Bästa schampot för fett hår 2021 – fräscht och glansigt hår

Att ha fett hår är inte ovanligt, men det gör inte bekymret mindre. Det är inte kul att känna att ens hår känns smutsigt och ofräscht, utan man vill såklart känna sig fräsch även dagen efter att man tvättat sitt hår. Det är dock inte alltid det lättaste då det ofta är så att håret känns fett nästan direkt efter tvätt för många.

Om man har problem med fett hår krävs det mer engagemang då det är på det viset att du behöver vara extra omsorgsfull vad gäller val av schampo och andra hårvårdsprodukter. Som tur är så finns det massor av bra hårvårdsprodukter att välja mellan idag. Det spelar ingen roll om du har fett hår, torrt hår eller normalt hår – det finns utan tvekan ett schampo som passar just för dig och ditt hår.

Inledning

Är det så att du har ett schampo för fett hår som är riktigt bra men ändå känner att det är något som strular till sig och gör håret fett? Det kan bero på en mängd olika faktorer. Det kan bland annat vara så att du kanske använder fel stylingprodukter. Om man grundar med ett bra schampo ska man naturligtvis följa upp det med bra balsam, mask/inpackning samt stylingprodukter anpassade efter just fett hår.

Det kan också vara så att du har en hårborste som du inte rengör ordentligt. Det är mycket viktigt att ta hand om både vanliga kammar, utredningskammar, hårborstar, hårclips med mera. Har man rent och fräscht hår säger det ju sig självt att man också ska använda rena produkter efter tvätt.

Kom ihåg att göra rent dina hårsnoddar, spännen med mera. Du kan avsätta tid för detta då det inte tar lång tid. Det är inte så svårt att ta för vana att rengöra denna typ av produkter samtidigt som du exempelvis rengör dina sminkborstar och andra skönhetsprodukter.

Det finns idag smarta lösningar för det mesta vad gäller hår och hårvård. Torrschampot är en av de lösningar som är svårt att motstå när man har fett hår. Det är verkligen en räddare för dåliga hårdagar. Håret fräschas snabbt upp och vare sig du vill använda ett torrschampo i hela håret, eller på utvalda delar av håret så är ett torrschampo en bra kompis.

Det finns bra produkter i alla prisklasser, så det gäller att testa sig fram för att hitta sin favorit. Då det säljs så många bra och lite mer exklusiva produkter idag är det inte svårt att hitta ett schampo för fett hår från ett riktigt bra märke. Visst kostar den är typen av produkter lite mer, men tillgängligheten har ökat rejält. Det är dessutom nästan alltid nedsatt pris i en eller annan butik som säljer märken som exempelvis Redken, Kevin Murphy, Davines med flera.

Ta dig en titt på vårt test nedan för att snabbt bilda dig en uppfattning om vilket schampo för fett hår som passar just dig. Det finns, som ni kan se, ett flertal olika valmöjligheter där man kan vara säker på att få en bra produkt som verkligen funkar.

Redken Scalp Relief Soothing Balance Shampoo

Redken Scalp Relief Soothing Balance Shampoo

Med detta schampo får du vård för en obalanserad och stressad hårbotten. Håret blir snabbt glansigt, luftigt och fräscht efter tvätt. Använd detta som ditt enda schampo så att håret får fin vård vid varje tvätt. Det kommer att leda till att ditt hår inte bara lugnas och piggas upp, ditt hår kommer även att kännas lätt istället för fett och nedtyngt.

Oribe The Cleanse Clarifying Shampoo

Oribe The Cleanse Clarifying Shampoo

Här får du en rejäl rengöring på djupet och det är precis vad ett fett hår behöver. Det är naturligtvis viktigt även för andra hårtyper, men med denna produkt blir håret rent från fett, smuts och gamla produktrester. Det är som att starta om sitt hår och börja om från noll.

Håret får tillbaka sin ursprungliga fräschör och det härligt krämiga löddret är lätt och behagligt i håret. Så fort denna produkt blandas med vatten blir det ett krämigt lödder och att håret blir rent på djupet utan att håret tar någon som helst skada är otroligt.

Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo

Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo

Detta schampo ger ditt hår styrka samtidigt som det verkar färgbevarande. Det hjälper till att balansera hårbotten och det är ett milt schampo som kan användas dagligen. Hårbotten stimuleras och med en fräsch blandning av ingredienser ökar du hårets vitalitet när du väljer just denna produkt.

Har du fett hår som behöver en riktigt bra produkt som tar väl hand om ditt hår är detta ett mycket bra val.

Davines Love Curl Shampoo

Davines Love Curl Shampoo

Detta är ett underbart schampo som doftar gott och som gör att håret mår bra efter varje tvätt. Det ger både spänst och kontroll samtidigt som du får fin volym och en härlig lätt känsla.

Det finns både balsam och inpackning/mask i samma serie. Detta rekommenderar vi er att testa tillsammans då det ger ett mycket bra resultat. Att endast använda schampot är inte bra då det krävs ett balsam efter alla schampon för att håret ska få den bästa vården.

Vad gör våra tester av schampo för fett hår påliltliga?

Vi som har testat dessa schampon är alla väldigt intresserade av hårvård och vi har dessutom bra koll på olika märken och produkter inom skönhetsvård i allmänhet. Är du en beautyjunkie som oss så har du säkert redan koll på bra märken och produkter, men för dig som behöver lite hjälp på traven har vi gjort detta test.

Vi som har testat de aktuella produkterna i detta test har fett hår och har därför enkelt kunna se efter om de funkar eller inte. Det tar inte många tvättar innan man vet om en produkt gör det den ska eller inte, så vi tvättade håret tre gånger var med vardera schampo i testet innan vi bestämde oss för vilka schampon som skulle ta vinnarplatserna.

Schampo för fett hår – för vem?

Schampo för fett hår är endast till för dig som har fett och obalanserat hår. Om du har torrt hår ska du absolut inte använda den här typen av schampo då det kommer att göra mer skada än nytta.

Fett hår beror på obalans i talgproduktionen, så det kan jämföras med att ha fet hy. Det finns bra exfolieringsprodukter som du kan använda dig av även för hår och hårbotten,så passa på att göra en sådan behandling lite då och då.

Hur valde vi vilka schampon för fett hår vi skulle testa?

Vi har med en blandning av schampon för fett hår som kommer sig av dels vilka vi ville ha med i testet, vilka produkter som är populära och som säljer mycket och vilka schampon för fett hår som rekommenderas av proffs.

Vi har helt enkelt gjort ett test där vi ha blandat alla dessa olika schampon för att alla skulle komma till tals. Både proffs och “vanliga” beautyjunkies. En perfekt blandning, med andra ord.

Hur utförde vi testerna av schampo för fett hår?

Vi testade varje schampo tre tvättar var. Vi använde dem både med och utan balsam för att få en bra känsla för vad det är för produkt. Vi såg även till att använda produkterna med och utan stylingprodukter. Naturligtvis testade vi också om det blev stor skillnad när vi lät håret självtorka och när vi använde hårfön. Resultatet av detta test är vad ni ser här.

Bäst i Test bland schampon för fett hår

Efter att vi alla slutfört våra tester av alla utvalda schampon för fett hår samlades vi för att enas om vilka som skulle väljas ut till bäst i test schampon för fett hår, en produkt inom varje kategori. Från ett billigtt schampo som samtidigt fungerar riktigt bra för fett hår, till en lite dyrare men mycket lyxigare och mer premium schampo för fett hår. Nedan är våra recensioner från testerna av bäst i test schampo för fett hår.

Bäst & Billigast: Redken Scalp Relief Soothing Balance Shampoo

Bäst & Billigast: Redken Scalp Relief Soothing Balance Shampoo

Att Redken har bra hårvårdsprodukter är ingen nyhet för någon. Det är inte bara här i Sverige som vi är förtjusta i deras produkter, utan detta är ett världskänt och mycket omtyckt märke överallt.

Då det är balanserande så blir det en mycket härlig känsla vid applicering. Med svalkande eukalyptus får man extra lugn och dessutom blir det på det viset att schampot lindrar. Du kan räkna med ett resultat som är både fräscht, friskt, spänstigt och starkt.

Du som har känslig hårbotten och fett hår kommer att uppskatta detta schampo då det tar hand om båda dessa bekymmer. En lugnad hårbotten plus ett luftigt, lätt och icke-fett hår är en vinnande kombination.

Det är bara att massera in schampot i vått hår tills dess att det börjar löddra. Låt det sedan sitta i och verka under ett par minuter innan du sköljer ur det och följer upp med balsam och/eller inpackning/mask.

Medium: Oribe The Cleanse Clarifying Shampoo

Medium: Oribe The Cleanse Clarifying Shampoo

Detta schampo erbjuder djupverkande rengöring på ett sätt så att håret blir rent utan att viktiga näringsämnen försvinner. Detta är en intensivt rengörande mousse som tar bort smuts, fett och restprodukter i ett nafs.

Dess främsta egenskaper är att detta är dels en helt ny form av rengöring som använder en exfolierande hudvårdsteknik, att det förbereder håret för styling, att det polerar hår och hårbotten rent och att det tar bort mineralrester från både vatten och klor.

Att det är ett lyxigt märke gör att det känns extra roligt. Både förpackningen och innehållet är lyxigt och det är definitivt en bra start på en samling av produkter från Oribe. Med en otroligt snygg design är detta ett schampo man gärna vill ha framme i sitt badrum och det är ju alltid ett extra plus som vi gärna tar emot.

Då detta är en produkt i en unik form med sin aerolmousse som förvandlas till ett krämigt lödder vid kontakt med vatten så är det också lite extra kul att använda den.

Lyx: Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo

Lyx: Kevin Murphy Balancing Wash Shampoo

Här har vi ett mycket milt schampo som är rikt på antioxidanter och som dessutom ser till att verka färgbevarande. Vad mer? Det skyddar även mot skador som orsakats av värmeverktyg som exempelvis hårfön eller locktång.

Schampot är helt fritt från både sulfater och parabener och dess pH ligger på 5.5-6.0. Håret lämnas exakt så som vi vill ha det – luftigt, fräscht och med läcker volym. OM du haft produkter från Kevin Murphy tidigare vet du hur bra produkterna är och det gör att de blir prisvänliga, även om det kanske känns som att de är väldigt dyra jämfört med många andra märken.

Vi gillar särskilt att detta är ett schampo för fett hår samtidigt som det är mycket återfuktande – detta gör att det passar alla. Har ditt hår och din hårbotten speciella krav är detta ett schampo som kommer att göra underverk. Klåda och irritation likväl som fett hår fixas snabbt till. Du får snabbt ordning på ditt hår och då det är ett drygt schampo så kommer du att kunna njuta av resultatet länge.

Joker: Davines Love Curl Shampoo

Joker: Davines Love Curl Shampoo

Detta schampo är rikt på bland annat proteiner, E-vitamin, B-vitamin, magnesium, järn, koppar, fosfor, kalium och omättade fetter. Det innehåller även mandelextrakt och förpackningen är tillverkad med minsta möjliga plast. Den plast som används är godkänd för livsmedel och detta innebär att du kan återanvända förpackningen om du vill.

Du använder det på vanligt vis, det vill säga att du applicerar det i vått hår och sedan masserar in det grundligt. Sedan är det bara att skölja håret innan du applicerar balsam och/eller hårmask i samma serie från Davines.

Med detta schampo får både fett hår och lockigt hår ett mycket fint utseende och håret blir mycket fräscht utan att torka ut håret eller skada det på andra sätt. Det är helt enkelt ett schampo som är bra för håret och för miljön, så du får allt i ett med detta schampo.

Schampon för fett hår som utmanar

Vi kan bara välja ut 4 olika bäst i test schampon för fett hår i våra tester, en i varje kategori. Det fanns ändå några andra schampon för fett hår som gjorde ett intryck under våra tester vilka vi vill rekommendera om ingen av våra bäst i test schampon för fett hår finns på lager eller passar dina behov.

L:A Bruket Schampo Citrongräs

L:A Bruket Schampo Citrongräs

Detta är ett fräscht doftande schampo som är perfekt för dig med normalt till fett hår. Det är helt fritt från parabener och silikoner och det är baserat på ekologiska ingredienser. Bland ingredienserna hittar du bland annat aloe vera, havreextrakt och, såklart, citrongräs.

Med aloe vera mjukgörs, svalkas, lugnas och stimuleras hår och hårbotten och havreextrakt reparerar och återställer fuktbalansen samtidigt som det vårdar och lugnar. Citrongräset ser till så att blodcirkulationen stimuleras i din hårbotten.

Cutrin Bio+ Special Shampoo

Cutrin Bio+ Special Shampoo

Detta schampo är ett mycket bra och milt schampo som du kan använda dagligen. Om du har mjäll är detta ett klokt val då schampot tar bort mjäll och balanserar hårbotten på ett mycket bra sätt.

Schampot reglerar fettbildningen i ditt hår och fungerar därför perfekt som en slags kur för håret. Har du fet hårbotten kommer det att funka lika bra som om du har andra problem med hår och hårbotten som behöver balanseras. Även färgat hår kommer att må bra av schampot.

Wella System Professional SP Luxeoil Keratin Protect Shampoo

Wella System Professional SP Luxeoil Keratin Protect Shampoo

Här har vi ett schampo som inte bara gör rent på ett skönt och bra sätt, det är också så att du får en lyxig känsla av att använda det. Detta är ett bra schampo i mellanprisklassen och du kan räkna med att överflödigt fett tvättas bort samtidigt som håret får fin och naturlig glans.

Schampot innehåller både mandelolja och keratin och detta är vad som ger schampot den balanserande effekten.

Frågor och svar om schampo för fett hår

Även om du kanske redan bestämt vilket schampo för fett hår du ska köpa rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om schampo för fett hår, för att på så vis kunna göra bästa valet av schampo för fett hår för just dig.

Varför får man fett hår?

Fett hår kan i mångt och mycket jämföras med fet hy. Precis som med huden är det så att överdrivet tvättande leder till att man torkar ut håret. Detta, i sin tur, gör att håret producerar mer talg. Detsamma sker med huden. Om du har fett hår vill du tvätta det ofta då det krävs, men genom att tvätta håret ofta får man fetare hår. Varför? För att kroppen signalerar att håret, eller huden, behöver mer fett för att förhindra uttorkning. Det är talgkörtlarna som producerar mer fett för att förhindra att hårbotten blir torr.

Ofta är det så att anledningen till att du får fett hår har att göra med överdrivet tvättande av håret. Det blir lätt så att det skapas en ond cirkel då fett hår leder till att man tvättar håret oftare. Detta, i sin tur, leder till att det produceras mer fett.

Det kan också vara så att fett hår beror på andra saker. Hormoner kan vara en sådan sak. Även här kan man jämföra med huden då det ofta är så att huden påverkas exempelvis under puberteten. Det är ju ofta en jobbig tid i största allmänhet, vilket gör att det är svårt med fett hår. Se till att ge din tonåring därhemma bra produkter och passa på att köpa torrschampo så att hen inte förstör sitt hår och sin hårbotten i ung ålder bara för att hormonerna gör att det produceras mer fett.

Det finns även andra faktorer som kan påverka håret på ett sätt så att det blir fett. Livsstil påverkar såväl hår som hud och om du inte har en hälsosam livsstil kommer det att synas. Både håret och huden blir ofräsch om du äter dåligt, inte är ute i friska luften och så vidare. Fett hår kan med andra ord ha att göra med att du exempelvis äter för mycket socker och för mycket kolhydrater.

Det bästa är att försöka att inte tvätta håret så ofta då det är vad som gör att den onda cirkeln bara snurrar på. När du vaknar upp med fett hår kan du använda dig av torrschampo. Detta gör att håret blir rent och ser fräscht ut utan att du tvättar sönder håret och gör att det blir fett på grund av att du tvättar för mycket.

Kan man motverka fett hår?

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att försöka dra ner på tvättandet. Som nämnt ovan är det på det viset att överdriven tvättning av håret leder till att ett fett hår blir mer fett. Trots att det är mycket lätt att förstå varför en person med fett hår vill tvätta håret ofta så är det inte bra.

Ett torrschampo är räddaren i nöden, så se till att ha ett bra torrschampo hemma. Satsa på kvalitet då det innebär att du kan räkna med att det ger ett bra resultat och tar hand om ditt hår på en och samma gång. Som tur är finns det många personer som lider av just fett hår o och det innebär att det hela tiden tas fram bättre och bättre produkter som fixar just fett hår.

Det är också viktigt att komma ihåg att ett schampo av bra kvalitet är viktigt. Som ni kan se i vårt test ovan så finns det en mängd bra schampon att välja mellan när man har just fett hår. Det är bara att välja ett som passar dig och vara försiktig med tvättandet. Försök dra ner på det till ett par gånger i veckan, om det går. Om du tvättar det för ofta spelar det ingen roll hur bra schampo du har, ditt hår och din hårbotten kommer att torkas ut och börja producera mer fett.

Sammanfattning

Nu har vi nått fram till slutet av vårt omfattande test av schampo för fett hår. Här har vi lyft fram 4 olika bäst i test schampo för fett hår, från ett billig schampo som fungerar bra mot fett hår, till ett dyrare men mycket lyxigare och mer premium schampo. Nedan sammanställer vi våra bäst i test schampo för fett hår för att underlätta ditt val.

KategoriShampo för fett hårLägsta pris
Bäst & BilligastRedken Scalp Relief Soothing Balance ShampooLäs mer…
MediumOribe The Cleanse Clarifying ShampooLäs mer…
LyxKevin Murphy Balancing Wash ShampooLäs mer…
JokerDavines Love Curl ShampooLäs mer…

Källor

  • https://www.nordicfeel.se/harvard/schampo-balsam/shampoo/redken-scalp-relief-3423
  • https://lyko.com/sv/oribe/oribe-signature-the-cleanse-clarifying-shampoo-200ml
  • https://lyko.com/sv/kevin-murphy/kevin-murphy-balancing-wash-shampoo-40ml
  • https://lyko.com/sv/davines/davines-essentiallove-curl-shampoo
  • https://lyko.com/sv/la-bruket/la-bruket-schampocitrongras-250ml
  • https://www.meds.se/cutrin-bio-original-special-shampoo-200-ml
  • https://lyko.com/sv/wella-professionals/wella-sp-luxeoil-keratin-protect-shampoo