Bästa schampot 2021 – unna dig ett starkt och vackert hår

Schampo är en väldigt viktig del av hårvårdsrutinen då det är av stor vikt att det är ett bra schampo man använder sig av. Det är inte alltid så lätt att hitta rätt i djungeln av hårvård, men i detta test har vi tagit med 8 produkter som alla är kanonbra – allt för att underlätta för er!

Det är mycket som ska stämma när det kommer till just hårvård. Det ska vara bra doft, man ska trivas med konsistensen, det ska vara en prislapp som passar ens ekonomi och resultatet ska vara så bra som möjligt.

Sedan är det ju kul om det också finns en liten extra grej med schampot som gör att ens hår bara ropar av glädje! Den här typen av schampo finns det många av, det gäller bara att man hittar ett som passar ens eget hår.

Denna artikel om schampo innehåller reklam i form av annonslänkar till Kicks.se, Hudoteket.se, Lyko.se, Nordicfeel.se och Ahlens.se

Inledning

Då alla har olika typer av hår plus att vi alla vill ha olika resultat är det tur att det finns ett så stort utbud. Det som passar ens mamma eller kompis kanske inte alla gånger passar ens eget hår, så det är många grodor man får kyssa innan man hittar sitt prins- eller prinsess schampo.

Vi har plockat ur några riktiga godbitar till er där vår vinnare i vår kategori Bäst & Billigast blev en storfavorit från Maria Nila – True Soft Shampoo. Detta är både prisvänligt och väldigt poppis, så det ville vi såklart ha med!

Vår vinnare i kategorin “Medium” blev en annan favorit – Unite 7Seconds Shampoo. Detta är ett vårdande och väldoftande schampo som till och med innehåller potatis för att håret ska stärkas ordentligt!

Vår lyxlirare i detta test blev Oribe Signature Shampoo som är allt man kan tänkas vilja ha ut av ett schampo – testa detta åtminstone en gång i ditt liv!

Vår lilla joker blev John Frieda Detox & Repair Shampoo som är härligt grönt med både grönt te och avokado, vad sägs om det? Knappast något man tackar nej till, eller hur?

Häng med oss nu nedan för att få reda på allt ni vill veta om härliga schampon! Vi startar med en kort presentation av de schampon som vi valt ut som vinnare i varje kategori!

Maria Nila True Soft Shampoo

Maria Nila True Soft Shampoo

Detta är ett underbart schampo som är fritt från både parabener och sulfater och det mjukgör, återfuktar och stärker håret på det bästa av sätt – det är bara att köra på! Detta schampo gör inte någon besviken!

Unite 7Seconds Shampoo

Unite 7Seconds Shampoo

Är du ute efter ett schampo som ger fukt, glans och skydd och som dessutom kommer i en snygg och stilren flaska? Då är detta schampot för dig!

Även detta schampo är fritt från både parabener och sulfater – ett kanonbra schampo på alla sätt och vis, med andra ord!

Oribe Signature Shampoo

Oribe Signature Shampoo

Att tvätta sig med detta underbara schampo känns som att leva som en kunglighet. Det är inte en överdrift, det är helt enkelt alldeles, alldeles underbart!

Doften är magisk och resultatet likaså – det finns ingenting att klaga på här, så mycket är säkert!

John Frieda Detox & Repair Shampoo

John Frieda Detox & Repair Shampoo

En liten läckerbit till schampo hittar vi i detta härliga schampo från John Frieda – vem vill inte ha så mycket avokado som möjligt i livet? Att det dessutom finns grönt te i detta schampo gör knappast saken sämre – det är ett schampo alla borde testa!

Vad gör våra tester av schampoo pålitliga?

Vi som har testat de schampon som är med i detta test är åtta personer som älskar allt som har med skönhet att göra. Det spelar ingen roll om det är hudvård, hårvård eller om det är smink – vi älskar allt!

Det som är så bra med vår lilla testgrupp är att vi alla har olika hudton, hårtyp och hudtyp. Det gör att våra tester av schampo och andra hårprodukter blir pålitliga och bra för alla. Om det bara varit personer med exempelvis torr hud, skandinaviskt tunt blont hår och så vidare så hade ju inte testerna varit mycket att hänga i julgranen.

För att det ska bli ett bra test av schampoo så krävs det att det är olika personer som testar och det är precis vad vi kan ge er.

Vi har med både nya schampon som vi inte testat tidigare, gamla favoriter och sådana som rekommenderats av personal på de stora skönhetsbutikerna på nätet samt frisörer.

Schampo – för vem?

Alla som har hår ska använda schampo, det är inte konstigare än så. Trots att det idag är trender inom hårvård där man endast använder sig av balsam så tycker vi att man bör använda schampo också.

Om man har väldigt torrt hår kanske man kan testa balsammetoden, men ingen av oss som gjort detta test gillar det särskilt mycket. Vi tycker att den där fräscha känslan försvinner när man tar bort schampot och endast använder balsam, men det är såklart upp till var och en att avgöra hur man vill göra med det.

Slutsatsen från vår sida är alltså att alla gör rätt i att använda sig av schampo, men man kan ju välja ett som är milt både för hår och hårbotten.

Hur valde vi vilka schampo vi skulle testa?

Vi tog med gamla favoriter och vi testade nya schampon som också de blev favoriter. De åtta schampon som är med i detta test har vi alla fallit pladask för och vi är ganska säkra på att den stora majoriteten av er kommer att känna detsamma!

Vi tycker att det alltid är bra att kolla av med proffs när vi utför våra tester och genom att fråga oss fram lite så fick vi med några schampon som vi kanske inte hade valt annars, vilket såklart är superkul!

Då vi alltid är på spaning efter nyheter och då vi använder oss av många olika hårvårdsprodukter så var det kul att hitta en bra balans där både gamla och nya schampon kunde vara med.

Vi tycker att vi har fått med alla de schampon som vi i dagsläget vill ha med – så det är bara för er att ta för er!

Hur utförde vi testerna av schampon?

Då vi är åtta personer som brukar testa produkter tillsammans så var det bra att vi testade just åtta schampon. Vi provade alla varje schampo en vecka vardera. Det brukar märkas snabbt när man använder ett schampo om det är bra eller inte, men det var bra för oss att ge det en vecka vardera eftersom man då verkligen kan se efter hur håret mår.

Vi testade både med och utan andra produkter, så vi har sett resultatet av dessa schampon utifrån alla möjliga håll och kanter.

Bäst i Test bland schampon

Efter utförligt och noggrannt testande av alla våra utvalda schampon träffades vi för att utse vilka som blir bäst i test bland schampon denna gång. Ett schampo blev bäst i test i en av alla fyra olika kategorier och resultatet kan ni läsa om nedan.

Bäst & Billigast: Maria Nila True Soft Shampoo

Bäst & Billigast: Maria Nila True Soft Shampoo

Om du är ute efter ett schampo som tillför glans, motverkar friss och som återfuktar, mjukgör och stärker håret så är detta det rätta schampot för dig!

Det doftar ljuvligt och det är fritt från parabener och sulfater. Det är även på det viset att det fungerar bra för färgat hår då det hjälper håret att bevara färgen på ett bra sätt.

Om du vill ha lite mer stadga i håret efter tvätt så är inte detta ett schampo för dig, men vill du ha glans och mjukt hår så är det perfekt! Man kan ju alltid lägga i en annan produkt för mer strävhet om det är vad man är ute efter.

Cirkapriset för Maria Nila True Soft Shampoo ligger på 239 kr för 350 ml.

Medium: Unite 7Seconds Shampoo

Medium: Unite 7Seconds Shampoo

Unite 7Seconds Shampoo är en riktig vinnare som har ett mycket bra innehåll. Schampot innehåller både mineraler, ProVitamin B12 och potatis. Det är dessutom fritt från natriumklorid, parabener och sulfater.

Håret får en ny frisk glöd av detta schampo och du kommer att få glänsande och vackert hår! Det är även färgbevarande så att det passar för alla som har färgat hår. Det är alltid positivt med färgbevarande schampo då det är många som har färgat hår. (Även om du inte har färgat hår så är det såklart ett bra val av schampo).

Använd gärna hela serien av Unite 7Seconds då det finns många olika bra produkter i samma serie och de kommer att komplettera varandra perfekt!

Cirkapriset för Unite 7Seconds Shampoo ligger på 269 kr för 300 ml.

Lyx: Oribe Signature Shampoo

Lyx: Oribe Signature Shampoo

Att tvätta håret med denna underbara produkt gör vilken människa som helst glad – här får man nämligen allt man kan tänkas vilja ha ut av ett schampo!

Doften är fantastisk, det rengör på bästa sätt och det är fjäderlätt samtidigt som det reparerar och skyddar håret. Håret får helt enkelt en riktig dusch av godsaker när man tvättar sig med det – vi kan inte göra annat än att rekommendera er alla att springa och köpa det! Håret kommer att tacka dig, även om det kanske känns en aning dyrt. Det är värt varenda krona!

Detta schampo från Oribe innehåller kokosnöt, majs, vete, extrakt från kaempferia galangarot, keratin, malvaextrakt med mera. Som ni kan se så är detta inte vilket schampo som helst!

Cirkapriset ligger på 429 kr för 250 ml för Oribe Signature Shampoo.

Joker: John Frieda Detox & Repair Shampoo

John Frieda är ett märke som har många bra hårvårdsprodukter. Kanske är det så att du främst tänker på Frizz Ease när du hör John Frieda, men det finns så mycket mer härliga saker från detta märke och detta schampo är en av dessa härligheter!

Det innehåller både närande avokadoolja och grönt te med en massa antioxidanter – inte illa, eller hur? Håret blir rengjort på djupet och det fixar till torrt och skadat hår så att det blir friskt och glansigt igen.

Flaskan är ursnygg och att detta schampo är extra bra på att ta hand om gamla rester av produkter som man vill bli av med är en extra grej som gör att man bara tycker ännu mer om det!

Cirkapriset ligger på 99 kr för 250 ml för John Frieda Detox & Repair Shampoo.

Våra utmanare

Det finns väldigt många härliga schampon på marknaden idag och vi hade, i ärlighetens namn, kunnat ha med massor av fler produkter än de åtta schampon vi valt ut, men det måste ju vara överskådligt för er, tänkte vi.

De åtta schampon som är med i detta test är helt enkelt de favoriter vi har nu och här, så det är bara för er att välja ut ett av dem och skämma bort håret lite extra!

Budgie The Hydrating Shampoo

Budgie The Hydrating Shampoo

Detta är ett bra schampo för alla er som behöver lite extra fukt och Budgie är ett kul märke som har många bra produkter att bjuda på.

Du får både vitt te, kanel och ingefära i detta schampo, så det är en riktig power-kombo! Schampot både rengör, återfuktar och ger glans till håret och dessutom är det en riktigt snygg flaska!

Testa även annat från Budgie då de har ett flertal olika hårvårdsprodukter som är både bra och prisvänliga. Man får helt enkelt allt i ett när man väljer att använda sig av deras läckra produkter och det gillar vi väldigt mycket!

Cirkapriset för Budgie The Hydrating Shampoo ligger på 119 kr för 300 ml.

L’Oréal Professionell Instant Resurfacing Shampoo

L'Oréal Professionell Instant Resurfacing Shampoo

Detta är ett schampo som tar bra hand om torrt och skadat hår. Det ger en lätt och behaglig känsla, vilket alltid är lika viktigt efter en hårtvätt. Man vill inte ha ett nedtyngande schampo, så detta är perfekt.

Håret kommer att bli mjukt och glansigt och det är även ett sådant schampo som ger motståndskraft så att håret får ett bra lyft – vad mer kan man begära?

Det kommer i en praktisk flaska som är snygg att titta på. Man kan med fördel använda detta schampo från L’Oréal Professionnel tillsammans med andra produkter från samma märke.

Cirkapriset för L’Oréal Professionell Instant Resurfacing Shampoo ligger på 169 kr för 300 ml.

Aussie Assome Volume Shampoo

Aussie Assome Volume Shampoo

Aussie är ett favoritmärke för många av oss och det är enkelt att hitta en passande produkt från dem, oavsett vad man har för typ av hår.

Just detta schampo är bra för alla som vill ha lite extra volym utan att håret ska bli strävt och utan näring. Man får både näring och en riktigt härlig volym av detta schampo. Det innehåller humle från Australien och det är ju en kul ingrediens som man inte ser varje dag i schampon!

Om man vill så kan man köpa en större flaska av detta schampo (500 ml) och gillar man det så är ju det såklart smart då det blir billigare när man köper en större förpackning.

Cirkapriset ligger på 115 kr för 300 ml för Aussie Assome Volume Shampoo.

Kérastase Specifique Bain Riche Dermo-Calm Shampoo

Kérastase Specifique Bain Riche Dermo-Calm Shampoo

Detta underbara schampo är till för alla som har känslig hårbotten och torrt hår. Trots att det är hypoallergeniskt så blir håret rent och fräscht. Det är också på det viset att man får luftigt och glansigt hår, så det är ett schampo som tar hand om alla hårets behov.

Vill du ha ett hår och en hårbotten som mår bra så är detta ett riktigt bra val! Återfuktat hår med skön luftighet och läcker glans är inte illa. Som vanligt är det såklart också så att det är en snygg och stilren flaska man får schampot i – en konstant man alltid kan räkna med när man köper produkter från Kérastase.

Cirkapriset ligger på 279 kr för 250 ml för Kérastase Specifique Bain Riche Dermo-Calm Shampoo.

Frågor & Svar om schampo

Innan du rusar iväg till närmaste varuhus eller webbutik för att köpa schampo billigt online rekommenderar vi att du först läser våra svar på vanliga frågor relaterat till schampo.

Är dyrt schampo alltid bättre?

Man ska gärna satsa en liten extra peng på just schampo då det utgör själva grunden för ett vackert och välmående hår. Tycker du att det känns som att det blir stora hål i plånboken med lite bättre schampo så ska du fundera över resultatet – varför använda ett billigt schampo om det inte gör att ditt hår mår bra?

Det finns bra schampon även i budgetklassen, men ofta är det så att man hittar de riktigt bra produkterna bland dyrare märken. Kanske är det lite sad but true-fakta, men det finns, som ni set i vårt test bra produkter även i billigare prisklasser.

Tvätta håret med schampo varje dag?

Beroende av vad man har för typ av livsstil så är det mer eller mindre bra att tvätta håret med schampo varje dag. Det är såklart också på det viset att det är mindre bra om man har torrt hår, känslig hårbotten eller liknande.

Om man har ett jobb inom exempelvis restaurang så är det kanske så att man gärna tvättar håret efter avslutat jobbpass. Om man har ett arbete på ett kontor eller liknande så kan det däremot vara så att man har ett mindre behov av att fräscha upp håret 7 dagar i veckan.

Det är helt enkelt olika det här med hur ofta man tvättar håret. I vår testgrupp är det flera stycken som tvättar håret varje dag, men det är också flera som inte gör det. Enligt frisörer ska man ju inte tvätta håret för ofta, men om man har det behovet så ska man se till att använda ett schampo som är så milt som möjligt.

Fett hår av återfuktande schampo?

Vissa produkter man använder gör att håret känns ofräscht och fett, men det beror såklart på vad för typ av hår man har. En produkt som passar perfekt för en person kan vara katastrof för en annan.

Även om man har torrt hår så kan det vara så att vissa schampon ger en känsla av att håret inte är rent. Man får helt enkelt testa sig fram tills dess att man hittar exakt rätt!

Var köper jag bra (och billigt) schampo?

Idag är det enklare än någonsin förr att hitta bra produkter till bra priser. Alla de stora skönhetssajterna erbjuder många bra märken och det är ofta så att man kan hitta dyrare schampo med rabatter och liknande.

Det är såklart så att det även finns bra hårvård på frisörsalonger som använder bra och lite lyxigare produkter. Det är ett bra tips att passa på att köpa schampo när man ändå är och fixar håret, så tänk på det!

Naturligtvis är det också så att det finns massor av bra produkter i fysiska skönhetsbutiker och lite varstans, så det är sällan svårt att hitta det man är ute efter.

Vårt tips är att kolla runt lite innan man handlar då det kan vara så att det är betydligt bättre pris på det ena stället. Vill man ha lite mer exklusiva schampon så kan det handla om att tjäna in från hundralappen och uppåt, om man har tur med rabatter och rea på schampo.

Blanda olika märken av schampo?

Det här med att blanda olika märken av schampo eller andra hårvårdsprodukter är inte något problem om det inte är aktiva substanser så som syra i hudvård, till exempel. Det går alldeles utmärkt att använda schampo från ett märke, balsam från ett annat och stylingprodukter från det tredje, fjärde och så vidare.

Det är dock så att det ofta är på det viset att produkter från samma märke kompletterar varandra på ett sätt som gör att resultatet ofta blir bättre om man har från samma märke. Detta kan man själv testa sig fram till.

Sammanfattning

Nu har vi gått igenom hela detta omfattande test av vilka schampon som är bäst i test just nu, från bäst och billigast schampo till lite dyrare men samtidigt mycket lyxigare schampot. Nedan sammanställer och jämför vi våra olika vinnare så att du enkelt ska kunna välja rätt schampo för just dig.

KategoriSchampoCirkaprisKr/ml
Bäst & BilligastMaria Nila True Soft Shampoo. 350 ml239 kr0,68 kr/ml
MediumUnite 7Seconds Shampoo, 300 ml269 kr0,90 kr/ml
LyxOribe Signature Shampoo, 250 ml429 kr1,72 kr/ml
JokerJohn Frieda Detox & Repair Shampoo, 250 ml99 kr0,40 kr/ml

Källor

 • https://www.kicks.se/har/harvard/schampo/true-soft-shampoo-350-ml
 • https://www.hudoteket.se/sv/artiklar/unite-7seconds-shampoo.html
 • https://www.hudoteket.se/sv/artiklar/oribe-signature-shampoo-250-ml.html
 • https://www.ahlens.se/Skonhet/har/schampo-15279/john-frieda-detox-repair-shampoo-90551415/
 • https://www.kicks.se/har/harvard/schampo/the-hydrating-shampoo-300ml
 • https://www.nordicfeel.se/harvard/schampo-balsam/shampoo/loreal-professionnel-instant-resurfacing-shampoo-81218
 • https://www.lyko.se/aussie/aussie-assome-volume-shampoo-300ml
 • https://www.kicks.se/kerastase/har/harvard/balsam/bain-riche-dermo-calm-250-ml
 • https://marianila.com/se/haircare.html
 • https://www.unitehair.com/systems/7seconds/
 • https://www.oribe.com/shop/shampoos-conditioners-treatments.html