Bästa plattborsten 2024 – Snyggt och glansigt hår enkelt hemma

Med en plattborste blir håret fixat snabbare än vanligt då det är något så smart som en kombination av en hårborste + en plattång. Med denna kombination rätas håret ut snabbt på morgonen och du slipper hålla på med flera steg för att fixa dig.

Plattborstar finns både i elektrisk form och som vanlig borste. Om du använder dig av en variant som inte är elektrisk använder du den tillsammans med en hårfön för att uppnå önskat resultat.

Precis som man kan räkna ut av namnet så är det på det viset att en plattborste gör håret just platt, men då plattborstar även har stor borstyta så kan de med fördel användas för att massera och stimulera hårbotten på ett behagligt sätt. Det är viktigt att investera i bra hårborstar i allmänhet då det är viktigt att ha en riktigt bra plattborste, eller annan hårborste som inte bara är snäll mot håret, utan som även ser till så att hårbotten mår bra.

Inledning, om plattborstar

En plattborste är ett mycket bra val för dig som har frissigt och/eller slitet hår. Plattborsten gör nämligen håret slätare och blankare. Detta innebär att plattborstar gör att håret ser friskare och fräschare ut. Om du kombinerar en plattborste med hårvård av bra kvalitet kommer du att få strålande hår!

Hårvård av bra kvalitet kostar lite mer, men det är det värt. Det är nämligen på det viset att innehållet i dyrare hårvård är bättre för håret och sedan brukar det också vara så att dyra produkter är mer dryga. Förutom schampo och balsam ska du se till att göra hårinpackning/hårmask minst en gång i veckan – på så sätt är ditt hår ständigt omhändertaget på bästa sätt.

För att håret ska vara så väl omhändertaget som möjligt är det viktigt att du ser till att använda dig av bra värmeskydd. Ett bra värmeskydd är guld värt då det skyddar från onödigt slitage. Vad man än gör med sitt hår så sliter det på håret, så det är viktigt att man är så noga som möjligt med att använda produkter som gör att slitaget hålls till ett minimum.

Inför varje gång du ska använda dig av en plattborste, eller något annat värmeverktyg ska du först applicera ett värmeskydd. Även här är det viktigt att inte snåla då de bästa värmeskydden kostar en liten extra slant. Det är det dock värt då det inte finns någon anledning att köpa en billigare variant som ändå inte gör det den ska.

Om du väljer en elektrisk plattborste funkar den bäst om den är keramisk. Överlag ska du satsa på värmeverktyg/stylingverktyg med keramiska plattor/keramisk beläggning. Detta handlar om att det är mer skonsamt för håret, men det är också så att det ger en jämn temperaturfördelning.

Tänk på att en plattborste som din kompis älskar kanske inte är alls bra för ditt hår. Det är viktigt att välja värmeverktyg efter hårtyp. Har du tunt eller tjockt hår? Har du kort eller långt hår? Den här typen av saker påverkar väldigt mycket när det kommer till att avgöra vilken plattborste som är bäst för ens eget hår.

Kicks Paddle Brush Matte

Kicks Paddle Brush Matte recension och text

Denna plattborste har en bra bred yta som underlättar vid föning av håret och resultatet blir ett glansigt och rakt hår utan friss och tovor. Den är främst anpassad efter att passa långa och medellånga hår, så har du kortare hår är detta inte det bästa valet.

Med denna borste slipper du statisk elektricitet samtidigt som det blir ett vackert och fräscht resultat – perfekt!

Moroccanoil Paddle Brush

Moroccanoil Paddle Brush recension och test

Detta är en högkvalitativ plattborste som har både keramiska och joniska egenskaper. Den avvisar vatten och gör så att håret torkar snabbare, Dessutom ger denna borste ett resultat med glansiga och sunda hårstrån.

Värmen i borsten är mer konstant än i andra borstar då den är i keramik och dessutom har den dubbelt så lång livslängd som en vanlig borste.

Remington Straight Brush CB7400

Remington Straight Brush CB7400 recension och test

Denna plattborste ger dig rakt och mjukt hår på ett ögonblick och resultatet blir fin och naturlig volym samtidigt som håret plattas. Du får med andra ord platt hår med volym, vilket många är ute efter.

Håret blir glansigt och friss-fritt samtidigt som du får ta del av fördelarna som en anti-statisk och keramisk beläggning ger.

Babyliss Hot Straightening Brush

Babyliss Hot Straightening Brush recension

Denna borste är i resestorlek, vilket är väldigt smidigt. Den passar naturligtvis precis lika bra att använda hemma, det är ofta enklare och bättre med en borste som är i lite mindre storlek.

Den passar både tunt och tjockt hår och med en 1,8 meter lång sladd är den smidig att använda. Borsten består av 94 borststrån och dessa är av tre olika typer. Värmefördelningen är energieffektiv då borsten har ett keramiskt värmesystem.

Vad gör våra tester av plattborstar påliltliga?

Vi som testat dessa plattborstar är alla väldigt intresserade av skönhetsprodukter i allmänhet. vare sig det är hudvård, makeup, hårvård eller något annat inom detta segment så har vi koll!

När en beatyjunkie testar plattborstar så kan man vara säker på att det verkligen har kollats igenom spännande och bra produkter – ni är med andra ord säkra på att få ett pålitligt testresultat.

Plattborste – för vem?

En plattborste är bra för alla som vill platta håret och borsta ur det ordentligt på samma gång. Det är också det perfekta verktyget om du vill ha glansigt hår med lyster.

En plattborste fixar även frissigt och torrt hår, men det bästa är att använda en plattborste på tjockt och lockigt/krulligt hår då det är den hårtyp som får bäst resultat av just plattborste.

Hur utförde vi testerna av plattborstarna?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland plattborstar

Efter att vi alla slutfört våra tester av alla utvalda plattborstar samlades vi för att enas om vilka som skulle väljas ut till bäst i test plattborstar, en produkt inom varje kategori. Från en billig plattborste som samtidigt fungerar utmärkt, till en lite dyrare men mycket lyxigare och mer premium plattborste. Nedan är våra recensioner från testerna av bäst i test plattborste.

Bäst & Billigast: Kicks Paddle Brush Matte recension

Bäst & Billigast: Kicks Paddle Brush Matte recension

Denna klassiska och enkla plattborste från Kicks är ett mycket bra alternativ för dig som vill ha en plattborste som inte är elektrisk. Det är bara att kombinera den med en hårfön och köra på!

Då borsten är väldigt bred i sin design så kan man fixa stora sektioner av håret på ett helt annat sätt än när det är en mindre borste det handlar om – stort plus för det!

Då borsten är skonsam både mot hår och hårbotten så är den ett bra val även av den anledningen. Den skonsamma och sköna massage som hårbotten får med denna borste är riktigt härlig och dessutom stimuleras talgproduktionen.

Håret blir vackert glansigt när du använder den tillsammans med en fön och detta resultat nåt du utan att behöva oroa dig över statisk elektricitet – riktigt bra för en budgetborste som den här!

Glöm inte bort att köpa ett bra värmeskydd från Kicks när du ändå köper denna plattborste. Då borsten är så billig så kan man gott kosta på sig att köpa ett dyrare värmeskydd.

Du kan också kosta på dig att köpa lite dyrare hårvårdsprodukter i allmänhet när borsten kostar under hundralappen. Istället för att köpa dyra stylingverktyg så kan man satsa på hårvårdsprodukter. Iallafall just i detta fall då borsten är både bra och billig i ett.

Medium: Moroccanoil Paddle BrushT recension

Medium: Moroccanoil Paddle BrushT recension

Detta är en mycket prisvänlig plattborste som är både stark och extra tålig. Att den håller dubbelt så länge som en vanlig borste är en av de sakerna som gör att denna tar plats bland våra favoriter. Det är alltid trevligt med hållbara saker, tycker vi.

Med denna borste så förkortar du torktiden och sedan får du dessutom fin glans och volym till på köpet. För föning är detta helt klart en av de bästa plattborstarna och den är även väldigt behaglig att hålla i handen.

Den är tillverkad av material av hög kvalitet då den både har keramiska och joniska egenskaper. Jonerna i borsthåren avvisar vatten och gör också att vattnet avdunstar snabbare. De fungerar även som ett slags balsam då de gör så att fjällen som utgör hårets ytskikt bildar ett sunt och glansigt hår.

Keramik gör så att värmen behålls i borsten och att torktiden förkortas. Dessutom är det så att hårets inte slits lika mycket när borsten är i keramik.

Lyx: Remington Straight Brush CB7400 recension

Lyx: Remington Straight Brush CB7400 recension

Vill du ha rakt och mjukt hår på ett litet kick så ska du spana in denna godbit! Denna elektriska plattborste är allt du behöver för att få naturlig volym samtidigt som du plattar håret – resultatet är rakt hår med fin volym, vilket är en kombination som många är ute efter.

Den keramiska beläggningen är antistatisk och den minskar frizz samtidigt som den glider fint genom håret utan att fastna. Detta är en borste som är mycket behaglig att använda och du behöver inte vara orolig över att slita onödigt på håret. Det är ett mycket skonsamt sätt att styla håret och det glansiga resultatet är belöningen!

Borsten från Remington har tre värmeinställningar, vilket innebär att den passar alla typer av hår. Vare sig du har tjockt, tunt, långt eller kort hår så kommer detta att vara den perfekta plattborsten för dig – det är bara att välja värme och köra igång.

Den har mycket snabb uppvärmning på 30 sekunder och dessutom har den automatisk avstängning och det är alltid en bra funktion som du ska kolla efter när det kommer till värmeverktyg.

Du kan använda denna plattborste dagligen om du ser till att använda dig av värmeskydd. Det är viktigt att vara noggrann med att skydds sitt hår, även när man använder stylingverktyg av bra kvalitet. Du ska med andra ord inte skippa värmeskydd bara för att du har en högkvalitativ stylingprodukt.

Joker: Babyliss Hot Straightening Brush recension

Joker: Babyliss Hot Straightening Brush recension

Här har vi en plattborste som har ett mycket bra pris och som dessutom är perfekt att ta med sig. Den kommer nämligen i en smidig resestorlek som är lika praktisk att använda hemma som på resan.

Borstens strån är av tre olika typer och den har 94 borststrån. Som andra plattborstar så borstar den igenom ditt hår på ett mycket skonsamt sätt och detta gäller såväl för tunt som tjockt hår.

Vi gillar att den har har ett keramiskt värmesystem och att den har et behagligt ergonomiskt riktigt grepp. Du kommer inte att uppleva några problem när du använder denna borste, utan den är mycket smidig.

Den är specialdesignad på så vis att den inre borsten består av silikon. Detta gör så att det blir en jämn plattning av håret. Den har även en sladd på 1,8 meter och en indikatorlampa som lyser när plattborsten är uppvärmd. Man kommer lätt åt på- och av-knappen, vilket vi alltid tycker är ett stort plus. Man ska inte behöva krångla runt för att sätta på och att stänga av sina värmeverktyg, så enkelt är det.

Plattborstar som utmanar

Vi kan bara välja ut 4 olika bäst i test plattborstar i våra tester, en i varje kategori. Det fanns ändå några andra plattborstar som gjorde ett stort intryck under våra tester vilka vi gärna vill rekommendera om ingen av våra bäst i test plattborstar finns på lager eller passar dina behov.

Lyko Paddle Brush

Om du är ute efter en riktigt prisvärd borste så är detta ett mycket bra val. Den kostar endast strax över femtiolappen och den är definitivt bättre än vad man kan tro när man ser prislappen.

Den är mycket skonsam mot håret och vare sig du har torrt eller fuktigt hår så är den jättebra på att reda ut ditt hår. Med en stor yta kan du borsta stora delar av håret samtidigt och det är såklart väldigt positivt.

Ikoo Paddle X Pops Metallic Hair Brush

Detta är en plattborste som först och främst är väldigt snygg. Den är i metallic och den växlar mellan färgerna rosa och mintgrönt. Det är helt enkelt omöjligt att motstå den!

Att den dessutom är bra på att reda ut håret och ge skonsam och välbehövlig massage till hårbotten är två bra extra plus man får när man köper den. X-formen är borstens ventilationslucka som gör så att överflödig värme blåser undan innan den skadar ditt hår. Detta är med andra ord en mycket skonsam plattborste.

Den har både långa och korta strån och detta, i kombination med att den har konkav form, gör så att den reder ut alla typer av hår på ett extra skonsamt sätt.

Frågor och svar om plattborstar

Även om du kanske redan bestämt vilken plattborste du ska köpa rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om plattborstar, för att på så vis kunna göra bästa valet av plattborste för just dig.

Vilken plattborste bör jag köpa?

Beroende av vad du har för behov och beroende av vad du har för hårtyp så är den ena plattborsten bättre än den andra. Vissa föredrar att ha plattborste som är elektrisk medan andra föredrar att ha en vanlig plattborste och kombinera den med en hårfön.

En annan sak som spelar in är hur mycket pengar man kan och vill lägga på en hårborste. Välj en som passar dig i pris och en som passar dig vad gäller både funktion och kvalitet.

Hur fungerar en plattborste?

En plattborste är en hårborste och en plattång i ett. Denna typ av plattborstar är elektriska och väldigt smidiga att använda då de snabbar på stylingen. Istället för att gå igenom flera steg i stylingen så gör du allt på en gång med en plattborste – supersmidigt!

Vill du hellre använda en plattborste som inte är elektrisk så kan du välja det istället. Dessa borstar är ofta prisvänliga och smidiga att använda tillsammans med en hårfön.

Hur använder jag en plattborste med hårfönen?

Det är väldigt smidigt att använda en plattborste tillsammans med en hårfön. De har alltid en stor yta och detta gör att man kan borsta en stor yta på samma gång. När man tar större sektioner av håret och borstar så sliter man mindre på sitt hår och det är såklart alltid ett stort plus.

Förtorka ditt hår med en hårfön tills dess att det är i princip helt torrt och därefter borstar du från rot till topp samtidigt som du håller hårfönen nära borsten.

Vilka nackdelar finns det med plattborstar?

All typ av värmestyling skadar ditt hår. Det spelar ingen roll om du använder en elektrisk plattborste eller om du använde en vanlig borste tillsammans med en hårfön. Håret slits när man värmestylar, så enkelt är det.

Du ska alltid använda dig av värmeskydd när du använder en plattborste och även det är ju lite av en nackdel då det är ytterligare en sak att köpa och ha koll på.

Då det är en borste med piggar så kan det bli så att håret trasslar ihop sig när man använder en plattborste. Detta är främst för dig som har trassligt och slitet hår. har du hår som inte mår så bra i sig självt ska du helst inte använda dig av en plattborste då det kommer att slita mer på håret.

Sammanfattning

Nu har vi nått fram till slutet av vårt stora test av plattborster. Här har vi lyft fram 4 olika bäst i test plattborstar, från en billig plattborste som fungerar helt okej, till en dyrare men mycket lyxigare och mer premium plattborste. Nedan sammanställer vi våra bäst i test plattborstar för att underlätta ditt val.

KategoriPlattborsteCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastKicks Paddle Brush Matte100 krKicks.se
MediumMoroccanoil Paddle Brush250 krNordicfeel.se
LyxRemington Straight Brush CB7400650 krParfym.se
JokerBabyliss Hot Straightening Brush599 krAhlens.se

Källor