalTech Purifying Shampoo ligger på 279 kronor för 250 ml.

Lyx: Oribe Serene Scalp Balancing Shampoo

Lyx: Oribe Serene Scalp Balancing Shampoo

Här snackar vi lyxlirare! Vilket schampo, alltså! Inte bara faller man som en fura när man ser den vackra flaskan, även innehållet gör att man blir glad.

Har du mjäll och känner att du vill ge din hårbotten och ditt hår ett dopp i en lyxbassäng fylld av finfint schampo så är Oribe Serene Scalp Balancing Shampoo mjällschampot för dig! Det går inte att bli besviken.

Om det är på det viset att du känner att priset är galet kan du göra som så att du använder andra schampon + detta. Då kan du ha just det här schampot de dagar du vill skämma bort dig lite extra.

Schampot är verkligen multiverkande då det rengör skonsamt, lugnar en irriterad hårbotten, tar bort mjäll, lindrar torrhet, minskar rodnad samt bibehåller en bra fuktbalans både i hår och i hårbotten. Dessutom passar det för färgat hår.

Cirkapriset ligger på 465 kronor för 250 ml Oribe Serene Scalp Balancing Shampoo.

Joker: Kiehl’s Anti-Dandruff Deep Micro-Exfoliating Scalp Treatment

Joker: Kiehl's Anti-Dandruff Deep Micro-Exfoliating Scalp Treatment

Kiehl’s Anti-Dandruff Deep Micro-Exfoliating Scalp Treatment är en mycket bra förbehandling innan man använder sig av mjällschampo. Det är en exfolierande produkt som löser upp mjäll. På det sättet kan den rengöra hårbottnen på djupet innan man tvättar sig med valfritt mjällschampo.

Produkten innehåller både aprikosfrön, arganskal och Vitreoscilla Fermet.

Cirkapriset för Kiehl’s Anti-Dandruff Deep Micro-Exfoliating Scalp Treatment ligger på 220 kronor för 100 ml.

Mjällschampon som utmanar

Då det finns många bra mjällschampo så har vi med ett gäng med utmanare också i detta test. Det är kul för oss att kunna erbjuda er fler produkter att välja mellan.

Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo

Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo

Maria Nila har ett flertal olika produkter som uppskattas av personer oavsett vad för typ av hår man har. Det är inte bara denna produkt som är en storsäljare och har du testat något härifrån vet du vad vi talar om.

Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo mjällschampo är antiinflammatoriskt och hårväxtstimulerande samtidigt som det förebygger hårbottenproblem och förebygger mjäll. Hårsäckarna stimuleras och detta gör att det blir ökad hårproduktion där håravfall motverkas.

Detta är ett mycket populärt schampo och det finns både i 100 ml, 350 ml och i 1000 ml. Det är med andra ord ett perfekt schampo om man tycker om det, för då kan man köpa den stora förpackningen. Då får man både en lyxig pumpflaska, en bra produkt och en billigare storlek.

Cirkapriset ligger på 289 kronor för 350 ml Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo.

Redken Scalp Dandruff Control Shampoo

Redken Scalp Dandruff Control Shampoo

Redken Scalp Dandruff Control Shampoo är ett mycket bra mjällschampo för känslig hårbotten och mjäll. Hår och hårbotten känns både superrent och lugnat efter att man använt denna produkt. Dessutom får man både glans och ett luftigt och vackert hår.

Schampot innehåller zinkpyrithion, vilket gör att schampot är effektivt både mot mjäll och att rena samt lugna torr hårbotten. Du kommer utan tvekan att bli nöjd när du väljer detta mjällschampo.

Det är ett lagom lyxigt mjällschampo som doftar gott, vad mer kan man begära, så säg?

Cirkapriset för Redken Scalp Dandruff Control Shampoo ligger på 289 kronor för 300 ml.

Head & Shoulders Anti-Dandruff Shampoo Citrus Fresh

Head & Shoulders Anti-Dandruff Shampoo Citrus Fresh

Head & Shoulders Anti-Dandruff Shampoo Citrus Fresh är ett riktigt bra budgetklipp som vi rekommenderar er att testa. Det doftar fräscht och det ger bra resultat. Håret blir luftigt utan att det tyngs ner och det är extra kul att det är ett så billigt mjällschampo som kan ge ett så bra resultat.

Med citrusdoft bekämpar detta mjällschampo både fett hår och mjäll, så har du den kombinationen ska du satsa på detta! Har du torrt hår ska du välja ett annat schampo, du kan välja ett annat från samma märke, om du vill det.

Cirkapriset ligger på 39 kronor för 250 ml Head & Shoulders Anti-Dandruff Shampoo Citrus Fresh.

Shu Uemura Cleansing Oil Shampoo Anti-Dandruff

Shu Uemura Cleansing Oil Shampoo Anti-Dandruff

OMG! Shu Uemura Cleansing Oil Shampoo Anti-Dandruff är nästan för mycket för att man ska klara av det! Så sjukt snygg förpackning att man nästan svimmar och sedan har den såklart den alltid så underbara pumpen – det blir alltid lyxigare när ett schampo har en pump, så är det bara.

Det är berikat med Shizo-extrakt, vilket innebär att det är ett mjällschampo som är bra på att detoxa ditt hår. Ditt hår kommer att kännas rent och det kommer att vara luftigt och fint. Dessutom är det så att hårbotten kommer att bli fin och välmående när du använder denna produkt.

Cirkapriset för Shu Uemura Cleansing Oil Shampoo Anti-Dandruff ligger på 430 kronor för 400 ml.

Frågor & Svar om mjällschampo

Är dyrt alltid bättre än billigt mjällschampo?

Nej, det är det inte. Det är dock så som vi brukar säga att det ofta är på det viset att innehållet i de dyrare produkterna med mjällschampo ofta är mer lyxiga och ofta också bättre.

När det kommer till mjällschampo är det så att de vi har med i vårt test kostar en slant, men sedan har vi även med ett par budgetalternativ. Vårt tips är att du testat dig fram tills du hittar din favorit. Vill du testa ett billigt mjällschampo rekommenderar vi produkten i vår kategori “Bäst % Billigast”.

Var köper jag mjällschampo?

Du kan köpa mjällschampo både i mataffären, hos frisörer, i skönhetsbutiker med mera. Det finns också den här typen av produkter på apotek och liknande. Det är helt enkelt inte alls svårt att hitta, utan det går snabbt och enkelt.

Kan alla i familjen ha samma mjällschampo?

Jepp, det är klart att ni alla kan använda er av samma schampo. Som nämnt ovan är det dock så att man inte ska använda det om man inte har mjäll.

Vilket mjällschampo är mest lugnande för irriterad och känslig hårbotten?

Det finns många olika mjällschampon att välja mellan när det kommer till vilket som är bra för att just lugna och ta hand om en känslig hårbotten. Det är bara att se efter lite extra noga så att man väljer ett schampo som är bra på detta.

Sammanfattning

Nu har vi kommit till slutet av vår stora test av mjällschampon och i detta stycke sammanställer vi våra bäst i test mjällschampon. Detta för att underlätta ditt val av mjällschampo, oavsett om du letar efter ett billigt mjällschampo eller vill unna dig ett premium och lyxigt mjällschampo för en lite större peng.

KategoriMjällschampoCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastUrtekram Aloe Vera Shampoo Dandruff59 krLyko.se
MediumDavines NaturalTech Purifying Shampoo279 krHudoteket.se
LyxOribe Serene Scalp Balancing Shampoo465 krKicks.se
JokerKiehl’s Anti-Dandruff Deep Micro-Exfoliating Scalp Treatment220 krKicks.se

Källor