Bästa tandkrämen 2024 – Starka, friska och vita tänder

Tandkräm är en sådan produkt som finns hemma i alla badrum, men vilken är egentligen den bästa tandkrämen och vilken passar just dina tänder? Många köper tandkräm lite på måfå medan andra har en favorit som de alltid återkommer till. Det kan vara bra att byta lite då och då och det är också bra att använda en på morgonen och en annan på kvällen.

Även om man inte äter en massa sött så är det mycket annat som kan påverka tänderna. Det är inte bara socker som förstör munnen, utan det är lika mycket surt så som exempelvis vinäger och citron som annat vi stoppar i munnen. Kanske blir det lite för mycket kaffe som missfärgar dina tänder? Kanske är det annat som gör att du får missfärgningar?

Inledning, om tandkräm

För vissa är det emaljen som ställer till det och här kan till och med bubbelvatten skada, så det är många olika saker som kan skada tänderna som man kanske inte direkt tänker på. Som tur är så finns det massor av bra tandkräm på marknaden idag, så det är bara att välja ut sin favorit och borsta på!

Det är inte bara en bra tandkräm som behövs för att hålla tänderna i schack. Du ska även se till att ha en bra tandborste. Det bästa är att välja en som är mjuk eller extra mjuk, de som är medium eller hårda sliter onödigt mycket på dina tänder och, framförallt, på ditt tandkött.

Var även noga med tandtråd, mellanrumsborstar och annat som gör att tänderna får extra mycket omvårdnad. Det är värt mycket att lägga lite extra tid på sin tandvårdsrutin då det gör att tänderna mår bra och dessutom slipper du ju gå till tandläkaren och fixa dem. Om man är noggrann med sina tänder och tar väl hand om dem blir det inget för tandläkaren att fixa och det är såklart en dröm, eller hur?

Pepsodent Tandkräm Super Flour

Pepsodent Tandkräm Super Flour

Pepsodent är ett populärt märke när det kommer till tandkräm och de flesta av oss har använt någon av deras produkter någon gång. Just denna tandkräm är en stor favorit hos många då den har mild och fräsch smak och är perfekt som bastandkräm för hela familjen.

Den har ett mycket tilltalande pris och dessutom kan man hitta den överallt. Har man denna tandkräm som favorit behöver man inte leta länge, med andra ord.

Weleda Salt Toothpaste

Weleda Salt Toothpaste

Med denna tandkräm får du naturligt skydd både för dina tänder och för ditt tandkött. Tandkrämen är fluorfri med ett innehåll av havssalt och mineraler som tar motverkar både missfärgningar och plack.

Detta är det perfekta valet för dig som vill använda naturliga ingredienser och då den stärker ditt tandkött och kan användas dagligen så är det inte mycket att tveka på.

Smile Lab Advanced Whitening Toothpaste

Smile Lab Advanced Whitening Toothpaste

Denna tandkräm är en avancerad produkt som gör så att dina tänder blir vitare. Den kan användas precis som en vanlig tandkräm, så det går alltså bra att använda den både morgon och kväll.

Den kommer i en snygg förpackning och om du kombinerar denna tandkräm med deras tandborste kan du räkna med finfina resultat!

Tandkräm – för vem och varför använda tandkräm?

Att använda tandkräm är något som alla ska göra, oavsett ålder, livsstil med mera. Om man inte tar hand om sin tandhygien ordentligt så resulterar det i ofräscha tänder och ofräscht tandkött. Man får även räkna med dyra tandläkarräkningar som man kunnat slippa om man bara varit noggrann med sina tänder.

Alla ska använda tandkräm, oavsett vad för typ av problem man har. Det viktiga är att komma ihåg att använda rätt tandkräm för rätt tandproblem. Om du lider av exempelvis känslig emalj ska du såklart köpa en tandkräm som tar hand om just det medan du ska satsa på mycket fluor om du har hål i tänderna.

En bra tandkräm ska bekämpa karies och hålla dina tänder motståndskraftiga. Vidare ska en bra tandkräm även ge en fräsch andedräkt som håller i sig hela dagen och man ska dessutom trivas med konsistensen på den tandkräm man väljer.

Det viktiga är att komma ihåg att testa lite olika tandkrämer. Det kan exempelvis vara så att den du brukar föredra inte fungerar lika bra när du blir äldre eller liknande. Det finns många olika anledningar till att det finns så många tandkrämer och det är för att alla använder det och för att vi alla har olika smak.

Hur utförde vi testerna av olika tandkrämer?

Våra testvinnare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Bäst i Test bland tandkrämer

Efter att vi alla slutfört våra analyser av alla utvalda tandkrämer valde vi ut vilka som skulle utses till bäst i test tandkräm, en produkt inom varje kategori. Från en billig tandkräm som samtidigt fungerar riktigt bra, till en lite dyrare men lyxigare och mera premium tandkräm. Nedan är våra recensioner från testerna av bäst i test tandkrämer.

Bäst & Billigast: Pepsodent Tandkräm Super Flour

Bäst & Billigast: Pepsodent Tandkräm Super Flour

Med denna tandkräm motverkas plack och karies och med en stor mängd fluor skyddas tänderna extra mycket från syreangrepp. Detta är en tandkräm som är perfekt för alla i familjen, så det behövs inte en massa olika tandkrämer i badrummet om man väljer denna.

Den har en mild smak av mint och den är bra för tändernas emalj. Smaken är väldigt bra då den inte är för stark och inte heller för mild. Man känner sig uppfräschad efter användning och då den är mild så kan den användas dagligen utan att man behöver ha en annan, mer mild tandkräm, för vissa dagar i veckan.

Du kan köpa denna tandkräm i princip överallt då just Pepsodent har sina produkter i allt från mataffärer till de stora skönhetskedjorna på nätet. Den är även mycket billig, så om du vill ha en bra budgettandkräm är detta det rätta valet!

Medium: Weleda Salt Toothpaste

Medium: Weleda Salt Toothpaste

Här har vi en riktigt bra tandkräm som är bra för både miljö och för dina tänder. Det kan ju knappast bli bättre! Den är helt fri från fluor, så om du vill ha en tandkräm utan fluor är detta rätt val. Välj en tandborste som även den är naturlig, ekologisk och helt utan plast och andra skadliga ämnen.

Den innehåller mineraler och havssalt och denna blandning motverkar plack och missfärgningar. Med naturligt natriumbikarbonat neutraliseras skadliga syror samtidigt som tänder och tandkött rengörs på ett mycket effektivt sätt. Den har en uppfräschande smak av pepparmynta, vilket är

Saltblandningen stimulerar salivflödet och den fysiologiska självrengöringen. Detta är en tandkräm som dessutom ger spänst åt munslemhinnan. Du kan använda den dagligen och om du gillar oil-pulling så är detta en perfekt tandkräm att använda tillsammans med kokosolja.

Detta är en mycket prisvärd tandkräm då den är så bra och den innehåller till och med extrakt från myrra för att stärka ditt tandkött. Vi gillar också den fräscha designen på tuben – detta är en fullträff!

Lyx: Smile Lab Advanced Whitening Toothpaste

Lyx: Smile Lab Advanced Whitening Toothpaste

Om du är ute efter en tandkräm som är bra för att bleka dina tänder så har du hittat rätt! Denna tandkräm från Smile Lab är mycket avancerad och den ger definitivt resultat.

Har du tänder som du gärna vill ha lite vitare och en tandkrämstub som är så snygg att den lyfter badrummets inredning? Då behöver du inte leta längre. Detta är en omtalad tandkräm av en anledning – den ger resultat!

För bästa resultat är det klokt att även använda andra produkter från Smile Lab då det ger extra mycket effekt.

Tandkrämer som utmanar

Vi kan bara välja ut tre olika bäst i test tandkrämer i våra tester, en i varje kategori. Det fanns ändå några andra tandkrämer som gjorde ett intryck under våra tester vilka vi vill rekommendera om ingen av våra bäst i test tandkrämer finns på lager eller passar dina behov.

Sensodyne Repair and Protect

Sensodyne Repair and Protect

Detta är det perfekta valet för dig som har känslig emalj och ilningar i tänderna. Att den dessutom gör tänderna vitare gör bara att den blir ännu mer tilltalande! Det är inte alltid lätt att hitta en blekande tandkräm om man har känslig emalj, men med denna går det alltså bra att få både vitare tänder och skyddad emalj.

Tandkrämen innehåller inte SLS och du ska använda den två gånger dagligen för att få bästa resultat. Många gillar att ha två olika tandkrämer att byta mellan och detta är en perfekt tandkräm för dig som vill ha två att växla mellan.

Den innehåller fluor så att dina tänder skyddas mot karies och den finns att köpa överallt. Den finns bland annat på apotek och i mataffären. Den är populär, så det är inte konstigt att du kan hitta den på så många olika ställen. Dessutom kan den köpas utomlands, så gillar du denna kan du vara säker på att alltid kunna använda den.

Urtekram Toothpaste With Fluoride Mint

Urtekram Toothpaste With Fluoride Mint

Med denna tandkräm kan du känna dig på den säkra sida – den har nämligen 100 % naturligt innehåll. Den innehåller varken SLS/SLES eller andra irriterande skummedel, men du får ändå en viss skumeffekt när du använder den. Det känns ganska trivsamt då de flesta av oss vill ha lite skum när vi borstar tänderna.

Denna tandkräm ser efter både tänderna och tandköttet och när du använder den så behålls munhygienen frisk och fräsch. Den innehåller aktiva ämnen som rensar tänderna, stimulerar tandköttet och som gör dina tänder vitare. Här får man alltså allt i ett!

Supersmile Tandkräm

Supersmile Tandkräm

Här har vi ännu en tandkräm som bleker tänderna på ett skonsamt och effektivt sätt. Den tar bort missfärgningar från mat och dryck och den den innehåller inga som helst slipmedel. Resultatet? Ett vitt, friskt och fräscht leende!

Den funkar både för “vanliga” tänder och för tänder som gått igenom en tandblekning. Du kan ha denna tandkräm som efterbehandling efter tandblekning, men den funkar alltså även alldeles utmärkt för tänder som inte gått igenom en blekning.

Tandkrämen innehåller Calprox. För bästa resultat ska du applicera en droppe tandkräm, i en pärlas storlek, på en torr tandborste. Du ska alltså inte använda den på en fuktad tandborste, utan applicera den direkt på en torr tandborste innan du börjar borsta.

Frågor och svar om tandkräm

Även om du kanske redan bestämt vilken tandkräm du ska köpa rekommenderar vi att du först läser igenom våra svar på vanliga frågor om tandkräm, för att på så vis kunna göra bästa valet av tandkräm för just dig.

Vad är tandkräm?

Tandkräm är rengöring för tänderna och tandköttet. En tandkräm stärker tänderna och tandköttet samtidigt som den rengör på djupet. Med rätt tandkräm för just dina tänder och ditt tandkött kommer din munhälsa att vara toppen. Det är dock inte alla tandkrämer som passar alla, så det gäller att hitta rätt.

Vad kostar tandkräm?

En tandkräm kostar allt från under tio kronor till flera hundra. Det beror helt på vad du väljer för sort.

Vilken tandkräm bör jag välja?

Det är upp till var och en att avgöra vilken tandkräm som passar en bäst. Om man är redo att lägga en extra slant på tandkräm så finns det många lite mer avancerade produkter som ger snabba resultat, men det finns även bra tandkrämer till billigare pris, vilket ni kan se ovan.

Har du hål i tänderna är det viktigt att du har en tandkräm som innehåller mycket fluor och har du missfärgade tänder är det bra att välja en tandkräm som bleker tänderna. Om du har känslig emalj finns det särskilda tandkrämer som kan ta hand om det. För er med känslig emalj är det viktigt att komma ihåg att vara försiktig med blekande tandkräm. Blekande tandkräm är inte heller det bästa valet om du har ilningar i tänderna.

Sammanfattning

Nu har vi nått fram till slutet av vårt omfattande test av tandkrämer. Här har vi lyft fram tre olika bäst i test tandkräm, från en billig tandkräm som fungerar bra, till en dyrare men mycket lyxigare och mer premium tandkräm. Nedan sammanställer vi våra bäst i test tandkrämer för att underlätta ditt val.

KategoriTandkräm
Bäst & BilligastPepsodent Tandkräm Super Flour
MediumWeleda Salt Toothpaste
LyxSmile Lab Advanced Whitening Toothpaste

Källor