Bästa foundation för mogen hud 2024 – boosta huden och slipp skavanker

När det kommer till foundation är det på det viset att det är väldigt viktigt att hitta rätt. Detta är särskilt sant när det kommer till mogen hud, eller hud som har stora porer eller andra “problem”. Huden förlorar elasticitet och fukt med åren och detta gör att det behövs bra fuktgivande foundation till en mogen hy.

Inledning

Har man en slät och fin hy utan några problem är det bara att välja den foundation som man gillar bäst, men en mogen hy med både linjer, rynkor, torra partier och förstorade porer behöver starkare tag. Du med mogen hy behöver därför hitta en foundation som bombar med fukt samtidigt som den inte lägger sig i fina linjer och rynkor.

Om man använder fel smink så kan man slita onödigt på huden och använder man billigt smink av sämre kvalitet kan man täppa till porerna. De viktigaste sminkprodukterna att ha av bra kvalitet är basmakeup.

Foundation, primer, concealer är det viktigaste att satsa på, men även puder, bronzer, highlighter och rouge är viktigt att ha av bra kvalitet. Sedan kan du dra in på kostanderna när det kommer till exempelvis läppglans, kajalpenna med mera då det finns många bra produkter som är billiga inom dessa kategorier.

Med en foundation som passar mogen hy av bra kvalitet får du inte bara en snygg och bra sminkprodukt, du får även en vårdande produkt som tar hand om huden. Då en foundation håller länge så behöver du inte oroa dig över en lite dyrare prislapp. Det är värt mycket att investera i en bra foundation som tar hand om din mogna hy.

Maybelline Fit Me Foundation

Maybelline Fit Me Foundation

Med denna foundation får du en snyggt matt finish samtidigt som huden tillåts andas och porernas synlighet minskas. Den är fri från olja och den har en transparent primer-bas. Detta gör så att man får en fin täckning som ser naturlig ut då huden tillåts att lysa igenom. Detta är perfekt för en mogen hy.

Detta är en mycket prisvärd foundation som känns skön på en mogen hy och dessutom är det på det viset att den är hållbar. Använd en setting spray efter att du applicerat den, eller kör på att använda den ensam. Hur d än gör så kommer resultatet att bli fint.

IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ SPF 50+

IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ SPF 50+

Med denna produkt får du sju produkter i en, så här behövs det inte många olika produkter när man sminkar sig. Det är perfekt för dig som ogillar att ha för många olika produkter att hålla reda på.

Den är prisbelönt och den är en storsäljare, vilket du kommer att förstå så fort du testar den. Att den innehåller hydroliserad kollagen gör att den är ett perfekt val för dig med mogen hy. Även det faktum att den är framtagen tillsammans med plastkirurger gör att den sticker ut.

Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup Foundation

Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup Foundation

Här har vi en storfavorit som finns i över 50 nyanser – det är med andra ord inte svårt att hitta rätt färg. Det finns en variant för varje hudnyans och hudton och resultatet blir matt och naturligt utan att lägga sig i linjer och rynkor och se kakigt ut.

Den har bra hållbarhet då den varar i upp till 24 timmar och dessutom är den enkel att bygga upp till önskat resultat. Du får även SPF 30 som ett extra plus när du väljer denna foundation.

Helena Rubinstein Prodigy Powercell Foundation

Helena Rubinstein Prodigy Powercell Foundation

Med denna foundation får du foundation + serum i ett och det innebär att den är perfekt för en mogen hy som behöver lite extra omvårdnad. Huden blir jämnare och klarare samtidigt som den blir fastare och ges mer lyster och utstrålning.

Den lägger sig fint på huden och du behöver inte vara orolig över att den ska lägga sig i linjer eller att den ska få huden att se torr och trist ut.

Köpguide för foundation

När man har mogen hy är det viktigt att man tar hand om sig ordentligt då huden inte längre sköter sig själv på samma sätt som den gör när man är yngre. Det krävs inte bara att man investerar i bra hudvård, utan det är lika viktigt att man ser till att köpa sminkprodukter av bra kvalitet.

En mogen hy saknar lyster och fukt, men det är också på det viset att huden blir slappare med åren då huden inte kan bygga upp eget kollagen på samma sätt som i en ung hy.

Rynkor, stora porer och en torrare hud kräver en foundation som “samarbetar” och som ger huden extra mycket av allt – med rätt foundation kan en mogen hy se fräsch, glowig och mindre glåmig, torr och trött. Det gäller bara att hitta rätt foundation!

Välj foundation för mogen hud omsorgsfullt

Med foundation som återfuktar och som inte täpper till porerna har man en bra start vad gäller bra smink för mogen hy. Att ha en foundation som dessutom inte lägger sig i fina linjer och rynkor är ännu en viktig sak för en mogen hy.

En foundation för mogen hy ska lyfta fram och lägga till extra lyster, fukt och fräschör till huden. Det som är så bra är att det faktiskt finns många foundations som gör just detta. En annan sak som är bra att tänka på i valet är att man väljer en som inte framhäver porerna då det är vanligt med förstorade porer på en mogen hy.

En heltäckande foundation är sällan ett bra val för en mogen hy. Även om man vissa dagar känner att hyn spelar en ett elakt spratt är det bättre att använda en mediumtäckande variant. Resultatet blir betydligt bättre, även om man kanske inte kan tro att en foundation som inte täcker så mycket kan göra stora underverk.

Se till att du satsar lite extra pengar på din foundation. Det är värt det många gånger om. En mer exklusiv foundation har ett bättre innehåll och med bra innehåll följer en glad hy. Det finns massor av dåliga foundations på marknaden idag och det är bara att kasta pengar i sjön om man köper en billig bara för att prislappen är lockande.

Det bästa är att köpa en foundation från ett märke som sysslar med hudvård. Då kan man räkna med att det är ett innehåll som kommer att vårda och ta hand om huden samtidigt som man ser snygg och fräsch ut i sin basmakeup.

En annan sak att tänka på när det kommer till foundation vid mogen hy (och all annan foundation) är att man gärna ska välja en variant som har hög SPF. Med bra UV-skydd håller sig huden fin och har man solskadat den tidigare så är det ännu viktigare att man ser till att ha hög SPF.

Hur appliceras foundation bäst?

Det finns ett flertal olika sätt att applicera foundation och det är bara du som vet vad just du gillar bäst. Det finns inga rätt och fel vad gäller applicering så länge resultatet blir så som du vill ha det.

Man kan antingen använda fingrarna, en sminkborste/sminkpensel, eller en sminksvamp (typ Beautyblender). Alla sätt är bra så det är bara att testa sig fram tills man hittar rätt. Det finns många tips och råd gällande applicering av foundation, så ta åt dig av de olika tipsen och “öva” tills du hittar rätt.

Tips för sminkning av mogen hud

Vårt första tips är att du med mogen hud väljer en foundation som har mycket fukt och lyster. En foundation som är nedmattande och torr lägger sig lätt i linjer och rynkor och det vill man ju inte.

Nästa tips är att vara noga med hudvårdsrutinen då det påverkar resultatet av sminkningen. Det viktigaste är att peela och att återfukta. Om du är noga med det plus extra masker och bra bashudvård så kommer sminket att sitta bättre, porerna kommer att se mindre ut och lysten kommer att komma fram.

En annan sak som är av yttersta vikt för ett bra resultat är att använda sig av en bra primer. Det finns mängder av bra primers på marknaden idag. Vårt tips är att satsa stort och köpa en som är av bra kvalitet istället för att stirra sig blind på prislappen.

Använd även settingspray och/eller settingpuder över din foundation då det ger ett bättre resultat.

Hur åldras huden?

Huden åldras på så sätt att den blir mer torr, den förlorar naturlig spänst och smidighet och mycket av lystern försvinner. Det är därför det är så viktigt att man peelar huden, för det spelar ingen roll hur bra foundation man har – glåmigheten och de döda hudcellerna måste bort innan man kan få bra resultat av smink.

Ofta är det så att man först ser tecken på hudens åldrande genom små fina linjer runt ögonen. Sedan kommer det djupare rynkor också, men många har fina linjer under ganska lång tid utan att det bli djupa rynkor. De fina linjerna är något de flesta av oss får acceptera, men medan vissa får mycket djupa rynkor klarar sig andra länga utan. Det beror både på genetiska faktorer och “livsstils-faktorer”.

Hur är huden uppbyggd?

Huden består av flera olika lager. Detta vet alla som har ett intresse för hudvård. Där talas det om exempelvis yttorrhet, vilket är ett tillstång som drabbar det yttersta hudlagret – epidermis. Man kan ha återfuktad hud längre ner i hudlagren och ändå har yttorr hud. Detta behöver man behandla så att alla hudens lager mår bra och är fyllda av så mycket fukt och spänst som möjligt.

Varje hudlager har olika funktioner och de är också uppbyggda på olika sätt. De olika hudlagren är epidermis, dermis och subkutis där det förstnämnda är det yttersta hudlagret och det sistnämnda är själva underhuden.

Epidermis

Epidermis skyddar mot miljömässiga skador så som sol, vind, kyla och miljöföroreningar. Detta yttersta lager av hud består av vatten, fett och aminosyror.

Dermis

Det mellersta lagret av hud kallas dermis och är uppdelat i två olika delar. Det består av kollagen och elastin samt hyaluronsyra. Detta ämne skyddar och tillför näring till epidermis. Vissa av hudens beståndsdelar antar vi att ni känner igen från era hudvårdsprodukter. Idag är det så att många bra hudvårdsprodukter innehåller mycket av både exempelvis hyaluronsyra och aminosyror.

Subkutis

Det understa hudlagret kallas för subkutis och det består främst av fettceller. Det fungerar på så vis att det isolerar samtidigt som det fungerar som ett extra lager av fett. Detta är helt vanligt underhudsfett som vi har överallt, så det är inga konstigheter.

Minimera åldrandets påverkan på huden

Vad kan man då göra på egen hand för att minimera åldrandets påverkan av huden? En av de bästa sakerna man kan göra är att skydda sig mot solens skadliga strålar. Huden påverkas väldigt mycket av solen och är man inte försiktig så får man både stora porer, torr hy och mycket rynkor.

Använd en foundation som innehåller hög SPF och se även till att använda annat smink samt dagkräm med SPF.

Rökning påverkar även det huden på ett negativt sätt. Vidare är det så att hela livsstilen påverkar, så om du lever sunt så kommer din hud också att må bättre. Äter du mycket skräpmat kan du knappast räkna med en strålande hud, men nyttig kost, utomhusvistelse och motion blir huden fin.

En fin foundation av bra kvalitet kan göra mycket för utseendet av huden. Väljer du en foundation som dessutom är bra för huden samtidigt som den ser snygg ut så slår du två flugor i en smäll.

Hur gick testerna av foundation för mogen hud till?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland foundation för mogen hud

Efter att vi alla slutfört våra analyser av alla utvalda foundation speciellt lämplig för mogen hud samlades vi för att enas om vilka som skulle väljas ut till bäst i test foundation, en produkt inom varje kategori. Från en billigare foundation som samtidigt fungerar riktigt bra för mogen hy, till en lite dyrare men lyxigare och mer premium foundation. Nedan är våra recensioner från testerna av bäst i test foundation för mogen hud.

Bäst & Billigast: Maybelline Fit Me Foundation

Bäst & Billigast: Maybelline Fit Me Foundation

Detta är en foundation som finns i mängder av olika nyanser. Det är omöjligt att inte hitta rätt, så det är bara att välja din nyans och se det fina resultatet! Hittar du inte exakt rätt med en nyans så kan du blanda flera olika för att hitta exakt rätt. Då detta är en så otroligt prisvänlig foundation är det inga problem att köpa fler än en nyans på samma gång.

Huden får en vacker ton och den anpassar sig till din egen hudton. Du får en fin mellanhög täckning utan att huden ser torr ut. Den lägger sig inte i linjer och rynkor, utan den ger en fin lyster och en fräsch finish som ser naturlig ut.

Denna foundation innehåller effektiva pigment för att synligheten av porer ska minimeras samtidigt som man får en matt effekt. Huden ser slätare och finare ut och du kan applicera flera lager om du vill ha mer full täckning utan att det ser “kakigt” ut.

Medium: IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ SPF 50+

Medium: IT Cosmetics Your Skin But Better CC+ SPF 50+

Denna foundation är ett verkligt kap då den har hela sju funktioner i ett – du får både foundation med bra täckning, färgkorrigering, återfuktade serum, primer, concealer, SPF 50+ och fuktgivande dagkräm. Detta är med andra ord det perfekta valet för dig som ogillar att ha många olika sminkprodukter!

Att den är framtagen i samarbete med proffs gör knappast att det blir ett sämre val. Priset, då? Även där blir det stort plus från oss då det är en produkt som har så mycket att bjuda på. Vi gillar särskilt att den återfuktar och slätar ut ojämnheter då det är passande för en mogen hud.

Den ger också fin naturlig täckning utan att spricka. Den glider fint på huden och “sätter” sig snyggt på hud med linjer och rynkor, men den är lika bra för en ung hud. Att den innehåller både peptider, hydroliserad kollagen, niacin, hyaluronsyra, antioxidanter och vitaminer är det som att ge huden en nystart varje gång man sminkar sig.

Lyx: Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup Foundation

Lyx: Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup Foundation

Även detta är en härlig foundation som täcker fint utan att det blir “kakigt” och det är en av de viktigaste sakerna när det kommer till foundation. Dess hållbarhet är också en klar fördel då det är väldigt bra med en foundation som håller i upp till 24 timmar.

Den är mycket hållbar under dagen och det finns en nyans för varje hudnyans och hudtyp – som vanligt kan det vara så att det krävs att man blandar två olika för att hitta exakt rätt, men de flesta brukar hitta en perfekt match med denna foundation.

Finishen blir matt med full täckning och den känns lätt och fräsch samtidigt som den är oljefri och håller huden i schack även om det är varmt och svettigt. Den har SPF30 och har vunnit många priser och utmärkelser genom åren.

Joker: Helena Rubinstein Prodigy Powercell Foundation

Joker: Helena Rubinstein Prodigy Powercell Foundation

Gillar du detta märke på smink så har du tur för detta är en foundation som är av ytterst bra kvalitet samtidigt som den kommer i en snygg förpackning och tar hand om din hud efter att du applicerat den. Detta är helt klart ett riktigt bra köp, det finns ingen tvekan om den saken.

Huden blir jämnare och slätare, fastare och med mer utstrålning. Inte konstigt att detta är ett bra val för mogen hud, med andra ord. Att den dessutom är bra på minimera synligheten av hudens skönhetsfel gör även det att det är ett bra val för en mogen hy.

Den blir lika fin oavsett hur du väljer att applicera den, så den passar alla, oavsett vilken appliceringsmetod man föredrar.

Med denna foundation får en mogen hy allt den behöver då den även innehåller serum – detta gör att huden vårdas under tiden man har den på. Man får med andra ord bra hudvård samtidigt som man får ett fint resultat av sitt smink.

Foundation för mogen hud som utmanar

Vi kan bara välja ut 4 olika bäst i test foundation inriktade för mogen hud i våra tester, en i varje kategori. Det fanns ändå några andra foundation som gjorde ett intryck under våra tester vilka vi vill rekommendera om ingen av våra bäst i test foundation för mognare hy finns på lager eller passar dina behov.

L’oréal Paris True Match Foundation

L'oréal Paris True Match Foundation

Detta är en underbar foundation för mogen hy, eller torr hy i allmänhet. Resultatet blir en naturlig täckning som inte lägger sig i linjer eller rynkor.

Med en fuktgivande formula som innehåller bland annat E-vitamin och glycerol får du en naturligt mjuk hy hela dagen lång och dessutom är det lätt att hitta en bra nyans då det finns många att välja mellan.

Max Factor Restage Ff Compact Foundation

Max Factor Restage Ff Compact Foundation

Denna matta puderfoundation ger dig mellan täckning till hög täckning. Den har SPF 20 och den är mycket smidig att ta med sig i väskan. Du kan med andra ord lätt bättra på din sminkning under dagen, om du vill det.

Den både återfuktar och skyddar huden efter applicering och dessutom är den helt oljefri och dermatologiskt testad. Den innehåller ingen parfym och ger ett fint utslätat resultat och resultatet är kladdfritt och väldigt hållbart.

Clarins Everlasting Youth Fluid Foundation

Clarins Everlasting Youth Fluid Foundation

Med denna anti-ageing foundation har du det perfekta valet för en 30+ hud. Alla med mogen hud kan med fördel använda denna foundation som ger härligt ungdomlig lyster och som döljer imperfektioner. Dessutom ger den huden fasthet och huden tillåts andas medan man använder den.

Den täcker perfekt utan att det blir vare sig för mycket eller för lite av det goda. Då den ger satinfinish blir resultatet mycket fint. Den lägger sig varken i porer eller linjer och rynkor, utan den slätar istället ut huden på ett mycket fräscht sätt.

Bland innehållet hittar vi bland annat rödalg och cikoria-extrakt, vilket gör så att huden återfår sin vitalitet vid användning. Havresocker gör att huden ges fasthet och fyllighet. Självklart innehåller den även SPF 15 för att du ska vara skyddad från solen när du använder den.

Frågor och svar om foundation för mogen hud

Även om du kanske redan bestämt vilken foundadtion rekommenderad för mogen hud som du vill köpa, rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om foundation utvecklad för mognare hud. På så vis kan du sedan göra bästa valet av foundation för just dig.

Är all foundation heltäckande?

Nej, det finns olika foundations som täcker mer eller mindre. När man har en mogen hy är det ofta ett bra val att använda sig av mindre täckande produkter då det gör att hyn ser mer levande ut. En alltför täckande variant kan lätt se “platt” ut och det är knappast vad en mogen hy behöver.

För att det ska bli ett så bra resultat som möjligt för en mogen hy är foundation med mellanhög eller lätt täckning det bästa valet.

Vilken färg ska jag välja?

En foundation ska vara så nära din egen hudnyans som möjligt så att huden och din foundation liksom “gifter” sig. Om du måste välja mellan en variant som är ljusare än din hudton och en som är mörkare så ska du alltid väljs den ljusare varianten. Det går att få det fint med bronzer, rouge, highlighter med mera om man har en ljusare ton, men med en som är för mörk ser man bara konstig ut.

Idag finns det foundations i alla nyanser och om man inte hittar exakt rätt kan man alltid blanda två olika tills man hittar rätt.

Finns det bra budgetfoundation?

Det finns absolut bra foundation till budgetpris, så det ska man självklart testa. Om man har en hud som kräver lite mer av smink och hudvård är det dock ofta så att det är en av de dyrare varianterna som uppfyller kraven och behoven. Detta inbegriper en mogen hy, så även om du självklart kan hitta en som är till bra budgetpris är det klokt att rikta in sig på att det kan komma att behövas en som är lite dyrare.

Sammanfattning av foundation för mogen hud

Nu har vi nått fram till slutet av vårt omfattande test av foundation framtagen för mogen hud. Här har vi lyft fram 4 olika bäst i test foundation lämplig för lite mognare hud, från en billig foundation som fungerar bra för mogen hy, till en dyrare men mycket lyxigare och mer premium foundation för mogen hud. Nedan sammanställer vi våra bäst i test foundation för att underlätta ditt val.

KategoriFoundation mogen hudCirkaprisLägsta pris
Bäst & BilligastMaybelline Fit Me Foundation99 krMeds.se
MediumIT Cosmetics Your Skin But Better CC+ SPF 50+415 krKicks.se
LyxEstée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup Foundation470 krKicks.se
JokerHelena Rubinstein Prodigy Powercell Foundation765 krNordicfeel.se

Källor