Hur får man bort gult hår? Få bort gula toner i håret hemma

Att bleka håret är kul och resultatet blir ofta som man vill ha det. Det finns bara ett litet krux – de gula tonerna som oftast hänger med på köpet är inte lika roliga att ha att göra med.

Om du har testat olika frisörer och olika blekningar hemma så vet du att det finns stora skillnader mellan olika produkter och olika frisörer. Man får oftast vad man betalar för, så är det så att du vill ha ett bra resultat är det ofta smart att gå till en välrenommerad frisör.

Har du tålamod och kan tänka dig att fixa och trixa mycket hemma själv så kan en hemma-blondering vara ett bra val, dock. Du hittar bra blekning för under hundralappen i mataffären och sedan är det bara att lägga till silverschampo, inpackning plus andra hårvårdsprodukter som tar bort gula toner.

Det blir alltså lite att hålla reda på, men när man väl hittat sin cocktail av hur man ska ta hand om de gula nyanserna i sitt blekta hår så blir man ofta nöjd med resultatet! Det är ju såklart extra kul att bli nöjd om man bleker håret hemma då det är så billigt.

Blekt hår kräver mycket vård

Att bleka håret är, som sagt roligt, men utöver att man får räkna med gula toner så är det också på det viset att det krävs att man har bra produkter för håret. Man kan nämligen inte köra på med vilka billighets-produkter som helst och tro att håret ska må bra. Det krävs det tunga artilleriet och det betyder att man får vara beredd att betala lite mer.

Är det då ens värt att göra det hemma själv? Om det krävs andra produkter efteråt för att hålla det fräscht? Jepp! Det är nämligen så att det idag finns så bra produkter för just blont hår att man får kanonfint resultat om man bara vet vad man ska använda sig av.

En av de viktigaste sakerna att tänka på inte bara med blonderat, eller blekt hår, är att ge det mycket omsorg och kärlek. Använd gärna extra vårdande inpackningar / hårmasker och schampo av bra kvalitet. Man kan satsa på produkter från olika märken om man hittar sina favoriter på så sätt, eller sp kan man satsa på en serie från ett märke.

Idag är det så att det finns väldigt bra “blond”-serier från de stora märkena som är extra bra. Ofta är det värt att satsa på dessa istället för de billigare alternativen få man helt enkelt får ett bättre resultat.

Det bästa är när en serie fokuserar inte bara på att ta bort gula toner, utan också att det finns ett fokus på just extra vård. Varför är det då så viktigt att just blonderat hår ska tas omhand lite extra? Det är ett enkelt svar på den frågan – det är helt enkelt så att det sliter väldigt mycket på håret när man bleker det.

Undvik och få bort gula toner i håret

Det mest grundläggande receptet eller hemmakur för att få bort gult hår eller undvika gula toner i håret är att inte tvätta håret för ofta. Det är viktigt att undvika att slita på behandlat hår i onödan. Så försök att begränsa antalet hårtvättar till en eller två gånger i veckan för optimalt resultat.

Gult hår
Undvika gula toner i håret

Varva helst och gärna ditt vardagliga schampo med effektiva och bra inpackningar varannan vecka och använd med fördel ett bra silverschampo.

Vilka produkter är bäst?

Det är såklart lite individuellt vilka produkter man tycker är de bästa, men det finns vissa produkter som är särskilt anpassade för slitet och överbehandlat hår. Det är dessa man ska satsa på om man bleker håret.

Det finns många olika att välja mellan. Det är naturligtvis bra om det är produkter som både satsar på att ta hand om slitet hår och ta bort gula toner, men man kan också göra på det viset att man har en serie för att ta bort det gula och sedan en riktig dunder-inpackning som tar hand om slitaget.

Man kan alltså blanda lite hur man vill. Det är ofta så att man hittar rätt efter att man testat lite av varje. Kanske blir det exempelvis ett silverschampo från ett märke, en hårinpackning från ett annat märke och stylingprodukter från ett tredje? Man behöver inte hålla sig till endast ett märke och ofta är det till och med så att det kan bli ett bättre resultat när man blandar lite efter eget tycke.

Varför blir håret gult?

Först och främst är det så att håret får gula toner vid blekning för att man inte låter blekningen verka tillräckligt länge. Detta gäller både när man gör det hemma själv och hos frisören. Det krävs helt enkelt att man låter det verka så att man slipper för mycket av det gula.

Vidare är det på det viset att yttre påverkan har stor betydelse när det kommer till hår som blir gult. Blont hår är ofta samma sak som torrt hår. Det, i sin tur, innebär att håret drar till sig mer smuts, avgaser etcetera.

Det är därför bra att detoxa sitt blonda hår så att det fräschas upp. Detta kan man göra typ en gång i månaden med bra resultat.

Exempel på bra produkter

En sak som är väldigt bra för alla med blekt hår är hårolja. En bra hårolja är guld värd och det bästa är att det finns hårolja som är för blondiner! Detta innebär att håroljan inte bara gör håret mjukt och glansigt, det tar också fram de kalla tonerna man vill ha för att bli av med det gula i håret. Inte illa, eller hur?

Det finns även hårmousse som stylar håret samtidigt som det tar bort det gula i håret. Man kan med andra ord få till riktigt bra hårfärg bara av att ta mousse i håret!

Den gamla godingen silverschampo och inpackningar av olika slag ska vi tala mer om i detalj nedan, men det är såklart sådana saker som ligger till grund för att håret ska bli av med gula toner.

Det bästa man kan göra är att mixa lite av varje. Man behöver dock inte använda sig av den här typen av produkter hela tiden. Var försiktig och tänk på att investera i bra produkter – det är oftast värt att betala lite extra om man vill att håret ska vara fint och fräscht.

Silverschampo och gult hår

Silverschampo är klassikern som alltid funkar. Det finns mängder av olika varianter och här är det noga att man ser till att välja rätt. Kolla upp vilka silverschampon som får bra recensioner, kolla upp vad de innehåller, fråga din frisör och så vidare. Om man använder ett som är bra så kommer håret att må bra och det är viktigt – köp inte ett som är billigt bara för att du vill spara in på pengarna. Det kommer göra att håret blir mindre välmående.

Det är de lila/blå pigmenten i silverschampo som är avgörande när det kommer till att neutralisera det gula. Det är dessa pigment som finns i alla andra produkter som även de är till för att ta bort de gula nyanserna i blonderat hår. En riktigt bra uppfinning, eller hur?

Inpackning och hårmask

När det kommer till hårinpackningar eller hårmasker så är det samma sak här som med silverschampo. Det är kanonbra att använda produkter som har lila/blå pigment och som är till för att ta bort det oönskade gula i håret.

Här är det viktigt att satsa på produkter som inte bara är bra på att ha bra pigment, utan det är minst lika viktigt att man ser till att den inpackning, eller den hårmask, man använder är vårdande för slitet och torrt hår.

Det finns varianter som är bra på både och, men då får man räkna med att det kostar lite mer. Det man ska komma ihåg är dock att det är värt det många gånger om – ett välmående hår är aldrig något man säger nej till!

Använd handskar vid hårtvätt med silverschampo

Vissa silverschampon kan färga av sig när man tvättar håret. Beroende av hur mycket du irriterar dig på det så kan du behöva handskar eller inte. Vissa bryr sig inte nämnvärt medan andra alltid har handskar på.

Det är inte på det viset att det lila/blå sitter kvar länge, men det kan ta några handtvättar innan det försvinner. Det är bra att vara medveten om det bara så att man inte blir irriterad när det händer.

Pigmentinpckningar och gult hår

Som vi nämnt tidigare beror det oftast på yttre faktorer att håret blir gult. Något som hjälper till och motverkar gult hår är att cirka en gång i månaden utföra en rejäl pigmentinpackning för att fräscha upp hårets ton samt för att rensa ut håret från prduktrester och smutspartiklar.

Undvik gärna värmeverktyg

Det är klokt att tänka på att vårda sitt hår mer när man har blekt/blonderat hår. En av de saker man kan skippa är att använda värme- och stylingverktyg. Om man inte vill det så kommer håret att slitas extremt mycket om man både bleker och lockar, fönar med mera.

Att låta håret självtorka är bra, så försök göra det. En annan sak som är smart är att passa på att inte göra en massa saker med håret exempelvis under slappa söndagar. Passa på att göra både hårinpackning, ansiktsmask med mera samtidigt de dagar du ändå bara ska slappa runt hemma. Då behöver man inte tänka på att håret ska vara stylat, utan då kan man låta det vara precis som det är. Det sliter inget alls på ditt hår och det förtjänar håret!

Från mörkt hår till blond – en rejäl utmaning

För de som har en väldigt pigmentrikt hår, dvs de som är svart- eller brunhåriga, så är det en riktigt stor utmaning att fixa till en snyggt blond nyans på håret. I de fall när man bleker ett ljust hår och sedan fortsätter bleka så får håret alltid orangea toner innan det blir ljust. I dessa fall blir håret även gult och fortsätter manbleka ytterligare så tappar man helt enkelt håret.

Från mörkt till blont hår.
Mörkt till blont hår

Att gå från mörkhårig till helt blond är alltså en stor utmaning som verkligen sliter på håret och det är långt ifrån alltid som slutresultatet blir som man själv önskat sig.

Detta är i stort sett helt omöjligt att genomföra hemma om man vill få det snyggt och samtidigt vara rätt om sitt hår, utan istället bör man blondera sig hos en frisör. Allra enklast är så klart att acceptera den naturliga hårfärg som man redan har och arbeta med att färga håret utefter dessa förutsättningarna.

Vill man ändå ha en blonderad look så krävs det i de allra flesta fall flera olika behandlingar hos frisören och när du väl fått den blonda nyans du vill ha krävs ytterligare och regelbunden pigmentvård hemma.

Solsemester – inte så lyckat för blonderat hår

Både sol och salta bad är dåligt för alla hår och blekt hår lider i synnerhet av detta. Det är viktigt att du ser till att skydda håret när du är i solen, så tänk på att ha hatt eller liknande. Det är ju faktiskt coolt, så det är knappast trist att behöva ha en hatt på, eller hur?

Luftföroreningar och hår

Som nämnts tidigare så är olika former av luftföroreningar också en avgörande och betydande faktor när det gäller ditt hårs kondition. Luften runt omkring oss är tyvärr i de allra flesta fall väldigt förorenad nu för tiden. Så oavsett om du bor på en liten ort eller i en storstad så utsätts ditt hår dagligen av påfrestningar.

Ett tips kan här vara att under t.ex. långpromenader eller motionspass utomhus använda en mössa eller något annat som skydd för håret, för att minimera exponeringen för luftföroreningar.