Bästa hårfärgen 2021 – färga håret snyggt och enkelt hemma

Många av oss färgar håret åtminstone en gång i livet, men de flesta testar lite av varje genom åren. Det är alltid kul att byta hårfärg och det roliga är att man ofta passar i många olika färger – man behöver bara testa!

Att snabbt och smidigt kunna byta hårfärg är härligt och då man kan göra det hemma så behöver det inte alltid bli så dyrt. Om man inte är särskilt bra på att färga håret kan man alltid be en kompis, eller så kan man gå till frissan.

Denna artikel om hårfärg innehåller reklam i form av annonslänkar till Lyko.se, Ahlens.se och Noricfeel.se

Inledning

Om man färgar håret på en hårsalong så kostar det dock väldigt mycket mer, men det kan det ju vara värt ibland. Att färga håret hemma är perfekt för alla som har möjlighet och vi tycker att ni ska testa det!

Idag finns det möjlighet att färga håret i massa olika roliga färger, så det är inte bara de gamla vanliga “naturliga” man har att välja mellan. Man kan snabbt, enkelt och billigt gå loss bland mängder av läckerheter när det kommer till hårfärger och det finns faktiskt ingen anledning att inte testa sig fram.

Vi som brukar göra dessa tester är åtta personer, men för detta test har vi tagit in lite extra kraft i form av hela sexton extra personer. Vi tänkte att det kunde vara bra om några fler testade hårfärgerna – allt för att det ska bli ett så bra test som möjlig för er!

Vår vinnare i kategorin “Bäst & Billigast” är MOOD Hair Colour. Det är en bra hårfärg till ett mycket bra budgetpris. Vår vinnare i kategorin “Medium” är Garnier Olia Oil-Powered Permanent Hair Color som även den är ett bra alternativ för alla som vill testa att färga håret hemma.

Vår vinnare i kategorin “Lyx” är L’Oréal Paris Casting Creme Gloss – en hårfärg som ger ett riktigt bra resultat! Vår läckra lilla vinnare i kategorin “Joker” är Björn Axén Color Shot Washout. Denna hårfärg är temporär, vilket gör att man kan testa den lite från och till, eller bara ha den för en kväll eller liknande.

Nedan följer våra recensioner av de åtta hårfärger vi valt ut – fyra vinnare och fyra utmanare. Haka på!

MOOD Hair Colour

MOOD Hair Colour

Om man tycker att permanent hårfärg är den rätta vägen att gå så är detta ett bra alternativ. Den passar alla hårtyper och ger både glansigt och jämnt, hållbart resultat.

Denna hårfärg finns i flera olika färger så att den ska passa flera olika hår och personer. Den täcker grått hår likväl som den färgar andra färger. Ett bra val, helt enkelt!

Garnier Olia Oil-Powered Permanent Hair Color

Garnier Olia Oil-Powered Permanent Hair Color

Denna permanenta hårfärg är oljebaserad och den ger ett mjukt och smidigt hår. Den ger intensiv färg och med hjälp av oljan så tränger pigmenten djupare in i hårstrået. Detta ger ett vackert och hållbart resultat.

Hårfärgen finns såklart i flera olika färger – allt för att just DU ska hitta din favorit!

L’Oréal Paris Casting Creme Gloss

L'Oréal Paris Casting Creme Gloss

Denna hårfärg ger fin lyster och den är vårdande. Dessutom är den helt utan ammoniak och det är såklart väldigt bra.

Man kan naturligtvis välja mellan flera olika färger så att man kan hitta rätt färg. Ditt hår blir fräscht med en ny rolig färg utan att det skadas – perfekt!

Björn Axén Color Shot Washout

Björn Axén Color Shot Washout

Denna roliga hårfärg finns i flera olika färger, så som rosa, lavendel med flera. Man kan även välja brun, blond och andra “vanliga” färger, så det är inte bara pasteller bland deras färger.

Man blandar denna hårfärg med balsam och den innehåller vårdande ämnen för att ditt hår ska må bra efteråt. Den har varken väteperoxid eller ammoniak i sig.

Vad gör våra tester av hårfärger pålitliga?

Vi som har gjort detta test har färgat håret många gånger genom livet. Vi har testat massor av olika hårfärger hemma och vi har också färgat håret på salong med olika resultat. Vi har alla både blivit mycket nöjda över resultat och mycket besvikna. Så är det med hårfärg, det får man ha med i beräkningen.

Att vi alla har testat att färga håret flera gånger gör att detta test är pålitligt. Vi har mycket samlad erfarenhet inom detta område och det gör att vi vet vad vi ska leta efter när vi testar hårfärger.

Vi har såklart även rådfrågat frisörer och personal på skönhetsbutiker som säljer hårfärg och andra hårvårdsprodukter. På så sätt har vi ett test för er där allt är väl genomtänkt och där såväl proffs som vi “vanliga dödliga” har fått säga vårt. Ett ultimat test, alltså!

Hårfärg – för vem?

Att färga håret är kul och det borde testas av alla, tycker vi! Om du inte känner för att testa rosa, turkost och tokblont så kan du färga håret i mer naturliga färger. Som nämnt ovan så är det på det viset att man passar i många olika färger, vare sig man tror det eller inte.

Om du känner att det är lite riskabelt att färga hemma så kan du färga hos frisör. Tänk dock på att det är lätt att färga hemma och helst idag då det finns så bra hårfärger att använda sig av vid hemmafärgning. Man kan alltid ta hjälp av en vän om man tycker att det är svårt att göra det helt på egen hand.

Hur valde vi vilka hårfärger vi skulle testa?

Vi som gjort detta test har koll på vilka märken som har bra hårfärg och vi har testat dessa plus några som vi fick tips om genom frisörer och personal på skönhetsbutiker. Detta gav oss ett mycket bra resultat som är blandat och som passar alla typer av hår.

Vi hade ett par stycken som vi ville testa sedan tidigare och sedan hade vi några stycken som vi såg fram emot att testa för första gången. Det blev väldigt kul för oss att göra detta test på grund av att vi hade så mycket kul att testa!

Hur utförde vi testerna av hårfärger?

Det var inga konstigheter att testa dessa hårfärger, utan det var både enkelt och kul! VI testade produkterna på personer med olika hårfärger, olika kvalitet på håret med mera.

Vissa av oss har tjockt hår av bra kvalitet medan andra har sämre hår. Ingen av oss har helt förstört hår, dock, eftersom det inte är bra att färga håret när håret är sprött och förstört av en eller annan anledning.

Vi färgade håret med olika färger under en längre tid och då kunde vi utföra andra tester som inte hade att göra med just håret. Detta gjorde att vi kunde ha hårfärgerna i och prova på ett flertal olika vardera. På så sätt blev det ett test med många olika åsikter som tillsammans gav vårt slutgiltiga resultat.

Bäst i Test bland hårfärger

Efter att alla personer i testgruppen testat klar sina hårfärger samlades vi för att gå igenom testresultaten och för att sedan ta fram vilka hårfärger som är bäst i test just nu. Nedan hittar du utförliga recensioner och omdömen om våra bäst i test hårfärger, från billig hårfärg som samtidigt är riktigt bra till dyrare och samtidigt mer premium och lyxig hårfärg.

Bäst & Billigast: MOOD Hair Colour

Bäst & Billigast: MOOD Hair Colour

MOOD Hair Colour hårfärgen är både mjukgörande och glansförstärkande. Detta är viktigt då det sliter på håret när man håller på att krångla med färg och diverse stylingprodukter. Det är viktigt att ta hand om sitt hår på bästa sätt efter det att man har färgat det.

Med denna hårfärg täcks även grått hår, vilket alltid är bra. Denna färg passar alla hårtyper så det är inte svårt att få detta att fungera på bästa sätt. Du kommer att få en mycket bra och fin hårfärg med denna och det är ett hållbart resultat du har att se fram emot.

Cirkapriset för MOOD Hair Colour ligger på 65 kronor.

Medium: Garnier Olia Oil-Powered Permanent Hair Color

Medium: Garnier Olia Oil-Powered Permanent Hair Color

Denna härliga hårfärg, Garnier Olia Oil-Powered Permanent Hair Color, ger ett hållbart resultat och dessutom ges håret fin glans. Håret blir hela 35 % mjukare av denna hårfärg och överlag kommer din hårkvalitet att förbättras av denna fina hemmafärg.

Just denna hårfärg är revolutionerande och banbrytande med ODS-teknologi (Oil Delivery System) där flera olika naturliga oljor är själva kärnan i färgen. Oljan ser till så att färgen tränger djupare och mer komprimerat in i hårstrået och detta ger det långvariga resultatet som färgen är känd för.

Detta är en färg som bleker upp till tre toner och som färgar håret med 100 % gråhårstäckning. Allt detta får man trots att detta är en färg som inte innehåller ammoniak. Utan ammoniak slipper man såväl störande lukt och obehag när färgen hamnar i hårbottnen.

Cirkapriset för Garnier Olia Oil-Powered Permanent Hair Color ligger på 129 kronor.

Lyx: L’Oréal Paris Casting Creme Gloss

Lyx: L'Oréal Paris Casting Creme Gloss

Vill man ha en lyxig variant av hårfärg som ger en allt man vill ha så ska man satsa på L’Oréal Paris Casting Creme Gloss. Denna hårfärg ljusar upp ofärgat hår ett steg och täcker grått hår till 70 %. Detta innebär att den passar för många olika hårfärger och för många olika personer, oavsett vad det är man har för önskan om hur håret ska se ut efter färgning.

Håret ges lyster och glans och dessutom är denna hårfärg vårdande för ditt hår. Det är viktigt att man väljer hårfärg som är vårdande för håret, eftersom det är på det viset att det går ganska illa åt ditt hår när du håller på att krångla med det. Som vi alla vet så är det ju dock värt det då det är kul med styling och hårfärg!

Hårfärgen innehåller ingen som helst ammoniak, så man slipper de trista följderna av just det. Det är alltid positivt när man ser hur hårvård utvecklas i rätt riktning och hårfärg utan ammoniak är ett steg i rätt riktning.

Cirkapriset ligger på 179 kronor för L’Oréal Paris Casting Creme Gloss.

Joker: Björn Axén Color Shot Washout

Joker: Björn Axén Color Shot Washout

Dessa roliga hårfärger finns i lite blandade färger. Man kan välja både klassisk brun, honungsblond, rosa med mera. Det är bara att testa sig fram. Det bästa med just Björn Axén Color Shot Washout är att den ger en temporär färg. Det är perfekt för att testa en ny färg innan man gör en mer permanent färgning.

Den innehåller vårdande solrosolja, vitamin E- och B5. Den är helt fri från både parabener, parfym och silikoner. Dessutom är den fri från ammoniak och väteperoxid. Som om inte detta vore nog så är det också på det viset att den är vegansk och producerad i Sverige (både hårfärgen + förpackningen).

Man blandar ut den med sitt vanliga balsam hemma där man tar 2/3 balsam och 1/3 färg för varje gång. Man kan nämligen använda den vid flera tillfällen och den är praktiskt förpackad i en smidig och snygg tub.

Cirkapriset för Björn Axén Color Shot Washout ligger på 129 kronor.

Hårfärger som utmanar

Vi har självklart sett till att ha med ett antal härliga utmanare också! Allt för att det ska bli lätt för er att hitta just er favorit! Bortsett från våra vinnare bland det hårfärger som är bäst i test just nu så kan vi verkligen rekommendera nedan hårfärger också, då de gav våra vinnare en match om förstaplatserna.

Det är bara att hänga med oss nedan för att ta sig en titt på de fyra utmanare vi har valt ut.

Manic Panic

Manic Panic

Använd “Manic Panic Flash Lightning 30 Volume Complete Bleach Kit” innan du använder deras hårfärger. Denna produkt innehåller allting du behöver för att bleka ditt hår innan du ger det en rolig färg!

Manic Panic har massor av läckra hårfärger att välja mellan. En sak som man inte kan få från detta märke är “lagom”, vilket är underbart! Här är det hårfärger för de djärva som är gällande!

Vare sig du vill ha grönt hår, rosa hår, korpsvart hår, lila eller något annat så finns det bland Manic Panics färger.

Cirkapriset ligger på 149 kronor för Manic Panic.

L’Oréal Paris Colorista Hair Makeup Temporary Colour

L'Oréal Paris Colorista Hair Makeup Temporary Colour

Om du är ute efter något kul som ger färg till ditt hår så är L’Oréal Paris Colorista Hair Makeup Temporary Colour den produkt du ska spana in! Här kan man välja mellan massor av roliga färger och det är inte som en vanlig hårfärg, utan det är, precis som namnet antyder, makeup för ditt hår. Inte illa, eller hur? Vi gillar detta väldigt mycket och det vet vi att många av er kommer att göra också!

Man kan enkelt spana in om färgen passar ljust eller mörkt hår på förpackningen. Det är viktigt att man kollar upp detta, eftersom det inte är så kul om man köper fel. Du får omedelbar färg med denna produkt och du behöver inte ens tänka på att bli av med den – den bleknar redan efter en schamponering.

Färgerna finns i bland annat olika nyanser av rosa, blått, grönt med mera. Det är en kul grej för alla som vill piffa lite extra för en kväll eller två!

Cirkapriset för L’Oréal Paris Colorista Hair Makeup Temporary Colour ligger på 119 kronor.

Tints of Nature Permanent Hair Colour

Tints of Nature Permanent Hair Colour

Denna trevliga färg finns i många olika färger så att den ska passa många, oavsett vad man är ute efter för typ av nyans. Här är det naturliga nyanser som är gällande, så det är inte så att man kan hitta exempelvis grönt eller liknande. Det finns det ju en massa andra färger som fixar istället!

Tints of Nature Permanent Hair Colour innehåller många ekologiskt certifierade ingredienser och om man vill så kan man mixa ett flertal olika nyanser till en egen färg.

Cirkapriset ligger på 199 kronor för Tints of Nature Permanent Hair Colour.

Schwarzkopf Color Expert Supréme-Care Color Cream

Schwarzkopf Color Expert Supréme-Care Color Cream

Detta är en mycket bra hårfärg för hemmabruk som kommer i flera olika färger. Just dessa hårfärger innehåller Omegaplex Anti-Breakage Technology. Detta gör att hårfärgen ger upp till 90 % mindre slitage för håret och dessutom ger det ett extra långvarigt resultat med färg som stannar längre.

Ditt hår blir glansigt och då det är en extra vårdande hårfärg så blir det också så att du får ett resultat som känns salongsfräscht. Med Anti-Breakage Serum, Repair Sealer och Repair Re-Sealer i ett så blir Schwarzkopf Color Expert Supréme-Care Color Cream en hårfärg som verkligen kommer att ge ditt hår allt det behöver utöver en läcker färg – ett kap!

Cirkapriset för Schwarzkopf Color Expert Supréme-Care Color Cream ligger på 109 kronor.

Frågor & Svar om hårfärger

Innan du studsar iväg för att köpa ny bra hårfärg, online på nätet eller i butik, rekommenderar vi att du först tar del av våra svar på vanliga frågor relaterade till hårfärg och att färga håret hemma.

Är dyr hårfärg alltid bättre än billig hårfärg?

Som vi brukar säga så är det ofta så att man får lite mer när man väljer en dyrare produkt. I många fall är det dock så att man faktiskt får bra produkter även bland de billigare varianterna. Detta beror väldigt mycket på vad det är för typ av produkt. Hårfärg är en sådan sak som man kan hitta billigt men ändå bra, så det ska man komma ihåg!

Att betala runt 200 kronor för en hårfärg är ingenting om man jämför med vad det kostar att färga håret på salong och då är priset runt 200 kronor dyrt i jämförelse med många andra bra hårfärger för hemmabruk. Billig hårfärg kan alltså vara tillräckligt bra men en längden anser vi att det ändå kan löna sig lite dyrare hårfärg.

Var köper jag hårfärg?

Man kan köpa hårfärg hos de stora skönhetsbutikerna och man kan också köpa hårfärg hos frisörer. Om man vet exakt vad man är ute efter så blir det lättare, men man kan alltid be om råd i den butik man köper sin hårfärg från.

Färga håret hemma eller hos frisör?

Detta är en fråga som besvaras olika beroende av vem man frågar. Vissa färgar alltid håret på salong, vissa färgar sitt hår endast hemma och ytterligare andra blandar lite.

För att man ska veta vilket man föredrar så är det bästa att helt enkelt testa både och. Om priset för att färga håret på salong är för högt så är det vanligaste och bästa alternativet att färga håret hemma.

Ska jag följa trender inom hårfärg?

Detta kan man endast svara på själv. Visst är det kul att följa trender inom hårfärger, men det kan också vara kul att satsa på trender vad gäller typ accessoarer och kläder istället för hår, men om man känner för det ska man naturligtvis göra det!

Att ha en cool trendfärg är lite kul, men sedan kan det ju bli lite trist efter ett tag om alla hakar på samma trend. Testa dig fram för att veta vad so passar just dig!

Vad gör jag om det går fel när jag färgar håret hemma?

Då går du genast till en frisör. Alla vi som har gjort detta test har varit med om det och vi har fått håret fixat av proffs! Det är alltså bara att ta på sig en mössa och bege sig iväg till frisören om det skulle gå illa.

Färga håret om det är skadat och “risigt”?

Svaret på den frågan är nej! Man kan alltid gå till en bra frisör för att kolla vad de säger, men man ska hålla sig borta från att färga håret hemma på egen hand om man har risigt och slitet hår.

Sammanfattning – hårfärger

Nu har vi kommit till slutet av detta omfattande test av hårfärger och för att underlätta ditt val av hårfärg har vi tagit fram en tabell med testets bäst i test hårfärger inom varje kategori, se nedan.

KategoriHårfärgCirkapris
Bäst & BilligastMOOD Hair Colour65 kr
MediumGarnier Olia Oil-Powered Permanent Hair Color129 kr
LyxL’Oréal Paris Casting Creme Gloss179 kr
JokerBjörn Axén Color Shot Washout129 kr

Källor

  • https://www.nordicfeel.se/harvard/harfarg-toning/farg/mood-hair-colour-36691
  • https://www.ahlens.se/Skonhet/har/harfarg-15283/garnier-olia-permanent-hair-color-niva-3-9-0-light-blond-44208700/
  • https://www.nordicfeel.se/harvard/harfarg-toning/farg/loreal-paris-casting-creme-gloss-44071
  • https://www.ahlens.se/Skonhet/har/harfarg-15283/bjorn-axen-color-shot-washout-lilac-pink-90264407/
  • https://www.lyko.se/manic-panic/manic-panic-classicsilver-stilletto-118
  • https://www.ahlens.se/Skonhet/har/harfarg-15283/l-oreal-paris-colorista-hair-makeup-temporary-colour-26-pinkgold-90389782/
  • https://www.lyko.se/harvard/farga-haret/farger-toningar/tints-of-naturepermanent-harfarg-7n
  • https://www.ahlens.se/Skonhet/har/harfarg-15283/schwarzkopf-color-expert-with-omegaplex-4-0-dark-brown-89349883/