Bästa sminkborttagningen 2021 – ta bort sminket skonsamt

Att ta bort sminket på kvällen är en rutin som majoriteten av oss har och ni som inte har det – skaffa er den rutinen omgående! Det är oerhört viktigt att vara noggrann med att ta bort sitt smink på kvällen om man vill ha en frisk och fin hud.

I detta test har vi tagit med sminkborttagning som är mer fokuserad på just själva avlägsnandet av smink så vi har inte tagit med produkter som vi istället anser hamna i kategorin för “Bästa ansiktsrengöring” eller liknande.

Denna artikel om sminkborttagning innehåller reklam i form av annonslänkar till Kicks.se, Lyko.se, Nordicfeel.se och Ahlens.se

Inledning

Här är det produkter som siktar in sig på att avlägsna smink och sedan kan man använda en ansiktsrengöring efter detta steg, om man vill det. Det är dock inte nödvändigt, utan de produkter vi har med i detta test kan användas som enda rengöring på kvällen innan toner, serum, eventuell mask och/eller nattkräm. Testa dig fram för att se vad som passar just dig bäst.

Våra vinnare i vårt bäst i test som ni ser nedan samt våra utmanare i testet är den typen av sminkborttagning som funkar både som ögonmakeup-remover och som sminkborttagning i hela ansiktet.

Vi har alla olika hudtyp och vi använder oss av olika typ av smink samt olika mycket smink. Om man har mycket makeup så kan det vara bra att kombinera en sminkborttagning med en ansiktsrengöring medan det räcker bra med en bra ansiktsrengöring om man inte sminkar sig.

Om man endast sminkar sina ögon ska man satsa på en ögonmakeup-remover + en ansiktsrengöring. Om man har enkel och fin hy kan det räcka med färre steg i kvällsrutinen medan en problemhud behöver mer tid, omsorg och produkter.

Allt ovan sammantaget så har vi valt ut åtta stycken sminkborttagningsprodukter som vi tycker passar för alla som vill ha en sminkborttagning som är snäll och bra för huden. De produkter vi har med nedan passar de flesta hudtyper och de tar bort makeup på ett kick!

Vår vinnare i vår kategori Bäst & Billigast blev “2 in 1 Makeup Remover” från Emma S. Denna produkt har både rengöring och toner i ett så man behöver bara denna istället för att använda sig av en toner/ansiktsvatten efteråt. Den lugnar och binder fukt och man känner sig absolut ren!

Vår vinnare i vår kategori Medium blev MAC Cosmetics Cleanse Off Oil som är en produkt med botaniska oljor som är otroligt mild och därför passar även de mest torra, stressade eller mogna hudtyper.

Lyx-vinnaren blev ingen mindre än Micellar Cleansing Water från Bioeffect. Ni som har koll på detta märke vet att deras serum har sålts i kopiösa mängder de senaste åren och det är konstigt – Bioeffect levererar och det ser vi även på denna produkt!

Vi har också med en Joker-vinnare som blev den otroligt lyxiga Prodigy Make Up Remover från Helena Rubinstein. Detta är en riktigt fin rengörongscreme som inte bara vårdar och lugnar, den tillför även fukt samt löser upp även den tyngsta av makeup.

Våra fyra utmanare är Come Undone från Hey Honey, Make-Up Remover Micellar Water från La Roche-Posay, Gelatéis Douceur Makeup Remover från Lancôme och Rinse-Off Foaming Cleanser från Clinique. Alla härliga och superbra produkter!

2 in 1 Makeup Remover från Emma S.

2 in 1 Makeup Remover från Emma S.

På denna flaska står det “One product to remove your makeup” och det är precis vad det är också – en klockren produkt till ett väldigt bra pris som man blir glad av att använda!

Detta var ett av våra självklara val då vi gillar detta varumärke i allmänhet och denna produkt (plus några andra, förstås) i synnerhet.

MAC Cosmetics Cleanse Off Oil

MAC Cosmetics Cleanse Off Oil

Här kommer en produkt från MAC och det betyder i princip alltid att det är en toppenbra grej man får i sin hand. Deras produkter gör en ytterst sällan besviken och med denna godbit i sin hand så blir man definitivt nöjd, så mycket är säkert!

Vi gillar att den innehåller botaniska oljor, att den gör huden klar och fräsch och att den är så mild mot huden.

Bioeffect Micellar Cleansing Water

Bioeffect Micellar Cleansing Water

När man ser en produkt från alltid lika pålitliga Bioeffect så är det bara att köpa! Vi är så glada över att de har börjat fylla upp sitt utbud med fler och fler produkter då vi alla älskar deras EGF-serum.

Ni kommer att älska denna sminkborttagning – det kan vi lova!

Helena Rubinstein Make Up Remover

Helena Rubinstein Make Up Remover

Vi ville ha med denna härlighet i vårt test för den är så himla fin! Inte nog med att den tar bort smuts och makeup på det bästa av sätt, det är också på det viset att man får en superfin förpackning till badrummet. Det är ju alltid mer värt än vad man kan tro, eller hur?

Denna produkt förvandlas till en fin olja när man masserar in den och det är såklart en riktigt härlig upplevelse både för kropp och sinne!

Vad gör våra tester av sminkborttagning pålitliga?

Vi som har testat de produkter inom sminkborttagning som vi har med i vårt bäst i test har koll på allting vad gäller skönhet – så vill ni ha information från personer som testat det mesta som finns i utbudet så har ni kommit rätt!

Vi som gjorde testet har många års erfarenhet av att vara beauty junkies och vi tar all ära i det – det är ju helt klart det roligaste som finns, eller hur?

Vi testar nya produkter hela tiden och vi har lång erfarenhet av att göra just det – detta ger kunskap som grundar sig i många års erfarenhet + ny och fräsch info om det allra senaste i en perfekt kombination. Det perfekta utgångsläget för att vi ska kunna dela med oss av vår kunskap till er, så det är bara för er att haka på oss nu!

Sminkborttagning – för vem?

Som vi nämnde ovan så är det på det viset att man alltid ska tvätta av sig sitt smink med sminkborttagning på kvällen. Det är helt enkelt inte något att ens diskutera. Om man låter sminket vara kvar på natten så får huden varken andas eller tas omhand av alla godsaker så som serum, nattmasker, rengöring med mera. Vem vill göra så mot sin hud? Rena galenskapen!

Om man låter sminket sitta kvar under natten så vaknar man med en hud som är i behov av att rengöras, återfuktas och tas omhand i största allmänhet. En hud som inte tas omhand på kvällen kommer att bli smutsig och det är inte roligt att se resultatet med igentäppta porer med mera.

Är du lat? Känner du att det här med sminkborttagning är för trist och tidskrävande för ditt spännande liv? Tänk då på vad som kommer att hända med huden om några år om du tar illa hand om den medan du är ung.

Det som inte syns på en 20-årig hud kommer att visa sig när man blir 40 år, men tar man hela tiden hand om sig så kommer man att ha en fin hud hela livet. Det är alltså värt den där extra tiden på kvällen!

Hur valde vi vilka sminkborttagningar som skulle testas?

Det var inte särskilt svårt att komma fram till vilka sminkborttagningar vi skulle testa – vi har våra favoriter och sedan har vi kollat upp vilka som är mest populära samt vilka som rekommenderas av personal på skönhetsbutikerna. Resultatet – en riktigt bra blandning!

Vi ville, som vanligt, erbjuda både billigare och dyrare alternativ och det är därför vi har med produkter i alla prisklasser.

Hur utförde vi testerna av sminkborttagning?

Vi är åtta personer som har testat produkterna. Vi har testat två olika sminkborttagningar vardera för att det skulle bli fler än en person som gör ett utlåtande om en produkt. Vi testade varje produkt i en vecka för att känna efter skillnaden på huden jämfört med vår vanliga sminkborttagning och det är resultatet av dessa veckors testande som ni får här i detta test.

Vi har testat både med vanlig dagsmakeup och med hårdare kvällsmakeup för att kunna ge er ett rättvist omdöme om varje produkt.

Bäst i Test bland sminkborttagning

Efter utförliga tester och långa samtal har vi i testgruppen tagit fram och enats om vilken sminkborttagning som utsetts till bäst i test inom respektive kategori. Från den sminkborttagning som blev bäst och billigast sminkborttagning till den något dyrare men mycket lyxigare och mer premium produkten.

Bäst & Billigast: 2 in 1 Makeup Remover från Emma S.

Bäst & Billigast: 2 in 1 Makeup Remover från Emma S.

Om du är ute efter en riktigt fräsch och bra sminkborttagning så är detta rätt produkt för dig! Det finns ingenting att klaga på här – den har till och med en fräsch färg!

Det enda du behöver göra är att hälla önskad mängd på en bomullsrondell för att sedan svepa denna över hela ansiktet. Får du inte bort allt smink på en gång är det bara att upprepa med ytterligare en bomullsrondell.

Här märkte en av oss som testade denna att det räckte med ett svep med en bomullsrondell medan den andra som testade endast behövde ett svep – det är alltså lite olika beroende av vad man vill ha för resultat och beroende av hudtyp samt hur mycket smink man haft.

Cirkapriset för 2 in 1 Makeup Remover från Emma S. ligger på 139 kronor.

Medium: MAC Cosmetics Cleanse Off Oil

Medium: MAC Cosmetics Cleanse Off Oil

Om du har mogen, stressad, torr eller känslig hud så är detta en mycket bra produkt att välja. Med denna så får man en bra och grundlig rengöring samtidigt som man lämnas med en klar, fräsch och mjuk hud.

Denna sminkborttagning från MAC är en favorit för flera av oss och båda som testade denna produkt föll för den. Den är bra på att ta bort smink både i ansiktet i allmänhet och ögonmakeup – en klar vinnare, alltså!

Detta är en riktigt snygg förpackning till på köpet, så man får både en superprodukt och en fräsch och snygg förpackning att ha i badrummet. Inte illa, eller vad säger ni?

Cirkapriset för MAC Cosmetics Cleanse Off Oil ligger på 240 kronor.

Lyx: Bioeffect Micellar Cleansing Water

Lyx: Bioeffect Micellar Cleansing Water

Detta är en produkt som vi rekommenderar er alla att köpa för exakt så bra är den! Detta är en sminkborttagning som inte bara tar bort just makeup, det är även en produkt som hjälper till att lösa upp orenheter.

Kanske har du inte så oren hud? Det spelar ingen roll – detta är en sminkborttagning som är bra ändå. Ibland blir personer som inte har problem med sin hud lite rädda när de ser att en produkt “löser upp orenheter” då de tror att detta innebär att det är en stark produkt. Så är det absolut INTE! Läs alltid en produkts innehållsförteckning först så ska du se att det finns massor av bra produkter som inte skadar din hud.

Detta är en produkt som fungerar lika bra tillsammans med andra produkter från Bioeffect EGF som med produkter från andra märken. Det är bara när det är syra-märken man ska vara försiktig och inte blanda.

Cirkapriset för Bioeffect Micellar Cleansing Water ligger på 629 kronor.

Joker: Helena Rubinstein Make Up Remover

Vill du ha en sminkborttagning som är en riktig höjdare så är det denna du ska ta dig en titt på – Helena Rubinstein har väl sällan gjort någon besviken!

Med denna produkt är det så att man masserar in den på torrt ansikte och sedan sköljer av med vatten. Gillar du det så kommer detta att bli en storfavorit!

Det är alltid kul med lyxiga skönhetsprodukter och detta är verkligen en lyxig grej att ha hemma i badrummet. Det bästa är att lyxen både syns på den ursnygga förpackningen och på resultatet efter att man använt den – en riktig vinnare, enligt oss!

Cirkapriset för Helena Rubinstein Make Up Remover ligger på 670 kronor.

Våra utmanare inom sminkborttagning

Vi har med fyra extra produkter i detta test – allt för att ni ska få mycket att välja mellan! Det finns en mängd bra sminkborttagningar, så att välja ut åtta av dem var både lätt och svårt. Lätt för att det finns mycket att välja mellan och svårt för att välja vilka som har det där lilla extra som gör att de studsar fram lite mer än vad andra gör.

Nedan följer våra utmanare som gav våra bäst-i-test sminkborttagningar en rejäl match, häng med!

Hey Honey Come Undone Face & Eye Daily Makeup Remover

Hey Honey Come Undone Face & Eye Daily Makeup Remover

En läcker liten rosa tub som påminner om By Terry vid en första anblick är vad man får med denna goding. Det är inte bara en trevlig och fin förpackning man får, utan det är även ett mycket bra innehåll, såklart!

Denna sminkborttagning passar alla som vill ha en produkt som har 100 % naturligt innehåll och som dessutom har PETA-certifiering. Det är en produkt som passar alla hudtyper och dess gelkonsistens är mycket behaglig att ha att göra med. Att den förvandlas till en len lotion som återfuktar huden på djupet är ytterligare ett stort plus.

Cirkapriset för ey Honey Come Undone Face & Eye Daily Makeup Remover ligger på 399 kronor.

La Roche-Posay Make-Up Remover Micellar Water

La Roche-Posay Make-Up Remover Micellar Water

Detta är ett varumärke som många tycker om och det gör även vi! Deras produkter är fräscha och de är väldigt bra vad gäller att behålla hudens balans och så är även denna sminkborttagning – man behöver inte oroa sig över att det ska bli på det viset att hudens balans rubbas och det är väldigt viktigt.

Detta är en 3-i-1 rengöring som både avlägsnar makeup på ett ypperligt sätt och rengör huden på djupet. Det är en sminkborttagning som passar även de allra känsligaste hudtyper, vilket innebär att alla kan använda denna produkt.

Cirkapriset för La Roche-Posay Make-Up Remover Micellar Water ligger på 159 kronor.

Lancôme Gelatéis Douceur Makeup Remover Milk

Lancôme Gelatéis Douceur Makeup Remover Milk

Med denna lätta och krämiga rengöring får man en skonsam och djuprengörande sminkborttagning som tar hand om både ögonmakeup och ansiktsmakeup – allt man kan önska sig, alltså!

Detta är en sminkborttagning som innehåller naturliga ananasextrakt och papayaextrakt. Dessa ingredienser hjälper till att fixa huden så att den både strålar och mjukgörs.

Du väljer själv om du vill använda den på en bomullsrondell eller om du vill massera in den direkt i ansiktet.

Cirkapriset för Lancôme Gelatéis Douceur Makeup Remover Milk ligger på 290 kronor.

Clinique Rinse-Off Foaming Cleanser

Clinique Rinse-Off Foaming Cleanser

Detta är en fin och mild sminkborttagning från Clinique som är mycket bra. Det är en produkt som effektivt tar bort både makeup och solskyddsprodukter. Dessutom är det på det viset att den innehåller lugnande växtextrakt.

Man får en återfuktad och ren känsla efter användning och den är behaglig att använda. Massera in önskad mängd (behövs inte mycket) och arbeta upp ett lödder.

Cirkapriset för Clinique Rinse-Off Foaming Cleanser ligger på 255 kronor.

Frågor & Svar om sminkborttagning

Innan du besöker dina favoritbutik eller webbutik för att köpa sminkborttagning rekommenderar vi att du tar del av våra svar på vanliga frågor relaterade till att ta bort smink.

Ska jag använda rengöring även om jag inte sminkar mig?

Ja, det ska du definitivt! Det är oerhört viktigt att vara noggrann med rengöring av huden, vare sig man har smink eller inte. Det är också på det viset att det är viktigt att använda sminkborttagning även om man alltid har en lättare makeup – det är inte bara för tung makeup!

Vad ska jag välja för sminkborttagning om jag har känslig hud?

Det finns idag mängder av bra produkter även för riktigt känslig hud, Man behöver inte längre köpa de allra dyraste specialvarumärkena som fokuserar främst på problemhud, utan även de “vanliga” varumärkena passar för den känsligaste huden.

Hur vet jag vilken hudtyp jag har?

Att ha bra koll på sin hudtyp är väldigt viktigt då det är utifrån den informationen man väljer sina hudvårdsprodukter. I många fall kan man ha fel om man själv bara tar för givet att man har exempelvis torr hy eller fet hy.

Vanliga misstag är att tro att man har torr och känslig hud när man i själva verket kan ha problem med yttorrhet, eller att man antar att man har fet hy trots att man har känslig aknehud eller blandhud.

Gör på det viset att du går till en hudterapeut för att göra en ansiktsbehandling och ta reda på vad för typ av hud just du har.

Är dyr sminkborttagning alltid bättre?

Nope! I vissa fall när det kommer till skönhetsprodukter är det så att det är de dyrare produkterna som är dyrare, men det finns, som ni kan se i detta test, många bra och prisvänliga alternativ till sminkborttagning också.

Tänk alltid på att kolla storlek på förpackningen om du ska jämföra pris. Ofta är det exempelvis resestorlekar som finns på marknaden.

Måste man använda sminkborttagning varje kväll?

JA! Det finns inga genvägar här. Sluta upp med att inte tvätta av dig ditt smink direkt om det är så att du inte gör det. Det spelar ingen roll om du är 17 år eller om du är 35 år – huden kommer att tacka dig!

Är sminkservetter bra?

Vi har valt att inte ha med sminkservetter i vårt test för vi tycker helt enkelt inte att de är vare sig bra eller miljövänliga.

Det blir väldigt lätt att man “drar” bort sminket om man har servetter och det är det sista man ska göra. Man ska vara väldigt försiktig när man tvättar av smink och allra helst runt ögonen.

Om man inte är försiktig med sin sminkborttagning runt ögonen så sliter man på den redan extremt tunna huden som är runt ögat.

Ska jag alltid ha skönhetsprodukter från samma märke?

Det enklaste är att ha alla hudvårdande produkter från ett och samma märke då det innebär att dina produkter inte kommer att kollidera på något sätt.

Det är dock på det viset att detta främst gäller om man använder syramärken då de är då det kan toka till sig ordentligt. Vi vet att det är superinne med syror och att alla höjer det till skyarna, men från vår testpanel på åtta kvinnor i åldrarna 25 år – 50 år är det faktiskt 3 stycken som har märkt att huden inte alls mår bra av syramärken.

Var inte rädd för att blanda ihop din egen kompott av hudvård. Du måste dock vara noggrann med att göra research och själv undersöka om produkterna du gillar kompletterar varandra.

Sammanfattning

I detta stora test av sminkborttagning har vi valt ut fyra bäst i test sminkborttagningar samt fyra produkter som nästan nådde hela vägen fram till förstaplatsen. För att du enkelt ska kunna jämföra vinnande sminkborttagningar sammanställer vi dom i tabellen nedan.

KategoriSminkborttagningCirkapris
Bäst & Billigast2 in 1 Makeup Remover från Emma S.139 kr
MellanMAC Cosmetics Cleanse Off Oil240 kr
LyxBioeffect Micellar Cleansing Water629 kr
JokerHelena Rubinstein Make Up Remover670 kr

Källor

 • https://www.kicks.se/hudvard/ansiktsvard/sminkborttagning/2-in-1-makeup-remover
 • https://www.lyko.se/mac-cosmetics/mac-cleansers-cleanse-off-oil-tranquil
 • https://www.nordicfeel.se/hudvard/ansikte/sminkborttagning/bioeffect-micellar-cleansing-water-50018
 • https://www.ahlens.se/Skonhet/hudvard/ansikte/makeupremover-15235/helena-rubinstein-prodigy-makeup-remover-150-ml-33826397/
 • https://www.nordicfeel.se/hudvard/ansikte/sminkborttagning/hey-honey-come-undone-41004
 • https://www.ahlens.se/Skonhet/hudvard/ansikte/rengoring-15236/la-roche-posay-make-up-remover-micellar-water-89206025/
 • https://www.ahlens.se/Skonhet/hudvard/ansikte/makeupremover-15235/lanc-me-gelateis-douceur-makeup-remover-milk-21602362/
 • https://www.kicks.se/hudvard/ansiktsvard/sminkborttagning/rinse-off-foaming-cleanser
 • https://emmas.com/
 • https://www.maccosmetics.ch/
 • https://bioeffect.com/